Actualitate

Greva a profesorilor! – „Nu mai acceptăm să fim umiliti. Luni vom picheta Ministerul Sănătății și Guvernul”

„Luni, 22 noiembrie 2021 membrii de sindicat vor picheta sediile prefecturilor judetene si al Ministerului Sanatatii/Guvernului Romaniei”, anunta Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” intr-un comunicat ce indeamna la proteste. „Angajatii din invatamant nu mai accepta sa fie umiliti!”, este titlul acestui comunicat, pe care il gasiti mai jos.

 

Comunicat de presa FSLI si F.S.E. „SPIRU HARET” 
„Angajatii din invatamant nu mai accepta sa fie umiliti!
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” – federatii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar – solicita Guvernului Romaniei sa  intervina si sa stopeze politica de umilire a personalului din sistemul national de educatie!
In ultima perioada, deciziile importante care vizeaza functionarea sistemului de invatamant au fost luate in total dispret fata de salariatii din acest important domeniu de activitate si fata de elevi. Astfel:
adoptarea deciziei de a conditiona deschiderea unitatilor de invatamant exclusiv de rata de vaccinare de 60% a salariatilor, fara a se tine cont de faptul ca un asemenea procent nu a fost reglementat/implementat in legislatia actuala – masura a generat discriminare intre angajatii din invatamant si restul societatii si, totodata, a avut efectul opus celui urmarit prin instituirea vacantei de doua saptamani, deoarece a condus la nedeschiderea fizica a unitatilor de invatamant situate in zone cu rata de incidenta a cazurilor de Covid 19 foarte mica, sau chiar 0, cele mai multe fiind chiar in mediul rural; cu toate ca am solicitat redeschiderea unitatilor de invatamant acolo unde rata de incidenta este mai mica de 3 la mie, acest lucru nu s-a dorit;
transferarea in responsabilitatea personalului unitatilor de invatamant, prin „Instructiunea privind procedura de lucru privind realizarea testarii cu teste rapide antigen din saliva, pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2 a elevilor in unitatile de invatamant” CAZ/3811/12.11.2021, a obligatiei de a realiza testarea elevilor, fara a se avea in vedere ca asemenea atributii nu sunt prevazute in fisa postului niciunui salariat din invatamant, fara a se asigura echipamente de protectie absolut necesare si fara a se tine cont ca aceasta testare afecteaza grav procesul instructiv – educativ, avand in vedere intervalul de timp necesar pentru aplicarea acestei proceduri tuturor elevilor dintr-o unitate;
Declaratiile publice ale domnului Cseke Attila-Zoltan, ministrul sanatatii, din data de 17.11.2021, conform carora testele de saliva nu sunt un act medical si este in responsabilitatea Ministerului Educatiei de a decide cum se face aplicarea acestor teste, sunt contrazise de  continutul Instructiunii nr. CAZ/3811/12.11.2021, care este aplicabila.
Acuzatiile domnului ministru Cseke Attila-Zoltan, referitoare la fuga de raspundere a „pedagogilor”, ne determina sa ii reamintim acestuia ca, in ultimii ani, Guvernul Romaniei a fugit de raspunderea care ii revenea, conform Legii cadru de salarizare, fata de personalul didactic, amanand acordarea majorarilor salariale prevazute de lege!
Inainte de a acuza o categorie socio-profesionala ca fuge de raspundere, ar trebui ca guvernantii sa isi analizeze propriul comportament din ultimii ani!
Mai mult, inca inainte de semnarea Instructiunii, am atras atentia ca testarea nu se poate realiza la nivelul unitatilor de invatamant – in forma propusa – deoarece va afecta semnificativ desfasurarea procesului instructiv- educativ, cel care este in responsabilitatea unitatilor de invatamant.
Toate aceste masuri au fost dispuse cu ignorarea reprezentantilor salariatilor, parintilor si elevilor! De asemenea, ele nu au facut decat sa creeze o prapastie intre vaccinati si nevaccinati, respectiv parinti, elevi, pe de o parte, si angajatii din  invatamant, pe de alta parte.
In calitate de reprezentanti ai salariatilor din invatamantul preuniversitar, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” au atentionat Ministerul Sanatatii, inca din data de 10 noiembrie 2021, ca testele rapide antigen din saliva nu pot fi administrate elevilor de catre salariatii din invatamant, fara ca acestia sa fie supusi riscului de contaminare, iar instructiunea emisa a ignorat total realitatile din unitatile de invatamant si creeaza premisele raspandirii infectiei cu virusul SARS-CoV-2, nu pe cele ale combaterii acesteia.
In aceste conditii, Colegiul National al Liderilor FSLI si Colegiul Liderilor al F.S.E. „SPIRU HARET” au hotarat ca, in situatia in care, pana vineri 19.11.2021, Guvernul Romaniei nu va interveni pentru modificarea Instructiunii privind procedura de lucru privind realizarea testarii cu teste rapide antigen din saliva, pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-CoV-2 a elevilor in unitatile de invatamant, astfel incat testarea elevilor sa nu se realizeze de catre salariatii unitatilor de invatamant ci, cu prioritate de catre parinti/reprezentantii legali ai acestora, luni, 22 noiembrie 2021,  incepand cu orele 13.00, membrii  nostri de sindicat  vor picheta sediile prefecturilor judetene si al Ministerului Sanatatii/Guvernului Romaniei. In plus, in conditiile in care nu se renunta la aceasta decizie, colegii vor aplica ad litteram – pas cu pas – Instructiunea, ceea ce inseamna ca procesul de predare-invatare-evaluare va fi afectat grav din cauza acestei testari.
In calitate de reprezentanti ai salariatilor din sistemul educational, consideram ca politica de ignorare a salariatilor din invatamant, a drepturilor lor, inclusiv a dreptului la securitate si sanatate in munca, trebuie sa inceteze, la toate nivelurile! Deciziile importante in domeniul educational nu pot fi adoptate cu ignorarea personalului din sistem sau a beneficiarilor primari ai educatiei!
PRESEDINTE F.S.L.I – Simion HANCESCU
PRESEDINTE F.S.E. „SPIRU HARET” – Marius Ovidiu NISTOR
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile