Întrebările alea din chestionarul pentru triaj la vaccinare, prin care vor să afle de ce boli suferi sau dacă ai alergii, sunt efectiv apă de ploaie. În fapt, bolile de care suferi nu au niciun fel de importanță, pentru că vaccinarea anti-Covid nu are contraindicații, nici măcar la cei cu istoric de reacții alergice severe.
Triajul la vaccinare, făcut de medici, nu este, de fapt, un triaj. Persoanele care vin să se vaccineze sunt puse să completeze un chestionar și să semneze un consimțământ. Pe site-ul Ministerului Sănătății, în broșura pentru medici la vaccinarea anti-Covid, există o singură contraindicație, pentru persoanele cu istoric de reacție alergică severă (anafilactică) la oricare dintre componentele vaccinului.
De exemplu, vaccinul Pfizer conține, în afară de vizita la bunici, hidroxibutil, azanediyl, hexildecanoat, polietilenglicol, ditetradecilacetamidă, distearoil-glicero-fosfocolină, Colesterol, Clorură de potasiu, Dihidrogenofosfat de potasiu, Clorură de sodium, Fosfat disodic dihidrat și Sucroză. Sunteți alergici la vreuna dintre componente?!? Tot în această broșură scrie că vaccinul este contraindicat după o reacție alergică severă la prima doză. Lucru contrazis pe Platforma de vaccinare, unde scrie că te poți vaccina liniștit cu a doua doză și dacă ai făcut șoc anafilactic la prima, cu condiția să schimbi vaccinul. ”În cazul persoanelor cu istoric de reacții alergice severe la medicamente sau alte vaccinuri nu este contraindicată vaccinarea, dar se recomandă o supraveghere mai îndelungată (timp de 30 minute) postvaccinare”, se mai arată în broșura pentru medici de pe site-ul Ministerului Sănătății.
Cine își asumă?
Chiar dacă în chestionarul de triaj sunt întrebări de genul aveți cancer, SIDA, boli cronice, boli autoimune etc, Ministerul Sănătății susține că niciuna dintre acestea nu reprezintă contraindicație pentru vaccinul anti-Covid.
”Pe acel chestionar de triaj nu semnează niciun medic, nici nu scrie cine ar trebui să semneze, cine să completeze, iar pe acordul privind consimțământul cel care semnează este pacientul și numele medicului este trecut de pacient, însă singura semnătură este a pacientului. În momentul în care te duci la medic, acesta îți eliberează o prescripție medicală, pe care își pune parafa. Iar în cazul în care pățești ceva, acesta răspunde pentru malpraxis, că nu a pus bine diagnosticul, că nu a făcut investigații medicale etc. Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului scrie că toate aceste vaccinuri anti-Covid se eliberează pe bază de prescripție medicală. Dar cine eliberează acea prescripție medicală? Plus de asta, în chestionarul de triaj nu este nicio rubrică pentru analizele de hemofilie pe care le am eu. Chiar și la alergiile la substanțele din vaccin nu ai de unde să știi dacă ești sau nu alergic la ele. Mai mult, câte persoane din România se duc să-și facă analize anual sau periodic ca să știe dacă s-a declanșat vreo boală? Sub 5%, probabil”, ne-a declarat av. Elena Radu, președintele Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept.
În România nu există riscuri
Pentru că nu își asumă nicio responsabilitate și nu-și pun parafa, medicii recomandă cu ușurință vaccinarea, chiar și în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni grave, incompatibile cu efectele adverse recunoscute oficial.
”Când m-am dus la centrul de vaccinare din aeroport am întrebat medicul care sunt riscurile vaccinării anti-Covid, având în vedere bolile de care sufăr. Deși sufăr de hipertiroidie autoimună, vitiligo, sindrom Raynaud și am două analize genetice pe trombofilie modificate, medicul mi-a spus că pot să mă vaccinez”, ne-a mai precizat avocatul Elena Radu.
Sursa: Claudia Marcu/ Ziarul National