Actualitate, GREAT RE!SET

Directorul Pfizer, reclamat de Agenția de reglementare a vaccinurilor din Marea Britanie pentru că a făcut declarații înșelătoare despre vaccinurile pentru copii

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a fost amendat de autoritatea de supraveghere farmaceutică din Marea Britanie pentru că a făcut declarații „înșelătoare” despre vaccinurile anticovid pentru copii, informează The Telegraph.

 Albert Bourla s-a folosit de un interviu acordat BBC în decembrie anul trecut pentru a susține că „nu există nicio îndoială în mintea mea că beneficiile, în totalitate, sunt în favoarea” vaccinării tinerilor cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani împotriva Covid-19. 

„Covidul  în școli este în creștere”, afirma Bourla, adăugând: „Acest lucru deranjează, în mod semnificativ, sistemul educațional și sunt copii care vor avea simptome severe”.
Interviul a fost publicat pe 2 decembrie – înainte ca vaccinul să fi fost aprobat de autoritatea de reglementare medicală din Marea Britanie pentru această grupă de vârstă.
La scurt timp după publicarea articolului, a fost depusă o plângere la autoritatea de supraveghere farmaceutică – Prescription Medicines Code of Practice Authority (PMCPA) – de către UsForThem, un grup de campanie pentru părinți care a fost înființat pentru a promova situația dificilă a copiilor în timpul pandemiei.
Plângerea susținea că remarcile lui  Bourla despre vaccinul pentru copii au fost „rușinos de înșelătoare” și „de natură extrem de promoțională”, argumentând că acestea au încălcat mai multe clauze din codul de practică al Asociației Industriei Farmaceutice Britanice (ABPI).
„Pur și simplu nu există nicio dovadă că elevii sănătoși din Marea Britanie sunt expuși unui risc semnificativ de infectare cu virusul SARS COV-2, iar insinuarea acestei afirmații este rușinos de înșelătoare”, au declarat aceștia.
În septembrie 2021, Comitetul comun pentru vaccinare și imunizare (JCVI), a recomandat să nu se desfășoare vaccinarea  în masă pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, afirmând că „marja de beneficii” a fost „considerată prea mică” și citând riscul scăzut pe care îl prezintă virusul pentru copiii sănătoși.
Dar, la mai puțin de două săptămâni mai târziu, miniștrii au dat undă verde pentru ca tinerilor să li se administreze o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech, șefii serviciilor medicale din Marea Britanie susținând că acest lucru ar ajuta la menținerea școlilor deschise.
Abia în februarie 2022, JCVI a decis că copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani li se poate oferi vaccinul – dar miniștrii au declarat că decizia ar trebui lăsată la latitudinea părinților.
Un grup de experți în domeniul codului de practică, convocat de PMCPA, a constatat că Pfizer a încălcat codul în mai multe moduri diferite, inclusiv prin inducerea în eroare a publicului, făcând afirmații nefondate și prin faptul că nu a prezentat informațiile într-un mod real și echilibrat.
Pfizer a făcut apel împotriva constatărilor, respingând cu tărie afirmațiile UsForThem conform cărora  Bourla ar fi încălcat codul de practică. Aceștia au susținut că observațiile sale se bazau pe „dovezi științifice actualizate” și puteau fi susținute de „evaluările independente ale riscurilor și beneficiilor disponibile în mod public”.
La începutul lunii noiembrie, o comisie de apel s-a reunit pentru a analiza argumentele lor. Încălcările codului referitoare la inducerea în eroare a publicului, la afirmații nefondate și la lipsa de echilibru au fost confirmate.
Dar constatările mai grave – inclusiv faptul că Pfizer a adus discreditare industriei, a încurajat utilizarea irațională a unui medicament și nu a reușit să mențină standarde înalte – au fost anulate. PMCPA a declarat că raportul complet al cazului va fi publicat în următoarele săptămâni.
Sursa: Caralin Vascab/ ActiveNews 
guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile