Actualitate, Politic, Social

Guvernul vizează reţelele de socializare şi mass-media : Ciucă pregătește cenzura pe rețelele de socializare și în mass-media

Guvernul pregătește un cadru legislativ menit să permită introducerea cenzurii pe rețelele de socializare și în mass-media. Informațiile legate de corupție, incompetență, furt, asociate reprezentanților autorităților statului vor fi monitorizate cu atenție, iar cei care le distribuie vor fi catalogați drept surse de dezinformare sau agenți ai propagandei rusești. Nu întâmplător, în timp ce românii privesc cu îngrijorare la ceea ce se petrece în Ucraina, la nivelul guvernului se iau tot felul de măsuri controversate.

O platformă informatică a cărei scop este să scaneze presa online, dar și blogurile ori rețelele sociale urmează să fie înființată de un grup de lucru guvernamental. Din această structură fac parte reprezentanți ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Guvernul României, CNA şi mai multe ONG-uri. Obiectivul acestei platforme este de a identifica sursele de „fake news”, de dezinformare şi propagandă rusească, în contextul războiului din Ucraina, după cum relatează profit.ro.

Din grupul de lucru fac parte Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media.

Echipa de comunicare a Guvernului a solicitat departamentelor de relaţii publice din ministere, să desemneze câte un reprezentant în acest grup de lucru, Până vineri, 11 martie, vor trebui ă vină cu observații asupra narativelor și cuvintelor cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză.

„Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică și extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie și grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici și elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendințe si potențiale direcții de acțiune ale agenților (agenții, actori etc.) care pot genera «fake news» și elemente specifice propagandei”, a explicat echipa de comunicare a Guvernului, conform sursei menționate.

Sursa: EVZ
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile
0
Spune-ți si tu părerea.x