Actualitate

DANEMARCA/ Vaccinul AnstraZeneca suspendat din cauza reacțiilor adverse grave.

Danemarca suspendă temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza unor posibile reacții adverse grave. Mai multe persoane au prezentat cheaguri de sânge după vaccinare.

Țara a oprit utilizarea vaccinului împotriva coronavirusului timp de cel puțin 14 zile, după mai multe cazuri în care persoanele vaccinate au prezentat cheaguri de sânge. Unul dintre aceste cazuri a fost legat chiar de un deces, potrivit Autorității Sanitare.

Într-o declarație, ministerul danez al Sănătății a spus că există dovezi solide că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca este atât sigur, cât și eficient, dar că trebuie să primească rapoartele legate de efectele secundare grave. Așteaptă rezultatele unei anchete a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

SUA nu a emis autorizația

Vaccinul a primit autorizație de utilizare în regim de urgență în peste 50 de țări, inclusiv în Marea Britanie și în întreaga UE. În SUA nu a fost încă emisă o autorizație.

Într-o declarație pentru Business Insider, un purtător de cuvânt al AstraZeneca a spus că siguranța vaccinului a fost „studiată pe larg” și că datele au arătat că serul a fost „în general bine tolerat”. „Siguranța pacienților este cea mai mare prioritate pentru AstraZeneca”, a mai precizat acesta.

Autoritatea sanitară din Danemarca a spus că, dacă va suspenda definitiv vaccinul AstraZeneca, planul de vaccinare va înregistra un regres de patru săptămâni. Țara are în programul de vaccinare și serurile Pfizer și Moderna.

Mai multe țări renunță la AZ

Știrea vine la câteva zile după ce cinci țări din UE (Austria, Estonia, Lituania, Luxemburg și Letonia) au suspendat un lot specific de vaccin AstraZeneca ca măsură de precauție, după moartea unei persoane vaccinate. Danemarca a suspendat complet utilizarea vaccinului, nu doar lotul specific.

Multiple chaeguri de sânge

În Europa, o persoană a fost diagnosticată cu multiple cheaguri de sânge și a murit la zece zile după vaccinare, a declarat EMA. Un alt pacient avea un cheag de sânge în plămâni și a fost internat în spital.

EMA a remarcat alte două „evenimente trombotice” la persoanele care au primit vaccinurile. “În prezent nu există niciun indiciu că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni, care nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin”, a spus EMA, precizând că a lansat o investigație.

După decizia luată de Danemarca de a opri vaccinarea cu serul AstraZeneca, acțiunile companiei au scăzut cu peste 2%.

Sursă: Insider

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile
0
Spune-ți si tu părerea.x