Actualitate, Politic

Dan Barna a picat testul Parlamentului. Gafa colosală făcută la audieri – Alți trei candidați de la USR, propuși de Dacian Cioloș pentru noul guvern a primit astăzi aviz negativ

Organigrama USR a picat la votDan Barna, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe în Cabinetul Cioloș, a primit aviz negativ, marți, în comisia de specialitate, cu 20 de voturi „împotrivă” şi 11 voturi „pentru”. De altfel, 10 parlamentari s-au abţinut.

Audierea lui Barna în Parlament a fost o discuție presărată cu gafe din partea fostului lider USR. Acesta a fost criticat pentru că programul de guvernare, la capitolul Externe, este schematic şi i s-a atras atenţia că partea de politică Externă prezentată de USR nu indică nimic despre parteneriatul strategic cu Statele Unite, ci este expus printr-un singur enunţ la pachet cu relaţia cu UE şi NATO, ceea ce reprezintă o problemă „foarte serioasă de credibilitate”, a spus Titus Corlăţean, fost ministru de Externe.

Dan Barna: „SUA şi-au luat mâna de pe toate zonele din Estul Europei”

Dan Barna a transmis că ţara noastră se bucură de o oportunitate de politică externă importantă pentru să Statele Unite „şi-au luat mâna” de pe ţările din Estul Europei. „Oportunitatea pe care noi o avem ca ţară vine în contextul în care SUA şi-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-şi priorităţile în zona Pacifică. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine din acest punct în care americanii ne spun să fim parteneri cu ei, dar fiecare în zona sa. Aceasta este o poziţionare firească pe care trebuie să o avem”, a declarat Barna.

Fostul șef al USR a făcut praf și NATO. El a spus ca va cere o prezență mai pronunțată a NATO în Asia. Interesant este că Turcia este vechi membru al NATO și care deși are o mică bucată de teritoriu în Europa, este totuși o țară de pe continentul asiatic. Dacă s-a referit la implicare atunci și aici e o problemă deoarece NATO este o alianță cu caracter defensiv și deci euro-atlantică, iar toate implicările pe alte continente s-au făcut numai și numai în baza unui mandat ONU.

De altfel, Barna a fost criticat și că a acordat în programul de guvernare spaţiu extins acolo unde USR are „interese evidente de natură electorală”, adică pentru Diaspora.

Dan Barna, mesaj clar către PNL

Dan Barna a declarat marți, ca replică la declarația lui Florin Cîțu, că portița USR este foarte deschisă la negocieri cu PNL, precizând totodată că fără Florin Cîțu premier, care este un subiect închis.

„E o singură nuanță. Subiectul Florin Cîțu pentru USR este un subiect încheiat. Ca să fiu foarte clar. Este un premier care nu mai are susținerea politică a USR. În momentul în care avem un alt premier și putem vorbi de o nouă susținere politică în cadrul coaliției, evident portița USR este foarte deschisă”, a spus Dan Barna, după audierile din Parlament.

„Criza poate să înceteze în câteva zile, cu un alt premier PNL sau poate să înceteze mâine prin votarea cabinetului Cioloș. Toate variantele sunt în picioare. Actele politice sunt foarte clare, dincolo de declarații, perdele de fum și prezumții, discutăm de un premier capabil să genereze o majoritate. Dacă PNL merge cu Cîțu și acesta va fi susținut de PSD atunci avem o majoritate și PSD va fi în opoziție. Problema unui interimat e că în situații de criză pentru țară, lucrurile se vor agrava foarte tare”, a adăugat acesta.

Sursa: Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile