Actualitate

Drulă a schimbat ilegal patru membri ai Consiliului de Administrație a portului Constanța. Privatizare și vânzare?

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a schimbat ilegal administratorii Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime. Acest lucru a fost făcut înainte de expirarea contractelor de mandat valabile până în aprilie 2022.

Ilegalitățile făcute

Cătălin Drulă trebuie să știe că funcția de ministru nu îi dă atribuții în Guvernanța Corporativă, care reglementează activitatea Portului Constanța și modul de procedură nu a fost corect. Acesta trebuia să solicite convocarea Adunării Generale, Consiliului de Administrație. Astfel, subiectele puteau fi comunicate și dezbătute.

„Ministrul nu are nici un fel de prerogativă pe Ordonanța 109, care se aplică cu celeritate. E un abuz tot ceea ce a făcut el”, spun specialiștii în administrarea companiilor de stat.
Culmea, la ședință nu a fost convocat președintele Consiliului de Administrație și nici un alt membru cu mandat.

Investigație „Fondul Proprietatea”

Newsweek România a realizat o investigație, iar pe baza actelor obținute se văd următoarele: „Pe 15 aprilie 2021, la ora 09.29, a fost trimis convocatorul de la ministrul Drulă, care la rândul lui i-a cerut Gabrielei Murgeanu să participe la ședință, dar aceasta nu avea un mandat în acest sens de la Elena Petrașcu, președintele AGA.
Culmea, pentru ședința convocată pe 15 aprilie 2021, Fondul Proprietatea a votat prin corespondență pe 14 aprilie, la ora 15.56.
Conform acestui document, Fondul Proprietatea s-a abținut la primele cinci puncte din convocator. Adică s-a abținut de la revocarea administratorilor, la numirea unor noi membri provizorii în CA, stabilirea indemnizației fixe, aprobarea formei și conținutul contractului de mandat și la mandatarea reprezentanților acționarului majoritar să semneze contractul de mandat cu membrii provizorii.
În schimb, a votat „pentru” împuternicirea Directorului General să înregistreze hotărârea AGA.”, scriu cei de la newsweek.ro.
O sursă din cadrul companiei a declarat: „Procedura nu a fost respectată absolut deloc. Acționarul minoritar a votat un convocator despre care președintele Consiliului de Administrație a fost informat a doua zi. Este halucinant ce se întâmplă”

Finalitatea cauzei

Administratorii au fost schimbați în urma deciziei ministrului. Mai mult, rezultatele controlului din 2019 nu au fost depuse și înregistrate și la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime.

Adăugăm că acel control care trebuia să aibă loc în anul 2020 nu a fost efectuat. „Invocarea neîndeplinirii indicatorilor de performanță nu poate fi aplicată doar împotriva unor membri ai CA, ea trebuia aplicată tuturor membrilor inclusiv reprezentantului Fondului Proprietatea. Cu toate acestea, au fost schimbați doar patru din cei șapte membri”, susțin sursele Newsweek România.

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile