Actualitate, Politic

Elena Udrea și Ioana Băsescu condamnate la 8, respectiv 5 ani de închisoare în dosarul „alegerile prezidențiale din 2009”

Controversatul politician, Elena Udrea, a fost condamnat la 8 ani de închisoare alături de fiica fostului președinte, Ioana Băsescu care are momentan o condamnare de 5 ani. Sentința pronunțată de Curtea de Apel București nu este definitivă. Capetele de acuzare sunt formate în urma dosarului care relevă finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Udrea este condamnată pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. A primit o pedeapsă 6 ani de executat, la care se adaugă un spor de 2 ani pentru concurs de infracțiuni, ceea ce înseamnă 8 ani de închisoare în total.

Faptele pentru care este condamnată

În total este vorba despre cinci fapte: 6 ani pentru instigare luare de mită, 5 ani pentru instigare la luare de mită (alta faptă); 6 ani pentru spălare de bani, 5 ani pentru spalare de bani (alta faptă); 3 ani închisoare pentru spălare de bani; 5 ani pentru spălare de bani; 4 ani închisoare pentru spălare de bani.

Condamnarea Ioanei Băsescu

Ioana Băsescu: 5 ani de închisoare cu executare pentru trei fapte – o faptă de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani.

La penultimul termen de judecată, pe 26 ianuarie, procurorii DNA au cerut în cazul Elenei Udrea o pedeapsă de cel puțin 12 ani de închisoare. În cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, procurorii au cerut o pedeapsă de 15 ani.

Rechizitoriu DNA

DNA a notat că cele două femei au strâns ilegal peste 300 de mii de euro, pentru a finanța campania electorală a lui Traian Băsescu, prin condiționarea unor firme care aveau contracte cu Ministerul Dezvoltării (condus de Udrea) de a face plăți pentru campania electorală. O parte a banilor au ajuns și în conturile unei firme deținute de iubitul Ioanei Băsescu și cheltuiți împreună cu acesta în vacanțe externe.

Ce spun procurorii?

„Udrea conducea un staff de campanie informal și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță”.

Alte cauze

În 2019, DNA a retrimis în judecată dosarul „Hidroelectrica”, în care Elena Udrea este acuzată de trafic de influență și spălare de bani.

În 2018, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute, dar ulterior, Înalta Curte a decis suspendarea executării pedepsei și rejudecarea, după ce CCR a decis nelegalitatea completurilor de cinci judecători.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile