În ultimele luni, companiile energetice cu sediul în UE s-au străduit să înțeleagă declarațiile vagi și uneori contradictorii de la Bruxelles cu privire la faptul dacă plata gazului rusesc în ruble constituie o încălcare a sancțiunilor UE.
Până în prezent, în trei țări UE au fost oprite livrările de gaz rusesc din cauza refuzului companiilor lor energetice de a se conforma unui decret rusesc emis la 31 martie, care prevede ca plățile pentru gaz din partea „țărilor neprietenoase” să fie efectuate prin intermediul a două conturi la Gazprombank din Rusia – unul în euro sau dolari și unul în ruble pentru o conversie valutară finală.
Ceață la Comisia Europeană
Dar mult mai multe companii energetice efectuează în mod voluntar plăți prin conturi bancare rusești. Toate insistă că aceste plăți sunt în conformitate cu sancțiunile UE. Însă orientările Comisiei Europene au fost mai puțin clare, scrie Politico.
În orientările juridice preliminare scrise trimise în mod privat țărilor, Comisia Europeană a avertizat că această metoda de plată a gazului „ar duce la încălcarea” sancțiunilor UE. Însă, în aprilie, orientările publicate de Comisie le-au indicat companiilor că sancțiunile UE „nu interzic deschiderea unui cont la Gazprombank”. Cu toate acestea, a sugerat că cumpărătorii ar putea cere părții ruse „să își îndeplinească obligațiile contractuale în același mod ca înainte de adoptarea decretului”.
Și, în pofida cererilor de informații mai precise, orientările scrise actualizate ale Comisiei mai târziu, în aprilie, nu au menționat dacă conturile în ruble ar încălca sancțiunile UE. Guvernul rus a declarat că va publica o listă completă a companiilor străine care au deschis conturi în ruble la Gazprombank chiar în această săptămână.
Companiile care au refuzat cererile Moscovei
PGNiG (Polonia): Compania a respins metoda de plată în ruble la 12 aprilie. Livrările de gaz rusesc au fost oprite la 27 aprilie. Poate intenta un proces pentru restabilirea aprovizionării în baza contractului.
Bulgargaz (Bulgaria): Compania a refuzat plata conform procedurii obișnuite. Livrările au fost oprite la 27 aprilie.
Gasum (Finlanda): Guvernul finlandez a respins noua metodă de plată la 28 aprilie. Livrările au fost oprite la 21 mai.
Încă ezitanți
GasTerra (Olanda): Compania parțial deținută de stat a refuzat să comenteze detaliile contractului său cu Gazprom, dar a declarat la 20 mai că lipsa de claritate privind sancțiunile este „foarte enervantă” și că obligă compania „să ia în considerare în mod constant tot felul de scenarii”. Marți, GasTerra a declarat că situația era încă neclară. De asemenea, guvernul a spus că nu poate pedepsi nicio mișcare de deschidere a unui cont în ruble fără un mesaj clar de la Bruxelles că acest lucru încalcă sancțiunile.
Cei care continuă plata în ruble
Multe companii au continuat să plătească și să primească gaz rusesc, dar este posibil ca detaliile acordului lor cu furnizorul Gazprom – și dacă au deschis un cont în ruble – să nu fie publice.
MVM (Ungaria): „Noi plătim în euro, Gazprombank convertește euro, iar această sumă este plătită către Gazprom Export”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, în cadrul unei conferințe de presă la 11 aprilie. El a adăugat că un nou contract de gaze între CEE Energy, filiala MVM, și Gazprom Export din Rusia, semnat în septembrie, permite deja plăți în valută alternativă.
VNG (Germania) : „Vom plăti suma facturii, care va continua să fie denominată în euro, în conturile de la Gazprombank în conformitate cu procedura planificată, astfel încât să se asigure plata la timp a furnizorului nostru din partea noastră”, a declarat compania pe 9 mai. „De asemenea, presupunem că conversia în ruble nu va cauza dificultăți,deschiderea contului a decurs complet fără probleme”.
RWE (Germania) : „Suntem pregătiți pentru plata în euro și am deschis un cont corespunzător. Prin urmare, acționăm în conformitate cu reglementările europene și germane”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei la 16 mai.
Uniper (Germania): „Uniper a deschis un cont la Gazprombank și a luat astfel măsurile necesare pentru o plată în euro în acest cont, conform contractului, în conformitate cu noul mecanism de plată”, a declarat președintele Klaus-Dieter Maubach la 18 mai.
Engie (Franța): „Engie a purtat discuții cu Gazprom cu privire la solicitarea Rusiei de a modifica schema de plată pentru furnizarea de gaze rusești. Grupul a luat măsurile necesare pentru a fi pregătit să își execute obligațiile de plată, atât timp cât respectă cadrul sancțiunilor europene”, a declarat compania la 17 mai.
Eni (Italia): „Eni a început procesul de deschidere a două conturi la Gazprom Bank, cu titlu de precauție (unul în euro și al doilea în ruble)”, a declarat compania la 17 mai.
OMV (Austria): „Am implementat acum un proces de plată conform sancțiunilor, care asigură că livrările de gaz pot fi plătite în timp util”, a declarat compania la 20 mai.
ČEZ (Republica Cehă): „Am efectuat plata în euro, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene. Nu vom comenta detaliile”, a declarat un purtător de cuvânt al ČEZ la 20 mai.
SPP (Slovacia): „Slovacia a plătit factura din aprilie în euro, în conformitate cu contractul valabil pe baza avizului UE conform căruia o astfel de plată nu reprezintă o încălcare sau o eludare a sancțiunilor”, a declarat Ministerul Economiei din această țară la 20 mai. Ministerul a declarat că o companie regională de gaze mai mică are, de asemenea, un contract cu Gazprom care a fost menținut.
Geoplin (Slovenia): Geoplin „a convenit cu partenerul rus asupra unei proceduri de plată care este în conformitate cu contractul și, în același timp, în cadrul măsurilor și recomandărilor instituțiilor UE”, a declarat directorul companiei, Vanja Lombar, pentru televiziunea slovenă la 20 mai.
Sursa: national.ro