Actualitate, Magazin

”Ecologice” sau otravă în stare pură?: Jeff Bezos şi Bill Gates susțin consumul de carne și lactate sintetice

Jeff Bezos şi Bill Gates susțin consumul de carne și lactate sintetice , iar interesul consumatorilor a crescut semnificativ în urma declarațiilor făcute de cei doi miliardari ai lumii. Carnea falsă se prepară la fel ca cea adevărată, iar gustul este unul similar.

 

 

Pentru a încuraja consumul de carne falsă, Bill Gates și Jeff Bezos au înființat un startup, care extra extrage proteine din fungi, acestea fiind ingredientele primare pentru crearea unor alimente care înlocuiesc carnea, scrie CNCB.

Este vorba despre compania Nature’s Fynd, din Chicago, care a atras o finanţare de 158 de milioane de dolari de la investitori care îi includ pe Bezos, Gates şi Al Gore.

Astfel, cel târziu în acest an, pe rafturile magazinelor vor apărea deja chiftelele, dar și hamburgerii fără carne pentru micul dejun. Totodată, populația va putea opta și pentru cremă de brânză fără lactate, iaurt, dar și nuggeturi fără pui, pe care compania le va produce în următoarea perioadă.

De menționat este faptul că în 2020, sectorul alimentelor alternative a consemnat o creştere explozivă, cu un avans al vânzărilor americane cu amănuntul de 27%, aducând valoarea totală a pieţei la 7 miliarde de dolari, arată datele Plant-Based Foods Association (PBFA), un grup comercial care reuneşte peste 200 de companii.

Livrările de alimente ”false” au crescut semnificativ

În același timp, potrivit firmei de cercetare NDP Group, livrările de produse cu proteine alternative ale distribuitorilor către restaurante au avansat în aprilie cu 60% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Amintim faptul că dezvoltarea acestei industrii noi este conturată în mare parte de companiile Beyond Meat şi Impossible Foods, ale căror produse, precum burgeri, produse din pui şi cârnaţi din carne alternativă, au perturbat industria producătoare de alimente din SUA, de 733 de miliarde de dolari.

În acest context, situația a făcut ca Tuson Foods, Purdue, Hormel, Cargill şi alţi producători tradiţionali de carne să lanseze propriile produse din această categorie.

”Lasă-i să mănânce carne sintetică!”. Afirmația lui Bill Gates care a revoltat toată Planeta

Adeptul vaccinării și al combaterii shimbărilor climatice, Bill Gates a venit recent cu o propunere mai puțin obișnuită. Bill Gates susține că toată lumea ar trebui să mănânce „carne de vită 100% sintetică”, pentru a combate schimbările climatice. Dar o scurtă privire asupra portofoliului său de investiții sugerează că magnatul american are o agendă alternativă care nu are nici în clin nici în mânecă cu ecologia.

Într-un interviu pentru MIT Technology Review, Bill Gates declara luna trecută că „toate țările bogate ar trebui să treacă la carne de vită 100% sintetică”.

Alimentele false înlocuiesc produsele de origine animală cu alimente foarte procesate, cultivate în laboratoare, cum ar fi carnea falsă, produsele lactate false sau ouăle false. Acest lucru este posibil prin inovații tehnice, cum ar fi biologia sintetică, care implică reconfigurarea ADN-ului unui organism pentru a crea ceva complet nou.

Din ce în ce mai multe firme se implică în această piață cu creștere rapidă. Este vorba de Motif Foodworks (alternative de carne și produse lactate pe bază de plante), Ginkgo Bioworks (microbi personalizați), BioMilq (lapte matern cultivat în laborator), Nature’s Fynd (ciuperci) alternative cultivate cu carne și lactate), Eat Just (înlocuitori de ouă din proteine ​​vegetale), Perfect Day Food (produse lactate cultivate în laborator) sau NotCo (produse de origine animală pe bază de plante fabricate prin AI).

”Ecologice” sau otravă în stare pură?

Toate aceste companii sunt susținute de diverși miliardari și de investitori Big Tech. Numai Bill Gates a investit 50 de milioane de dolari în alimente de acest fel și finanțează activ Beyond Meat, Ginkgo Bioworks și BioMilq.

Cercetări recente arată însă că, și pe termen lung, impactul asupra mediului al cărnii cultivate în laborator ar putea fi mai nociv decât al cărnii de origine animală.

De asemenea, alimentele false sunt promovate ca „ecologice”, deși sunt făcute cu proteine ​​din mazăre, soia sau porumb cultivate la scară industrială mare, pe baza prelucrării solului, monoculturi, pesticide toxice și adesea, organisme modificate genetic.

 

Sursa: Capital.ro

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile