Actualitate, Politic, Social

Cum fură statul 600 de lei din banii fiecărui copil – 100 milioane de lei pe an, tăiați din banii cuveniți copiilor

În România se consideră că, în prima lună de la nașterea unui copil, acesta nu există. Astfel, alocația de stat este plătită cu începere din a doua lună de la momentul nașterii, manevra aducând o economie la buget de 600 de lei la fiecare nou-născut. Parlamentarii au elaborat un proiect de lege prin care vor să stopeze această practică a statului român, care este, efectiv, un furt din banii cuveniți copiilor. 

În prezent, alocație de stat pentru copii este de 600 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap și de 243 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional. În cazul copiilor cu handicap, alocația este 600 de lei pe lună de la naștere până la 18 ani. Fără nicio explicație logică, statul român a decis ca în prima lună de naștere a copiilor să nu li se acorde niciun fel de alocație, în acest mod, făcând economii de 600 de lei la fiecare copil nou-născut, bani care ar fi trebuit să ajungă la părinții acestora.

”Toţi părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor din România pot solicita şi beneficia de alocaţia de stat pentru copii, iar dreptul la alocaţia de stat pentru copii este un drept constituţional, conform art. 49 din Constituţia României. Conform art. 6 alin. (4) din Legea nr. 61/1993, alocaţia de stat pentru copii se primeşte pentru următoarea lună calendaristică de la nașterea copilului. Însă, având în vedere că toţi copiii din România au dreptul la alocaţia de stat pentru copii conform Constituţiei, fără ca legea fundamentală să menţioneze momentul la care acest drept se naşte, subînţelegându-se deci că acest drept aparţine copiilor de la naştere, nu de la un moment aleatoriu stabilit prin legi subsecvente”, se arată în expunerea de motive a unui proiect de lege depus la Senat.

Banii vin cu trei luni întârziere

Parlamentarii propun modificarea art. 6 alin. (4), astfel încât dreptul la alocaţia de stat pentru copii să se stabilească încă din prima zi de naştere a copilului. Beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani consistentă, care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective, susțin inițiatorii proiectului. ”În realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la nașterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege, prin efectul alin. 4 al art. 6, care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii. Pentru exemplificare, un copil născut pe data de 2 martie beneficiază de alocaţia de stat pentru copii începând cu data de 1 aprilie, iar părinţii săi vor primi alocaţia de stat pentru copii – în cazul în care depun cererea în aprilie – abia în mai. Acesta este calculul cel mai optimist, în realitate existând judeţe în care plata alocaţiei de stat pentru copii se face cu o întârziere şi mai mare. Astfel, în cel mai bun caz, părinţii unui copil născut pe 2 martie primesc, în numele copilului, banii pentru alocaţia de stat pentru copii în luna mai, iar suma de bani primită nu ia în calcul cele 28 zile aferente lunii martie în care copilul este în viaţă şi are, deci, dreptul la protecţia conferită lui prin Constituţie”, arată parlamentarii.

Se impune o limită de 30 de zile

Interesul superior al copilului şi protecţia copiilor, menţionate cu titlu de principiu constituţional, legitimează interpretarea conform căreia orice copil are dreptul la alocaţia de stat pentru copii de la naştere şi nu există niciun motiv fundamentat pentru care copilul născut trebuie să aştepte luna ulterioară naşterii pentru a beneficia de acest drept constituţional,  consideră inițiatorii proiectului legislativ. Astfel, potrivit modificărilor din actul normativ, dreptul la alocaţia de stat pentru copii se va stabili începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se va implementa începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. Totodată, plata drepturilor se va face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 zile de la data depunerii cererii, iar calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective.

 

 

Sursa: CLAUDIA MARCU / Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile