Actualitate, Politic

Cioloș nu a demisionat întâmplător din USR: El urmează să fie cooptat în noul grup politic pan-european propus de Emmanuel Macron

Demersul lui Dacian Cioloș de a pleca din USR și de fonda un nou partid – REPER (Reînnoim Proiectul European al României) – nu este unul întâmplător, reiese din analiza publicată de politico.eu potrivit căreia președintele Franței, Emmanuel Macron, ar fi lansat deja propunerea privind crearea unei noi alianțe centriste pan-europene.

Printre semnatarii din Parlamentul European care susțin formarea noului grup politic pan-european se numără și Dacian Cioloș cu REPER, alături de lideri ai altor partide europene de centru, precum Horizons, partidul fostului premier francez Edouard Philippe, Polonia 2050 și Azione din Italia.

Inițiativa noului grup politic european ar urma să combine alianța Renașterea lui Macron și alte partide cu vechiul partid Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), care în prezent desfășoară un congres la Dublin.

Dacă mișcarea va merge mai departe, ar crește influența lui Macron în politica europeană și ar însemna efectiv sfârșitul ALDE, fondat în urmă cu mai bine de 40 de ani, ca entitate separată, relatează politico.eu.

Alianța lui Macron și eurodeputații ALDE formează deja un grup în Parlamentul European, sub numele de Renew Europe, dar noua propunere ar crea un partid umbrelă la nivelul întregului continent.

Propunerea privind formarea noului grup politic a fost inclusă într-o scrisoare semnată de Stéphane Séjourné, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European și un aliat apropiat al lui Macron, precum și de premierul bulgar Kiril Petkov și de noul prim-ministru sloven Robert Golob, au declarat surse oficiale pentru politico.eu. Scrisoarea a fost adresată lui Timmy Dooley și Ilhan Kyuchyuk, co-lideri ai ALDE.

„Noua alianță ar trebui să ofere un cadru mai larg decât ALDE”, a declarat un oficial Renew Europe. „ALDE este liberal în esența sa și vrem să construim pornind de la această moștenire, dar putem face ceva mai larg”, a spus oficialul, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta despre propunerea sensibilă din punct de vedere politic.

 

Sursa. G4Media.ro/  Foto: Facebook/ Dacian Ciolos

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile