Actualitate, Economic, Politic

Claudia Marcu: România, S(c)lava Ucrainei! Consumăm produse infestate

În România au intrat și intră din Ucraina cantități uriașe de produse agricole modificate genetic, tratate cu substanțe periculoase și infestate, însă autoritățile sunt extrem de permisive în cazul acestei țări, se plâng fermierii noștri. Mai mult, aceștia semnalează că se trece sub tăcere faptul că ucrainenii au pus monopol pe Portul Constanța, că cerealele românești stăteau și stau câte o săptămână în port, pentru că ucrainenii au mereu prioritate.

”Plus cât rău ne-a făcut conducerea țării cu importurile din Ucraina. Au adus gunoaie în România la niște prețuri de nimic și ne-a stricat piața. Au intrat în România cantități enorme de rapiță modificată genetic din Ucraina, au intrat produse ale căror semințe au fost tratate cu furadan, care este interzis în România și în Europa. Și au intrat la prețuri foarte mici. Acum am înțeles că se fac niște anchete, să se vadă cine a luat și cine a procesat. Inclusiv la nemți se fac anchete, că ei au fost cei mai lacomi în a lua rapiță modificată genetic din Ucraina. Eu, când am vrut să vând rapița cultivată de mine, mi s-a spus că trebuie să aștept 72 de ore să vină rezultatul de la probă, să vadă dacă este modificată genetic sau nu. Dar la graniță ce au făcut, de a intrat așa rapița modificată genetic? La lipsa de controale din țara noastră, este clar că marfa de proastă calitate a rămas în România, că nu-i primea în port cu ea, că nici ăia care cumpără de afară nu sunt chiar atât de proști”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Grâu cu miros de pește

Reprezentanții fermierilor români ne spun că în țară au intrat cantități mari de grâu din Ucraina de foarte proastă calitate, care era infestat cu mălură, cu miros de pește. ”Îmi spuneau șoferii care au cărat din Ucraina și nici nu-i mai primeau nevestele acasă cu hainele, îi puneau să se dezbrace la ușă, că miroseau toate a pește. Și au descărcat camioanele în România. Și cu grâul ăsta iese făină și iese și pâinea de foarte proastă calitate. Dar ce mai contează la noi? Dacă s-au deschis granițele și nu i-a mai controlat nimeni, au strâns toate gunoaiele și le-au adus la proști. Cum vă explicați acum, dacă le-a dat drumul la portul din Odesa, de ce nu duc marfa prin portul lor și o duc prin România? Ca să o lase în România, clar. Este mult mai departe să o trambalezi prin România. Până și pe la Sighetul Marmației intră marfă și, decât să o duci până la Constanța, nu mai bine o duci la Odesa și o pui pe vapor, că e mult mai aproape? Nu s-a răsturnat trenul ăla cu porumb la Târgu-Mureș, care venea din Ucraina? Unde se ducea, că doar noi nu avem cale ferată spre Egipt sau spre Africa? În România, evident”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Fermierii români, loviți din toate părțile

Anul acesta au venit numai nenorociri peste fermieri. Pe lângă importurile masive din Ucraina, au mai fost seceta și prețurile. În momentul în care producția a fost mai redusă cu 30%, dacă admitem ce spun autoritățile, inputurile au crescut, la unele produse, și cu 400%. Iar prețurile de achiziție a cerealelor au fost mici. Pe bursa de ieri, prețurile la grâu, la porumb, la rapiță, la floarea soarelui erau chiar mai mici decât anul trecut. Situația este dezastruoasă, susțin fermierii. ”Informările publice făcute de Ministerul Agriculturii, în care nu s-a vorbit despre dezastrul din agricultură, ci că situația este sub control și că ei dau despăgubiri ne-au făcut foarte rău nouă, fermierilor. Pentru că ne-au pus în cap proprietarii de terenuri, care au venit să ne ceară arenda completă, pentru că am primit despăgubiri, că așa au văzut ei la televizor că a spus ministrul acela spiriduș, cum îi zic ei lui Daea. Deci am fost atacați din toate părțile”, a mai afirmat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

 

Sursa: Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile