Actualitate, Externe

Numai deputatul neafiliat Mihai Lasca a votat împotriva acestui proiect al rețelei 5G– Camera Deputaţilor, inclusiv AUR, a adoptat proiectul privind implementarea reţelelor de tip 5G in România

Deputatul  neafiliat Mihai Lasca a votat împotriva acestui proiect al rețelei 5G, în rest ceilalți deputați au votat la ordin. Dintre deputații de la AUR 14 au votat pentru 5G ( inclusiv George Simion) și doar 2 deputați împotriva. 

.

 

Mihai Lasca

De ce turnurile 5G sunt mai periculoase?

Toate turnurile de comunicații wireless emit radiații de radiofrecvență (RF). Asta le face periculoase. Planurile de trecere la noul 5G din întreaga lume sunt deja în curs de desfășurare. În curând, fiecare oraș va fi instalat cu această tehnologie. Stațiile Mini-Cell 5G vor fi amplasate în toate cartierele și orașele noastre. Acestea vor fi instalate pe părțile laterale sau superioare ale clădirilor și pe stâlpii de iluminare stradală.

 

Un singur vot împotriva 5G! Numai deputatul neafiliat Mihai Lasca a votat împotriva acestui proiect al rețelei 5G – Camera Deputaţilor, inclusiv AUR, a adoptat proiectul privind implementarea reţelelor de tip 5G in România

 

Turnurile de comunicații 5G sunt mai periculoase decât alte turnuri de comunicații din două motive principale. În primul rând, comparativ cu versiunile anterioare, 5G utilizează o frecvență ultra-înaltă și o intensitate extrem de ridicată. În al doilea rând, deoarece undele milimetrice cu lungimea mai mică (MMV) folosite în 5G nu călătoresc atât de departe (sau prin obiecte), cu numărul actual de turnuri celulare, semnalul celular nu va fi fiabil. Pentru a compensa, mai multe turnuri mini-celulare trebuie instalate. Se estimează că vor avea nevoie de un turn de celule celulare de la 2 la 8 case. Acest lucru va crește considerabil expunerea la radiațiile RF.

Tehnologiile 2G, 3G și 4G utilizează frecvențe între 1 și 5 gigahertzi. 5G utilizează frecvențe între 24 și 90 gigahertzi. În cadrul zonei de radiație RF a spectrului electromagnetic, cu cât frecvența este mai mare, cu atât este mai periculoasă pentru organismele vii.

În radiației RF, cu cât mai aproape de sursă este corpul nostru fizic, cu atât este mai mare nivelul de putere al radiației. Radiația RF se disipează cu distanța. Cu alte cuvinte, o expunere cu putere redusă, lângă o persoană, este mai periculoasă decât o expunere mai puternică, la distanță mai mare. De asemenea, cu cât este mai mare timpul de expunere, cu atât este mai periculos. 5G va fi cel mai rău dintre cele două lumi. Vom avea mai multe surse în jurul nostru și mai aproape de noi. Și vor fi emisii mai puternice și continue.

Au fost realizate sute de studii științifice efectuate de cercetători pe radiații RF, care le-au legat de probleme de sănătate cum ar fi cancerul, deteriorarea ADN-ului (în special la fetuși în primele 100 de zile de la concepție) și sterilitatea la bărbați. Chiar Organizația Mondială a Sănătății a clasificat Radiația RF ca fiind posibil “cancerigenă”, incă din 2011.

 

 

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. S-au înregistrat 277 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 23 abţineri. Senatul este cameră decizională.

Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G – reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

„Pentru realizarea scopului prevăzut, utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurii informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit OUG 111/2011, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii, în condiţiile prezentei legi. Autorizarea se acordă prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în termen de 4 luni de la data solicitării”, prevede proiectul adoptat.

 

 

Potrivit actului normativ, avizul conform se fundamentează pe o serie de documente, precum şi pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii ţării ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.

Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice autorizaţi pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi, în conformitate cu prezenta lege.

De asemenea, constitutie contravenţie utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători care nu au obţinut autorizarea stabilită de lege şi se sancţionează cu amendă în cuantum cuprins între 1% şi 5% din cifra de afaceri.

Proiectul a fost iniţiat de Guvern şi a fost adoptat de deputaţi în forma transmisă.

La dezbateri, deputatul minorităţilor naţionale Andi Grosaru a criticat proiectul, susţinând că are prevederi neconstituţionale şi texte „lipsite de claritate şi calitate” şi a solicitat retrimiterea la comisie, însă cererea a fost respinsă, nefiind susţinută de grupul minorităţilor.

 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile