Actualitate, Externe

HAOS, stare de urgență în Kazahstan! Rusia trimite trupe să restabilească ordinea

 

Este stare de urgență în Kazahstan, decretată de autorități după ce scumpirea gazelor a scos mii de oameni în stradă. Furia cetățenilor a atins cote maxime, aceștia luând cu asalt mai multe instituții publice.

Președintele Kazahstanului a demis guvernul, miercuri, 5 ianuarie, după ce anterior a declarat starea de urgență ca răspuns la protestele ample ale populației din cauza creșterii prețurilor la gazul petrolier lichefiat (GPL), o alternativă mai ieftină ca benzina.

Protestele au avut loc în special în capitala economică Almatî și în provincia sud-vestică Mangystau, riverană Mării Caspice şi foarte bogată în hidrocarburi.

Opt membri ai forțelor de securitate din Kazahstan au fost uciși în timp ce președintele Kazahstanului, Kasâm Jomart Tokaev, a încercat să potolească populația.

Tokaev a spus că a făcut apel la blocul regional de securitate condus de Rusia, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), pentru a ajuta Kazahstanul să răspundă la ceea ce el a numit a fi o „amenințare teroristă”. Tokaev nu a spus ce răspuns a primit.

În schimb, Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS) al UE a reacționat și a transmis că încurajează găsirea unei soluţii paşnice şi a cerut respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Kazahstan.

Revoluție, orașul Almatî a căzut!

Demonstranți furioși, dintre care unii erau înarmați cu bastoane de cauciuc și scuturi, au incendiat pe 5 ianuarie o reședință prezidențială și sediul primăriei din cel mai mare oraș al țării, Almatî, unde protestatarii au preluat și controlul aeroportului, determinând suspendarea tuturor zborurilor.

Poliția s-a angajat în lupte cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțe de cauciuc pentru a încerca să disperseze mulțimile, dar în mare parte nu a reușit.

Sursa: Ziarul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile