Actualitate, Economic, Social

Coşul cu produse de bază de la supermarket, tot mai scump! Alimentele necesare supravieţuirii, aproape un LUX!

Pe lângă facturile de care mulți se plâng că au crescut, și alimentele s-au scumpit luna trecută.

Zahărul, cartofii şi ouăle – cele mai mari scumpiri

Printre alimentele care s-au scumpit cu câteva procente se numără zahărul, produs ce ocupă primul loc în topul creșterilor de prețuri, urmat de cartofi, ouă, produse de panificație și lactatele. Nu doar la aceste alimente s-au înregistrat scumpiri, ci și prețul la ulei, carne sau pâine a marcat o creștere.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat gazele, cu 40,79%, energia electrică, având un avans al preţurilor de 27,01%, tarifele energiei termice, cu 23,18%, şi combustibilii, cu un plus de 19,72%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 28,93%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,85% şi transportul CFR – 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,76%, aceasta fiind şi singura ieftinire înregistrată în luna octombrie din acest an faţă de octombrie 2021.

Uleiul s-a ieftinit

Luna trecută, singurul produs alimentar care s-a ieftinit a fost uleiul, preţul înregistrând un recul de 0,03%. De asemenea, combustibilii s-au ieftinit cu 1,06%, aceasta fiind singura ieftinire la mărfuri nealimentare. La servicii se înregistrează de asemenea o ieftinire la transport aerian, cu 19,33%.

Marcel Ciolacu a precizat că este posibil ca prețurile de la produsele alimentare să marcheze o scădere cu câteva procente. Acest lucru ar trebui să aibă loc de la 1 ianuarie, atunci când alimentele de bază ar trebui să fie mai ieftine.

 

Sursa:  Andrei Stefan / national.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile