Actualitate, Externe, Politic

Comisia Europenă cere taxarea profiturilor companiilor energetice – Bruxelles strigă „Slava Ukraini” dar nu se atinge de gazul rusesc

Von der Leyen a declarat în fața Parlamentului European că prețurile la gaze și electricitate au atins niveluri record și au atins maxime istorice după invazia Rusiei în Ucraina.

Greu cu gazul rusesc

Ea a cerut, așa cum s-a așteptat, reducerea consumului de electricitate la orele de vârf cu cel puțin 5%. Dar planurile de plafonare a prețului la gazele naturale, unul dintre principalele exporturi rusești către UE, au fost lăsate pe plan secundar, în ceață, scrie BBC.

În loc să spună clar dacă executivul european vrea o plafonare a gazelor rusești, Ursula von der Leyen a declarat: „Trebuie să continuăm să depunem eforturi pentru a reduce prețurile gazelor. Trebuie să asigurăm securitatea aprovizionării și, în același timp, să asigurăm competitivitatea europeană în lume. Așadar, vom elabora împreună cu statele membre un set de măsuri care vor ține seama de natura specifică a relației noastre cu furnizorii – și cu cei care nu sunt fiabili, cum ar fi Rusia, și cu cei care ne sunt prieteni de încredere, cum ar fi Norvegia”.

Taxarea „veniturilor excedentare”

Planul prezentat la Strasbourg vizează „veniturile excedentare”, cu propuneri de reducere a profiturilor producătorilor de energie electrică cu emisii reduse de dioxid de carbon și de aplicare de facto a unui impozit pe veniturile excepționale în sectoarele petrolului, gazelor și cărbunelui.

„Trăim vremuri în care profiturile trebuie împărțite și direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de ele. Datorită propunerii noastre, vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro către statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situații.

Și pentru că traversăm o criză a combustibililor fosili, industria combustibililor fosili are, la rândul său, o datorie specială. Marile companii din sectorul petrolului, gazelor și cărbunelui înregistrează și ele profituri uriașe. Trebuie să contribuie și ele, prin urmare, în mod echitabil, să plătească o contribuție de criză. Toate acestea sunt măsuri de urgență și temporare la care lucrăm și includ aici și discuțiile pe care le purtăm referitor la plafoanele tarifare”.

Statele membre ale UE vor analiza cu atenție propunerile, sperând să ajungă la un acord până la sfârșitul acestei luni.

Sursa: Tudor Borcea / Ziarul National

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile