Fară Categorie

Franța este efectiv blocată: grevele au luat o amploare uriașă, iar prețurile au explodat

Sindicatele franceze au început marți o grevă la nivel național, cerând salarii mai mari pe fondul unei inflații ridicate, scrie Reuters.

Greva, care va afecta în primul rând sectoarele publice, cum ar fi școlile și transporturile, este o prelungire a acțiunilor sindicale care au perturbat săptămâni la rând marile rafinării din Franța și au dat peste cap aprovizionarea benzinăriilor, informează Mediafax.

Liderii sindicali speră că muncitorii vor fi energizați de decizia guvernului de a-i forța pe unii dintre ei să se întoarcă la lucru în depozitele de benzină, o măsură despre care unii spun că pune în pericol dreptul la grevă.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Olivier Veran, a declarat că mai multe rechiziții de personal ar putea avea loc în timpul zilei, deoarece șoferii continuă să stea la coadă în fața benzinăriilor.

„Vor fi atâtea rechiziții câte se vor considera necesare … Blocarea rafinăriilor, în condițiile în care am ajuns la un acord asupra salariilor, nu este o situație normală”, a declarat Veran.

Sindicatul de stânga CGT a cerut continuarea grevelor în a patra săptămână la TotalEnergies, în ciuda faptului că vineri compania petrolieră a ajuns la un acord care include o creștere de 7% și un bonus cu alte sindicate, mai moderate. CGT cere o creștere salarială de 10%, invocând inflația și profiturile uriașe ale firmei.

Eurostar a anunțat că anulează unele trenuri între Londra și Paris din cauza grevei.

Operatorul feroviar public francez SNCF a declarat că traficul pe legăturile locale a scăzut cu 50%, dar că nu au existat perturbări majore pe liniile naționale.

Pe măsură ce tensiunile cresc în a doua cea mai mare economie din zona euro, grevele s-au extins deja în alte părți ale sectorului energetic, inclusiv la gigantul nuclear EDF, unde lucrările de întreținere cruciale pentru alimentarea cu energie electrică a Europei vor fi amânate.

Luni, un reprezentant al sindicatului FNME-CGT a declarat că grevele afectează activitatea a 10 centrale nucleare franceze, cu întârzieri suplimentare de întreținere la 13 reactoare, iar producția franceză de energie electrică a fost redusă cu un total de 2,2 gigawați.

Sindicatele funcționarilor publici au cerut, de asemenea, să se alăture grevei de marți, cu posibile perturbări în școli și alte facilități publice.

Grevele au loc într-un context politic tensionat, în condițiile în care guvernul francez urmează să adopte bugetul pe 2023 folosind puteri constituționale speciale care îi vor permite să ocolească un vot în parlament, a declarat duminică premierul Elisabeth Borne.

Manifestații sunt programate în toată țara, dintre care una la Paris începând la ora 12:00 GMT.

Mii de persoane au ieșit duminică pe străzile Parisului pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor. Liderul partidului de stânga dură La France Insoumise (Franța neînduplecată), Jean-Luc Melenchon, a mărșăluit alături de laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, Annie Ernaux. Melenchon a convocat o grevă generală pentru marți.

 

Sursa: stiripesurse.ro 

 

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile