Actualitate

Condamnați la moarte! – Guvernul a decis: Bolnavii săraci nu au dreptul la viață

Au renovat unitatea medicală din fonduri europene și i-au schimbat destinația

Pretextul desființării Unității de asistență medico-socială de pneumoftiziologie Sânpetru, din județul Brașov, este absolut halucinant și plin de cinism. Guvernul, la propunerea Consiliului Județean Brașov, care nu mai vrea să co-finanțeze unitatea, a decis să dea afară cei 71 de bolnavi cu afecțiuni pulmonare grave, pe motiv că sunt săraci, consumă bani și nu-și găsesc locuri de muncă. În locul unității, proaspăt reabilitată, va apărea o secţie ale Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, pentru care Consiliul Județean nu va mai trebui să asigure finanțare. În nota de fundamentare, se arată că ar fi crescut la cote alarmante numărul de bolnavi psihici din Brașov și că nu mai au unde să îi ducă, în condițiile în care în Brașov există mai multe clădiri goale, printre care și una a fostului Spital de oncologie, aflată chiar lângă Spitalul de Psihiatrie. ”Urgenţele psihiatrice vor fi nevoite să acceseze alte servicii medicale de urgenţă – U.P.U. – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, fără ca această unitate să poată redirecţiona pacienţii cu tentative suicidare sau comportament violent către Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, din lipsă de locuri; aceasta va avea ca rezultat colmatarea şi blocarea U.P.U. – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

Recuperare scăzută

Potrivit Executivului, beneficiarii acestei unităţi sunt persoane cu boli pneumologice si pulmonare grave şi care, din cauza unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să-și asigure nevoile medico-sociale. Totodată, recuperarea/ameliorarea acestor pacienţi fie cu probleme pneumologice, fie cu alte tipuri de dizabilităţi este scăzută şi fără o perspectivă de reinserţie în familie/societate. Mai mult, Guvernul indică grade de ocupare a paturilor scăzute și pacienți care sunt în evidența unității medicale de 14 sau chiar 17 ani.

”Cifrele sunt scoase din context. Proiectul de reabilitare a vizat toată clădirea și atunci noi am funcționat și în 2020 și în 2021 la capacitate mai redusă. Iar în 2019, știind că vor urma lucrările de reabilitare, am încercat să internăm mai puțini, ca să nu fim nevoiți să-i dăm afară când se intra în renovare. Noi nu internăm direct, ci îi preluăm de la spitale. Spitalul constată că pacientul mai are nevoie de tratament, constată că este caz social, că nu are aparținători, că nu are unde să-l trimită acasă, că necesită îngrijiri. Poate are locuință, dar are 80 de ani și nu are cine să îl îngrijească, mai ales când este imobilizat la pat. Toți pacienții noștri au afecțiuni pulmonare grave, dar sunt și săraci. Mulți sunt dependenți de concentratoare de oxigen”, ne-a declarat Laura Bratosin, director Unitatea de asistență medico-socială de pneumoftiziologie Sânpetru, Brașov.

Abandonați de toate instituțiile

Pacienții despre care Guvernul spune că ar sta de 14 ani în unitate nu sunt internați permanent. Ei vin, stau o perioadă, se pun pe picioare și se duc înapoi în comunitate. ”Apoi, pentru că nimeni nu îi sprijină, nu reușesc să se angajeze sau să-și obțină o locuință socială, dorm pe bănci și în gări, iar starea lor se sănătate se degradează și ajung din nou la UPU, în spital și apoi sunt trimiși la noi. Mai stau o perioadă, apoi iar pleacă și iar vin. Ei au boli grave și, dacă stau în frig, dacă nu se hrănesc corespunzător, evident că boala se decompensează. Autoritățile spun că, după desființarea unității noastre, o parte din bolnavi, cei care au stări mai grave, îi vor duce în spitale, iar pe ceilalți îi vor duce în unități sociale, care nu au asistență medicală. În spitale nu-i pot ține prea mult și după care vor fi externați, Este o condamnare la moarte pentru acești bolnavi. Avem 71 de pacienți acum, cu vârste între 18 ani și 80 de ani, iar soarta lor este pecetluită”, ne-a mai precizat directorul unității medicale, Laura Bratosin.

Se pierd 2 milioane de euro

Ca să scape de săracii inutili social, Guvernul este dispus să piardă două milioane de euro. Pentru proiectul de reabilitare energetică, din care s-au făcut și dotări ale unității medicale, s-a primit un milion de euro finanțare din fonduri europene, bani care vor trebui returnați, pentru că se schimbă destinația clădirii și se fac și modificări. ”În 26 octombrie 2022, am semnat și un contract pentru un proiect din fonduri norvegiene, de un milion de euro, pe care trebuia să-l implementăm în 18 luni. Proiectul, intitulat -Șanse egale pentru recuperare și integrare, viza un grup țintă de 700 de persoane defavorizate care nu au acces la evaluare pneumologică,  noi având trei pneumologi angajați, și 40% din finanțare era folosită pentru dotări medicale pentru investigații și recuperare pulmonară. Acum proiectul a fost anulat, din cauza deciziei autorităților de a desființa unitatea medicală”, ne-a spus Laura Bratosin, director Unitatea de asistență medico-socială de pneumoftiziologie Sânpetru.

 

SURSA: Claudia Marcu/ Ziarul National 
guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile