Aktuális, Belpolitika

A nyugat-Európai gyámügyi hatóságok hivatalos „gyerekrablásai” ellen léptek fel román parlamenti politikusok

Mint hírportálunkon is többször megírtuk egyre több olyan megdöbbentő eset jut nyilvánosságra, hogy a nyugat-Európába dolgozó vagy ott élő romániai állampolgároktól a külföldi gyámügyi hatóságok minden alap és törvény nélkül, szószerint  erőszakkal elrabolják kiskorú gyermekeiket. Mondvacsinált ürügyek, a kelet-Európai bevándorló szülők kiszolgáltatottsága egy olyan veszedelmes helyzetbe hozta a külföldön dolgozó vagy kitelepedett romániai gyerekes párokat, hogy bármelyik pillanatban elhurcolhatják minden ok nélkül tőlük a gyerekeiket.

Angliában, Dániában és Németországban történtek az elmúlt napokban ilyen esetek, amikor a román szülőktől adott országos ún. gyerekvédelmi szervei minden törvényes ok nélkül elrabolták a gyerekeiket.

A román kormány és a romániai családjogi szervezetek eddig érthetetlen módon semmit nem tettek az ilyen államosított gyerekrablásoknál, holott nem egy esetben utcai demonstrációkat szerveztek az emberek azért, hogy a családjukból erőszakkal elhurcolt román gyerekek visszakerüljenek szüleikhez.

Csütörtökön három parlamenti politikus Mihai Lasca és Daniel Ghiță parlamenti kép viselők  és Diana Iovanovici-Șoșoacă szenátor hivatalos beadványt nyújtott be a Román Külügyminisztériumnak felszólítva a minisztériumi illetékeseket, hogy ne takargassák a külföldön történt  gyermekvédelemnek gúnyolt  gyerekrablásokat és tegyenek diplomáciai lépéseket azért, hogy az anyjuk mellől elragadott román kisgyerekek minél hamarabb visszakerüljenek családjuk körébe.

A politikusok három, a közelmúltban megtörtént konkrét esettel fordultak a román külügyminisztérium illetékeseihez.

2020 októberében Ionel Lesch román állampolgárnak Nagy-Britanniában hurcolták el a gyermekvédelmi hatóságok három kiskorú 8, 10 és 15 éves gyerekét, minden magyarázat, vagy törvényes indok nélkül, azt állítva, hogy a gyerekek nincsenek biztonságban saját keresztény családjukban.

Hasonló rémtörténetben él Mihaela Seiler Oliviana, aki jelenleg Németországban tartózkodik, és akinek 7 éves kislányát idén márciusban vitte el a német gyermekvédelem, ez esetben is minden törvényes, érthető ok nélkül.

A 7 éves Piát, teljesen törvénytelen módon hurcolták el a német gyámügyi hatóságok román édesanyjától

Hermina Gheorghe román állampolgár Dániában szülte meg 2014-ben kisfiát, ám az újszülött  gyereket minden magyarázat nélkül a dán gyámügyi hatóságok annak megszületése után elragadták az anyától és minden érthető magyarázat nélkül megtagadták, hogy az anya (aki azóta is harcol gyerekéért) visszakaphassa.

Nagy a valószínűsége, hogy a kelet-Európai gyerekeket azért ragadják el, hogy aztán ottani örökbefogadó szülőknek adják, visszaélve a kelet-Európai szülők kiszolgáltatott helyzetével.

Annak ellenére, hogy a felsorolt eseteknek, és ezen kívül több hasonlónak sajtónyilvánossága volt, nem egy esetben a külföldön, diaszpórában élő román állampolgárok (de nemcsak ők) utcai tüntetéseket szerveztek, hogy az elkobzott gyerekek visszajuthassanak szüleikhez, maguk a szülők ügyvédi úton kérték a román hatóságok, konzulátusok segítségét, érthetetlen módon mindeddig nem történt semmi érdemi lépés.

A három politikus Diana Iovanovici-Șoșoacă , Mihai Lasca és Daniel Ghiță csütörtökön több órán át tárgyaltak a bukaresti külügyminisztériumban többek között a külügyminiszter tanácsadójával, Bogdan Aurescuval.

Az Informația Libera megkeresésére  Diana Iovanovici-Șoșoacă szenátor elmondta: „A Külügyminisztérium csak akkor léphet ezekben az esetekben, ha tudomására jut minden ilyen törvénytelen gyerekrablás. Sajnos a probléma sok esetben a polgárok szintjén kezdődik, ugyanis a román állampolgároknak fogalmuk sincs a jogaikról. Nem tudják, hogy hasonló esetben azonnal az adott ország román konzuli szolgálatához kell, forduljanak. Külön gond, hogy a nyugat-Európai liberális államokban teljesen másak a családjogi törvények, s ha egy szülőtől el akarják venni a gyerekét, elég ha például azt állítják, hogy rákiabált a gyerekre.

A román gyermekjogi törvények is ismeretlenek nyugat-Európában. Romániában, ha egy gyerek árván marad, akkor a törvények értelmében a rokonainak negyedfoki rokonságig, van elsődleges örökbefogadási joguk. Sok esetben a szülőknek nincs pénzük arra, hogy az adott nyugat-Európai országban megfizessenek egy ottani ügyvédet, ha ilyen esetbe kerülnek, hogy elvegyék tőlük erővel a gyerekeiket.

A szenátorasszony elmondta, gondolkodnak egy olyan jogi felvilágosító projekten is , mely segítségével a külföldi diaszpórában élő román állampolgároknak tudjanak jogi felvilágosítást és jogi védelmet is biztosítani.

A külföldi hatóságok többnyire azzal érkeznek azokhoz a kelet-Európai családokhoz, akiknek gyerekeit elviszik erővel, hogy névtelen feljelentés, szomszéd feljelentése, ismerős feljelentése érkezett hozzájuk arról, hogy a családban levő gyermek úgymond veszélyben van.

Nagyon fontos tehát tudatosítani a külföldön élő román állampolgárokkal, hogy ha ilyen eset bekövetkezik, ismerjék a jogaikat és azonnal vegyék fel a kapcsolatot a román konzulátussal.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile