Actualitate, Opinii

Elena Radu: Ori luați poziție azi și vă opuneți legiferării certificatelor de vaccinare, ori vă veți conforma dispozițiilor de injectare cu câte doze va vrea Guvernul pe viitor

Puțină atenție, vă rog! Vă spun un scenariu și de ce este important să acționăm acum. Așa că ori luați poziție azi și vă opuneți legiferării, ori vă veți conforma dispozițiilor de vaccinare cu câte doze va vrea Guvernul pe viitor. Lucrurile stau cam așa:
Până acum, Guvernul și CNSU nu au avut nici un temei legal să condiționeze drepturile și libertățile fundamentale de testare /vaccinare /trecere prin boală.
Guvernul și CNSU aveau în atribuții numai punerea în aplicare a legii. Or, o asemenea prevedere care să le permită condiționarea exercitării drepturilor de testare /vaccinare /trecere prin boală nu era prevazută în Legea nr. 55/2020 pe care o puneau în aplicare prin HG-uri și Hotătâri CNSU.
Cu toate acestea, au invocat ca temei de drept un articol din Legea nr 55/2020 (art 5 alin 2 lit d), dar acel articol nu le permitea sa facă ce au făcut.
CCR a dat o decizie în sensul ăsta (nr. 381/2021). Cu toate că a fost trimisă la publicare la Monitorul Oficial pe 22 iulie 2021, nu au publicat-o până pe 1 septembrie 2021 (când a început presa să vorbească despre ea).
Ca în toată această perioadă a pandemiei, când au vrut să dea norme care ne afectau profund, au aruncat întâi ceva pe piață, ca să vadă reacțiile (aduceți-vă aminte cum a apărut masca: întâi a apărut „pe surse” un draft al CNSU și au stat câteva zile să vadă reacțiile, după care au dat hotărârea și au băgat câteva excepții pentru care eram noi cei mai revoltați: persoanele care au probleme de sănătate).
De data asta, au procedat altfel. Au făcut un proiect de OUG, cu toate că  nu le permite Constituția ca prin OUG să bage certificatul „verde”.
Acest proiect de OUG viza numai o categorie socială: profesioniștii din centrele sociale.
Însă, au zis că e la „prima citire”.
Nu există un asemenea termen în procedura de legiferare românească.
Au mai zis că se mai gândesc cu privire la proiect și îl mai modifică.
Dacă voiau să dea doar atât, după ce îl puneau pe ordinea de zi, nu mai stăteau ei să se mai gândească. Mai dădeau o OUG după aia. Însă, modalitatea în care au procedat a fost numai pentru a vedea care este reacția populației dacă s-ar introduce adeverința „verde” prin lege. Pentru că OUG intră în categoria legilor.
Reacția a fost slabă. Ce ne interesa pe noi de asistenții sociali?
După care au ieșit cu mesajul: „de săptămâna viitoare adeverința verde va fi obligatorie în România”.
Care a fost reacția populației? Mai niciuna.
Pentru că în același timp au ieșit și cu OUG pe subvenții pentru atenuarea prețului la energie, iar atenția a fost canalizată pe asta.
Dar, acel proiect de OUG se va aproba. În ce formă?
Păi, își va face Guvernul lege ca să introducă ce măsuri vrea.
(Doar a ieșit și președintele CNDC și a zis asta: că prin HG nu se poate, dar prin OUG, da).
Așa că va modifica acel art 5 alin 2 lit d) din Legea nr 55/2020 pe care l-a folosit până acum și va băga la măsuri pentru protecția vieții și sănătății deținerea unui certificat „verde” ( de testare/vaccinare/trecere prin boală).
Ce va însemna asta pentru noi?
Să ne uitam ce s-a întâmplat ieri în Europa. Italia: nu ai certificat verde, nu te mai poți duce la muncă, indiferent că lucrezi în mediul public sau privat.
Slovenia: nu ai certificat „verde”, nu vei putea să pui benzină la mașină.
Păi, certificatul ăla „verde” înseamnă:
  • ai fost vaccinat cu schema completă (schemă pe care o decide statul, el stabilește numărul de doze care trebuie să ți se administreze pentru a fi considerată schema „completă”. Nu le-ai făcut pe toate, ești nevaccinat)
  • te-ai testat RT-PCR în ultimele 72 ore și ești negativ
  • ai trecut prin boală în ultimele 90/180 de zile sau câte o vrea Guvernul (prezentând dovada uni test pozitiv).
Așa că vom avea de ales: ne vaccinăm sau plătim teste PCR la fiecare 3 zile pentru a putea să mergem la muncă să ne obținem veniturile.
Un test este circa 200 lei. Într-o lună ai avea nevoie de 10 teste. Deci, 2000 lei pe lună.
Câți vă permiteți această cheltuială? Nu prea mulți. Așa că veți fi obligați indirect să vă vaccinați.
Dacă nu credeți, ascultați sau citiți răspunsurile Ministrului Turcan privitoare la acest OUG din conferința de presă de după ședința de Guvern din 15.09.2021!
Unii vor zice că și ce dacă, și-așa ei s-au vaccinat deja.
Bun, dar sunteți siguri că veți vrea pe viitor să faceți și a 3-a și a 4-a și câte doze vă mai impune Guvernul?
Dacă nu le veți face pe toate, tot nevaccinați veți fi, pentru că nu veți avea „schema completă”.
Așa că, în final, vom rămâne la mâna Guvernului și vom fi obligați să facem câte doze ne impune Guvernul ca să putem cât de cât sa trăim, pentru că liberi nu vom mai fi.
Va trebui să ne conformăm dispozițiilor Guvernului, care va decide cu privire la câte doze ni se vor administra și cât de des, indiferent că suntem de acord sau nu.
Așa că, indiferent ce opțiune personală ați avut și ce ați decis pentru d-voastră până acum, decizia nu va mai fi a d-voastră pe viitor.
Drept urmare, e cazul ca azi să luați poziție și să nu îi lăsăm să legifereze adeverința „verde”.
Dacă nu o vom face, degeaba vom constata ulterior că așa stau lucrurile, că nu prea vom mai avea ce să facem.
Poate pentru unii pare teoria conspirației, poate cred că nu se va întâmpla așa ceva, că nu are cum.
Da, pentru o minte sănătoasă, nu ar avea cum. Însă, dați un search pe Internet și veți vedea ce se întâmplă în ItaliaSloveniaFranța și multe altele.
Nu știți să căutați? Sunați-vă prietenii care locuiesc acolo.
Totul depinde de noi, dacă acceptăm sau nu ca pe viitor să mai putem să luăm decizii cu privire la propria persoană.
Dacă mai vreți să luați decizia singuri, luați poziție azi împotriva legiferării adeverinței „verzi”!
Dacă nu o veți face, ei vor face ce vor vrea, pentru că vor fi convinși că românii nu se vor revolta niciodată, dovadă fiind reacția noastră (niciuna).
Sursa: ELENA RADU/  ActiveNews 
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile