Medicii și asistentele medicale suspendați de autoritățile din Italia pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva virusului Covid-19 vor putea reveni marți la serviciu, a anunțat premierul italian Giorgia Meloni
În 2021, Italia a devenit prima țară europeană care a impus medicilor și asistentelor din sectorul public și privat să fie vaccinați împotriva Covid-19, altfel riscă să fie transferați la alte sarcini sau să fie suspendați fără plată.
Impactul virusului asupra spitalelor este „acum limitat”
Această obligație urma să expire în decembrie, dar va fi abrogată de la 1 noiembrie din cauza „lipsei de personal medical și sanitar”, a explicat ministrul Sănătății, Orazio Schillaci.
Lovită puternic de coronavirus la începutul anului 2020, peninsula italiană are unul dintre cele mai negre bilanțuri, cu aproape 180.000 de morți. Dar impactul virusului asupra spitalelor „este acum limitat”, a declarat Orazio Schillaci, informează BFM TV.
Potrivit premierului Georgia Meloni, această măsură – criticată de centru-stânga ca o victorie a medicilor anti-vaccin – ar permite ca 4.000 de lucrători din domeniul sănătății să se întoarcă la muncă.
Refuzul unei părți a personalului medical de a se vaccina a fost amplu dezbătut în Italia, pe fondul controverselor eficacității vaccinurilor și profiturilor uriașe realizate de Big Pharma în timpul pandemiei.
Guvernul ei, cel mai de dreapta de după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost învestit în urmă cu puțin peste o săptămână cu intenția de a marca o ruptură clară de măsurile predecesorului său, Mario Draghi.
Sursa: Tudor Borcea / Ziarul National