Actualitate

Din august românii vor beneficia de carte de identitate electronică. Anunțul oficialilor

Din august 2021, cartea de identitate electronică va fi disponibilă și în România, anunță oficialii. Aceasta va oferi şi posibilitatea semnăturii electronice.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunțat că probabil cartea de identitate electronică va fi disponibilă în luna august. Aceasta va oferi inclusiv posibilitatea semnăturii electronice.

„Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament. Aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol. Atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a declarat Teleman.

Ministrul a remarcat şi principiile digitalizării, precum şi nevoia de transparenţă în acest domeniu. „Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a spus Teleman.

Uniunea Europeană obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021. Un proiect de ordonanță în acest sens a fost pus în dezbatere publică. Cardul electronic de identitate va permite autentificarea în sistemele administraţiei publice din România, atât centrale cât şi locale. Măsura este valabilă inclusiv pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate. De la distanţă, aceştia vor putea să interacţioneze cu administraţia din România. Mai precis, vor putea să solicite prestarea de servicii.

Sursa: EvZ

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile