Liderii Grupului celor 20 (G20) au emis o declarație comună prin care promovează un standard global privind dovada vaccinării pentru călătoriile internaționale și solicită înființarea de „rețele globale digitale de sănătate” bazate pe programele digitale existente de pașapoarte pentru vaccinare anti-COVID-19.
Declarația comună a fost semnată în urma încheierii summitului G20 desfășurat la Bali, Indonezia, unde liderii au discutat despre provocările globale și politicile de coordonare ca răspuns, inclusiv la viitoarele pandemii.
„Recunoaștem importanța standardelor tehnice și a metodelor de verificare comune, în cadrul IHR (2005), pentru facilitarea călătoriilor internaționale fără întreruperi, a interoperabilității și recunoașterea soluțiilor digitale și non-digitale, inclusiv dovada vaccinărilor”, se menționează în declarația comuna G20.
Reglementările Internaționale în domeniul Sănătății (2005) constituie un instrument de drept internațional dezvoltat sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care stabilește un cadru global de răspuns la răspândirea pe plan internațional a bolilor.
Standardul susținut de OMS, care a intrat în vigoare în 2007, cere țărilor să consolideze capacitățile de supraveghere la punctele de trecere a frontierei și a introdus o serie de documente de sănătate, inclusiv certificate internaționale de vaccinare.
Pe lângă recunoașterea utilității cadrului IHR, liderii G20 au spus că susțin „dialogul internațional și colaborarea pentru stabilirea de rețele globale digitale de sănătate de încredere, ca parte a eforturilor de a consolida prevenirea și răspunsul la viitoarele pandemii”.
Ei au adăugat că aceste rețele globale digitale de sănătate ar trebui „să valorifice și să se bazeze pe succesul standardelor existente și al certificatelor digitale COVID-19”.
Pașapoartele pentru vaccinul COVID-19 – și diferite alte programe de identitate digitală – au fost criticate ca însemnând o încălcare a vieții private, având potențialul de a permite guvernelor și corporațiilor să constrângă comportamentul uman, de exemplu, prin interzicerea accesului la infrastructură sau servicii.
„Să avem un certificat digital de sănătate”
Declarația comună urmează recomandărilor ministrului Sănătății din Indonezia, Budi Gunadi Sadikin, făcute în timpul unei dezbateri Business 20 (B20), desfășurate înaintea summitului G20.
„Să avem un certificat digital de sănătate recunoscut de către OMS – dacă ați fost vaccinat sau testat corespunzător – atunci vă puteți deplasa”, a declarat el în timpul unui panel pe 14 noiembrie.
Sadikin a adăugat că avantajul unui pașaport global de vaccinare standardizat de OMS ar fi facilitarea călătoriilor internaționale.
„Așadar, pentru următoarea pandemie, în loc să opriți 100% mișcarea oamenilor, care a blocat economia la nivel global, puteți încă să permiteți un grad de mișcare oamenilor”, a adăugat el.
Sadikin a subliniat că țările G20 au fost de acord cu un astfel de certificat global digital de sănătate și că propunerea acum este de a fi introdus ca o variantă revizuită a cadrului IHR la următoarea Adunare Mondială a Sănătății, programată pentru mai 2023 la Geneva, Elveția.
Într-un document de 132 de pagini care conține o serie de recomandări pentru G20, B20 a îndemnat adoptarea pe scară largă a documentației digitale a certificatelor COVID-19, care ar face parte dintr-o „infrastructură globală de sănătate activată de tehnologie, întotdeauna activă”.
Forumul Economic Mondial (WEF) a declarat, într-un raport din februarie 2022 (pdf), că pașapoartele pentru vaccinare servesc ca o formă de identitate digitală.
Într-un raport anterior (pdf), WEF preciza că „identitatea digitală stabilește ce produse, servicii și informații putem accesa sau, dimpotrivă, pe care nu ni se permite să le accesăm”.
„Gulagul digital”
Jurnalistul Nick Corbishley, care scrie despre tendințele economice și politice din Europa și America Latină, a avertizat că pașapoartele pentru vaccinuri pot duce la implementarea unui program global de identitate digitală care va amenința confidențialitatea și libertatea din întreaga lume.
„Este ca o societate cu puncte de control. Oriunde vrei să mergi, trebuie să-ți arăți telefonul mobil, identitatea… chiar dacă este doar pentru a intra într-un supermarket sau într-un magazin”, a spus el în emisiunea „Crossroads” de la EpochTV.
Corbishley a descris aspectele negative ale unei scheme globale de identificare digitală ca pe un „gulag digital” în care oamenii ar putea fi „exilați efectiv din societate”. „Este o viziune terifiantă”, a avertizat el.
Sursa: Irina Bazon / ActiveNews