Paradoxul pandemiei fără de sfârșit este că cele mai vaccinate țări se pregătesc să intre în carantină și sunt supuse unor restricții extrem de dure, în urma exploziei numărului de cazuri. În loc să recunoască eșecul imunizării artificiale, autoritățile statelor au început campania pentru a treia doză. Iar teoria reducerii riscurilor formelor grave și ale deceselor, atribuită vaccinului, se zdruncină și ea, cu fiecare zi care trece.
Toate datele de până acum arată că nu varianta Delta propagă virusul, ci chiar vaccinarea, având în vedere numărul extrem de mare al vaccinaților care se infectează. Cu cât o țară vaccinează mai mult, cu atât numărul de cazuri Covid crește. În apărarea vaccinului, se tot propagă informația că acesta ar reduce numărul deceselor și al formelor grave. Oare? Israelul, care a vaccinat 67,27% din populație, din care doar 4,84 cu o singură doză, se confruntă nu numai cu o explozie a numărului de cazuri, ajungând la peste 6.000 de infectați pe zi, ci și cu aproape 400 de cazuri grave, la vaccinați și la nevaccinați deopotrivă. Ce spune asta despre vaccin? Totul! Dar haideți să luăm cele mai importante statistici ale efectului vaccinului, incidența cazurilor și deceselor la 14 zile. Și avem Franța, cu o rată de vaccinare de 84,6%, o rată de incidență a cazurilor la 14 zile de 414,27 la 100.000 de persoane și o rată de incidență a deceselor la 14 zile la un milion de persoane de 6,16. Comparativ, România, cu un procent de vaccinare de 31,7%, are o rată a cazurilor cumulate la 14 zile de 9,31 la 100.000 de persoane și o rată a deceselor la 14 zile de 1,91 la un milion de persoane. Spania, cu 83,3% din populație vaccinată, are o rată a cazurilor de 720,71 și o rată a deceselor de 11,07, iar Olanda, cu 84,3% vaccinați, are o rată de 399,15 cazuri și o rată de 3,04 la decese. Portugalia, cu 85,3% vaccinați, are o rată cumulată a cazurilor de 384,49 și o rată de 15,83 la decese, iar în Cipru, care a atins 75,3% procent de vaccinați, situația este și mai dezastruoasă, cu o rată de incidență a cazurilor la 14 zile de 1241,77 la 100.000 de persoane și o rată de incidență a deceselor la 14 zile de 41,67 la un milion de persoane.
Din nou imunitatea de turmă
Șeful Grupului de Vaccinuri Oxford, prof. Sir Andrew Pollard, a constatat și el că imunitatea de turmă prin vaccinare nu va fi posibilă, avertizând că varianta Delta îi va infecta în continuare și pe cei vaccinați. Un lucru pe care medicii români l-au tot spus în ultima vreme, arătând că doar trecerea prin boală va opri pandemia. De fapt, asta se și întâmplă acum, iar numărul relativ mai mic de decese decât cel de anul trecut are o explicație cât se poate de simplă: foarte mulți oameni au trecut deja prin boală și au obținut imunitatea aceea complexă, care îi apără de orice variantă a SARS-Cov-2. Cel mai bun exemplu este cel al Suediei, care și-a asumat neimpunerea restricțiilor și a lockdown-ului pentru a obține imunitatea colectivă și care înregistrează o rată de incidență a deceselor la 14 zile de zero. Și România, cu o populație care a refuzat să se supună restricțiilor, restricții care, într-adevăr, au fost destul de blânde față de aberațiile din alte state, înregistrează un număr scăzut de cazuri și decese. La capitolul decese însă, trebuie să avem destule rezerve, având în vedere raportările care trec nefiresc la cauza morții Covid, dar și menținerea unor protocoale de tratament îndoielnice.
Stand-by pe ATI-uri
Ieri, în România au fost raportate 326 de cazuri noi Covid și 8 decese, în spitale fiind internați 710 bolnavi, din care 96 la ATI. Anul trecut, pe 12 august, de exemplu, se înregistrau 1.415 cazuri noi, 43 de decese, 7.381 internați, din care 485 la ATI. Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că În București sunt 32 de spitale care au circuite mixte, Covid şi non-Covid, cu un număr de paturi de terapie intensivă disponibile în acest moment de aproximativ 50 de paturi, iar la nivel național sunt peste 500 de paturi de terapie intensivă disponibile, dintre care 470 sunt libere.
Sursa: Claudia Marcu/ Ziarul National