Actualitate, Externe, Politic

GNL și arme: UE acuză SUA că profită de războiul din Ucraina. Putin sparge alianța occidentală

Oficialii UE îl atacă pe Joe Biden în legătură cu prețurile foarte mari la gaze, vânzările de arme și comerțul, în timp ce războiul lui Vladimir Putin în Ucraina amenință să distrugă unitatea Occidentului.

La nouă luni de la invadarea Ucrainei, Vladimir Putin începe să fractureze Occidentul. Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și îi acuză acum pe americani că au făcut avere din război, în timp ce țările UE au de suferit.

Atmosferă otrăvită în rândul aliaților

„Adevărul este că, dacă privim lucrurile cu sobrietate, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, pentru că vinde mai mult gaz și la prețuri mai mari, și pentru că vinde mai multe arme”, a declarat un oficial european de rang înalt.

Comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri din alte părți – sunt urmarea furiei tot mai mari din Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană. Este probabil ca Kremlinul să se bucure de otrăvirea atmosferei în rândul aliaților occidentali.

„Ne aflăm cu adevărat într-un moment istoric”, a declarat înaltul oficial european, argumentând că dubla lovitură a perturbării comerțului cu SUA din cauza subvențiilor decise la Washington și a prețurilor ridicate la energie riscă să întoarcă opinia publică împotriva efortului de război și a NATO.

„America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări din UE”. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a făcut apel la Washington să răspundă preocupărilor europene. „Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a declarat el într-un interviu.

Subvențiile lui Biden și GNL-ul american

Cel mai mare punct de tensiune din ultimele săptămâni au fost subvențiile și taxele ecologice promulgate de Joe Biden, despre care Bruxelles-ul spune că înclină în mod nedrept comerțul în defavoarea UE și amenință să distrugă industriile europene. În pofida obiecțiilor oficiale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn că ar da înapoi, informează Politico.

În același timp, perturbările provocate de invazia lui Putin în Ucraina basculează economiile europene în recesiune, cu o inflație în creștere și o presiune devastatoare asupra aprovizionării cu energie, care amenință cu pene de curent și raționalizări în această iarnă.

În încercarea de a-și reduce dependența de energia rusească, țările UE apelează în schimb la gazul natural lichefiat (GNL) din SUA – însă prețul plătit de europeni este de aproape patru ori mai mare decât costul aceluiași combustibil în America. Apoi, există o probabilă creștere a comenzilor de kituri militare de fabricație americană, deoarece armatele europene rămân în criză după ce au trimis arme în Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că prețurile ridicate ale gazelor din SUA nu sunt „prietenoase”, iar ministrul german al economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă „solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor energetice.

Miniștrii și diplomații din alte țări ale UE și-au exprimat frustrarea față de modul în care guvernul lui Biden ignoră pur și simplu impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni.

Atunci când liderii UE l-au abordat pe Biden cu privire la prețurile ridicate ale gazelor din SUA la summit-ul G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american a părut pur și simplu să nu fie conștient de această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus. Alți oficiali și diplomați ai UE au fost de acord că ignoranța americană cu privire la consecințele pentru Europa reprezintă o problemă majoră.

„Europenii sunt vizibil frustrați din cauza lipsei de informare și consultare prealabilă”, a declarat David Kleimann, de la think tank-ul Bruegel. Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile pe care atmosfera din ce în ce mai toxică le va avea pentru alianța occidentală. Disensiunile sunt exact ceea ce și-ar dori Putin, au fost de acord diplomații europeni și americani.

Agendă „protecționistă și discriminatorie” la Casa Albă

Disputa din ce în ce mai aprigă privind Legea de reducere a inflației (IRA) a lui Biden – un pachet uriaș de măsuri fiscale, climatice și de sănătate – a readus temerile legate de un război comercial transatlantic în prim-planul agendei politice. Miniștrii comerțului din UE urmează să discute vineri răspunsul lor, în timp ce oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un fond de urgență de subvenții pentru a salva industriile europene de la colaps.

„Statele Unite urmează o agendă internă, care este din păcate protecționistă și care discriminează aliații ”, a declarat Tonino Picula, responsabilul Parlamentului European pentru relația transatlantică.

Un oficial american a subliniat că stabilirea prețului pentru cumpărătorii europeni de gaze reflectă deciziile pieței private și nu este rezultatul vreunei politici sau acțiuni a guvernului american. „Companiile americane au fost furnizori transparenți și de încredere de gaze naturale pentru Europa”, a declarat oficialul.

În cele mai multe cazuri, a adăugat oficialul, diferența dintre prețurile de export și cele de import nu ajunge la exportatorii de GNL din SUA, ci la companiile care revând gazul în UE. De exemplu, cel mai mare deținător european de contracte pe termen lung pentru gazul american este compania franceză TotalEnergies.

Nu este un argument nou din partea americanilor, dar nu pare să îi convingă pe europeni. „SUA ne vând gazul lor cu un efect multiplicator de patru atunci când traversează Atlanticul”, a declarat miercuri comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, la televiziunea franceză. „Bineînțeles că americanii sunt aliații noștri… dar atunci când ceva nu merge bine este necesar, ca între aliați, să o spunem”.

Energia mai ieftină a devenit rapid un avantaj competitiv uriaș și pentru companiile americane. Companiile europene plănuiesc noi investiții în SUA sau chiar își relochează afacerile existente din Europa în fabrici americane. Chiar săptămâna aceasta, multinaționala chimică Solvay a anunțat că alege SUA în detrimentul Europei pentru noi investiții, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de anunțuri similare din partea unor giganți industriali importanți din UE.

„Mai este Washingtonul aliatul nostru sau nu?”

În ciuda dezacordurilor în domeniul energiei, abia când Washingtonul a anunțat o schemă de subvenții industriale în valoare de 369 de miliarde de dolari pentru a sprijini industriile ecologice în cadrul Legii privind reducerea inflației, Bruxelles-ul a intrat în panică. „Legea privind reducerea inflației a schimbat totul”, a declarat un diplomat UE. „Mai este Washingtonul aliatul nostru sau nu?”.

Pentru Biden, legislația este o realizare istorică în domeniul climei.  Dar UE vede lucrurile diferit. Un oficial de la ministerul francez de Externe a declarat: „acestea sunt subvenții discriminatorii care vor denatura concurența”.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a acuzat chiar săptămâna aceasta SUA că merge pe calea izolaționismului economic chinez, îndemnând Bruxelles-ul să reproducă o astfel de abordare. UE își pregătește răspunsurile, cum ar fi o mare campanie de subvenționare pentru a preveni ca industria europeană să fie anihilată de rivalii americani.

Banii din războiul ruso-ucrainean

Există, de asemenea, o iritare tot mai mare cu privire la banii care intră în sectorul american al apărării. SUA au fost de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, furnizând peste 15,2 miliarde de dolari în arme și echipamente, de la începutul războiului. Până în prezent, UE a furnizat Ucrainei echipamente militare în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro, potrivit lui Borrell.

Potrivit unui oficial de rang înalt dintr-o capitală europeană, reaprovizionarea cu unele arme sofisticate ar putea dura „ani de zile” din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și a producției de cipuri. Acest lucru a alimentat temerile că industria americană de apărare poate profita și mai mult de pe urma războiului.

Pentagonul elaborează deja o foaie de parcurs pentru a accelera vânzările de arme, pe măsură ce crește presiunea din partea aliaților de a răspunde la cereri mai mari de arme și echipamente.

Un alt diplomat UE a susținut că „banii care îi fac pe arme” i-ar putea ajuta pe americani să înțeleagă că a face „toți acești bani pe gaz” ar putea fi „un pic prea mult”.

Diplomatul a argumentat că o reducere a prețului la gaze ar putea să ne ajute să „menținem unită opinia publică” și să negociem cu țările terțe privind aprovizionarea cu gaze. „Nu este bine, din punct de vedere optic, să dai impresia că cel mai bun aliat al tău face, de fapt, profituri uriașe din problemele tale”, a spus diplomatul.

 

 

Sursa: Tudor Borcea  / Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile