Actualitate

Elveția supune la referendum restricțiile pentru Covid-19

Un astfel de referendum este o parte integrantă a sistemului politic elvețian, care oferă cetățenilor posibilitatea de a se opune unei legi sau a unui amendament.

Potrivit cotidianului Tages Anzeiger, acesta este cel mai ciudat vot organizat vreodată în Elveția. Puterile speciale ale guvernului pentru a face față pandemiei se află pe agenda unui referndum organizat la data de13 iunie.

Susținătorii acestui vot sunt îngrijorați de rolul sporit al Consiliului Federal. În colimatorul lor: legea Covid-19 care gestionează criza sănătății.

Nicolas A. Rimoldi, co-președinte al mișcării Mass-Voll este împotriva acestei legi: „Pentru că această lege este un atac masiv, extrem, împotriva drepturilor noastre fundamentale, împotriva constituției, împotriva statului nostru de drept, împotriva federalismului, împotriva democrației noastre”.

Să se revizuiască, dar compensațiile?

Dar pentru susținătorii acestei legi, majoritatea partidelor politice elvețiene, abrogarea acesteia ar însemna, de exemplu, sfârșitul ajutorului financiar acordat companiilor și idemnizațiilor pentru pierderea veniturilor și șomajul parțial, informează Euronews.

„La 25 septembrie, ar urma sfârșitul tuturor acestor ajutoare financiare, precum compensații de muncă, compensații pentru înlocuirea veniturilor și ajutoare  pentru toți cei 100.000 de angajați afectați, pentru cele 10.000 de afaceri afectate în activitatea de restaurant, călătorii sau evenimente. Trebuie evitate falimentul și șomajul”, explică Mattea Meyer, copreședinte al Partidului Social Democrat.

Pentru Partidul Popular Creștin Democrat, această lege nu conferă prea multă putere Consiliului Federal: „Dimpotrivă. Este posibil să se organizeze un referendum împotriva unei legi adoptate în timpul unei crize. Mijloacele democrației directe sunt în vigoare și au fost folosite. Acum fac obiectul unei dezbateri. Consiliul Federal nu are decât puterea acordată de oameni”, explică Gerhard Pfister, președintele Partidului Popular Creștin Democrat.

Este pentru prima dată în lume când o țară supune la un referendum legislația privind Covid-19. Un astfel de referendum este o parte integrantă a sistemului politic elvețian, care oferă cetățenilor posibilitatea de a se opune unei legi sau a unui amendament.

 

Sursa: National.ro

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile