Actualitate

Dr. Oana Mihaela Secară: ”Cei care nu s-au vaccinat nu o vor face sub amenințarea că vor plăti testările”

Medicii răspund presiunilor pentru vaccinare: ”Vom face teste rapide”. Dr. Oana Mihaela Secară susține că personalul din sistemul medical care nu s-a vaccinat până acum nu o va face nici la presiunea ministrului, care a amenințat că doctorii, asistentele și infirmierele vor plăti testele din banii lor. Pe de altă parte, testarea nu este obligatorie nici pentru pacienții fără simptomatologie, conform metodologiei INSP, deși multe spitale se pare că nu aplică acest lucru.

Orice normativ care prevede testarea obligatorie a persoanelor care nu au simptome reprezintă o încălcare a practicii și a logicii medicale dintotdeauna, ne spune medicul Oana Mihaela Secară, de la Spitalul suport-Covid din Onești, județul Bacău. Potrivit medicului, diagnosticarea unei boli presupune în primul rând simptomele clinice, după care se ghidează orice doctor.

”A rupe clinicul de paraclinic în cazul unei viroze respiratorii este o greșeală foarte mare. Nu există persoane bolnave în afara situației în care coroborăm simptomatologia clinică sugestivă cu analizele de laborator și cu radiografia. Pentru că nu te poți baza doar pe o singură investigație, care și aceea este indirectă și nu are fiabilitate. În al doilea rând, o astfel de măsură, care să oblige personalul medical să se testeze periodic, va veni în contradicție cu normativele care există și care sunt, din punctul acesta de vedere, corecte”, ne-a declarat dr. Oana Mihaela Secară. Aceasta arată că în metodologia de supraveghere SARS-Cov-2 se spune clar că nu se testează pacienții care se prezintă pentru alte patologii și nu sunt cazuri suspecte conform definiției de caz suspect. Dacă pacienții care nu au simptome nu se testează și se internează direct în zonele non-Covid, nici personalul medical, care nu are simptomatologie, nu trebuie obligat să se testeze.

”Oricum, nu cred că cei nevacinați vor opta să se vaccineze doar pentru că ministerul îi va obliga să suporte costurile testelor. Probabil că cei care nu s-au vaccinat așteaptă ca produsul să fie testat suficient de mulți ani ca să aibă încredere în faptul că nu vor avea reacții adverse pe termen mediu și lung. Și atunci, dacă deja au optat pentru acest lucru, nu se vor uita la bani. Și oricum, personalul medical va face teste rapide, care nu costă foarte mult”, ne-a precizat dr.Oana Mihaela Secară.

Măsuri excesive

Chiar și măsura instituită la începutul pandemiei și valabilă și în prezent, de testare a personalului din centrele medico-sociale la 14 zile, este una excesivă, cum de altfel s-a și văzut că aproape toate centrele rezidențiale au avut probleme, susține dr. Oana Mihaela Secară. ”Dar asta nu din cauză că au fost sau nu testați, ci pentru că acesta este felul în care se transmite virusul. Am tot explicat cum se transmite virusul și de ce nu avem cum să oprim această transmitere. Noi nu am putut să o oprim până când populația nu a venit în contact, într-o mare proporție, cu virusul și și-a dezvoltat un răspuns imun. În momentul în care s-a dezvoltat acest răspuns imun iată că transmiterea a încetinit foarte mult și se apropie de stingere. Dacă virusul va veni cu alte variante antigenice, cu așa-zise update-uri, atunci cei care și-au dezvoltat răspunsul imunitar prin contact natural cu virusul vor avea niște mecanisme care vor răspunde și vor face față cu bine. Asta ca să explicăm povestea asta cu varianta Delta, cea indiană. Cei care au intrat în contact cu virusul vor recunoaște o mare parte din structurile variantelor antigenice cu care se vor întâlni”, arată medicul Oana Mihaela Secară.

Ordinul va fi atacat în instanță

Conducerea Federației Solidaritatea Sanitară susține că, dacă ministrul Sănătății va obliga cadrele medicale să se testeze din bani proprii, va ataca în instanță actul normativ. ”Pentru infirmiere și brancardieri va însemna o înjumătățire a salariului, iar consecința va fi că vor pleca din sistem. În condițiile în care avem deja un deficit foarte mare în această zonă. Este o obligativitate mascată a vaccinării, este evident pentru toată lumea. Și, atâta timp cât spui că pacienții trebuie testați gratuit, ar trebui ca și cadrele medicale să beneficieze de același regim”, ne-a declarat Radu Vasile, președintele Federației Solidaritatea Sanitară.

 

Sursa: National.ro

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile