Arhive Kultúra - Informația Liberă https://informatialibera.ro/hu/ Gândește liber. Informează-te corect! Sun, 17 Apr 2022 09:10:12 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.11 https://i1.wp.com/informatialibera.ro/wp-content/uploads/2021/01/cropped-android-chrome-512x512-1.png?fit=32%2C32&ssl=1 Arhive Kultúra - Informația Liberă https://informatialibera.ro/hu/ 32 32 188619412 A piros tojás története – Mária Magdolna tanúságtételéből ered https://informatialibera.ro/hu/a-piros-tojas-tortenete-maria-magdolna-tanusagtetelebol-ered/ https://informatialibera.ro/hu/a-piros-tojas-tortenete-maria-magdolna-tanusagtetelebol-ered/#respond Sun, 17 Apr 2022 10:10:55 +0000 https://informatialibera.ro/?p=5440 Bár a Vatikán  betegesen tereli el a figyelmet évezredek óta Jézus, Mária Magdolnájáról, nem árt tudni főleg így húsvét közeledtével, hogy a piros tojás hagyománya a keresztény világban, a tizenharmadik apostol,  Mária Magdolna egyik tanúságtételéből ered. Nem, nem a nyuszi tojja, hanem egy régi őskeresztény történet az alapja annak, hogy […]

Articolul A piros tojás története – Mária Magdolna tanúságtételéből ered apare prima dată în Informația Liberă.

]]>

Bár a Vatikán  betegesen tereli el a figyelmet évezredek óta Jézus, Mária Magdolnájáról, nem árt tudni főleg így húsvét közeledtével, hogy a piros tojás hagyománya a keresztény világban, a tizenharmadik apostol,  Mária Magdolna egyik tanúságtételéből ered. Nem, nem a nyuszi tojja, hanem egy régi őskeresztény történet az alapja annak, hogy ma is a piros tojás a húsvét, Jézus feltámadásának egyik jelképe.

A bizánci egyházban mai napig megemlékeznek erről, a római egyház mélyen hallgat, ciki ugyanis ,hogy Mária Magdolna alakja igencsak megvétózza az elfajzott dogmákat.
A hagyomány szerint Mária Magdolna nem sokkal Krisztus mennybe menetele után útnak indult, hogy hirdesse Krisztus igazságát. Miután bejárta egész Itáliát, újév alkalmából Rómában, Tiberius császár (14-37) színe elé járult. Akkoriban az volt a szokás, hogy mindenkinek ajándékot kellett vinnie a császárnak. Mária Magdolna igen szegény volt, és így csak néhány főtt tojást vitt magával. A császárral történt találkozásakor elmesélte, hogy a zsidó főpapok felbujtására Júdeában a galileai Jézust, ártatlanul ítélték el, és ezt Pontius Pilátus, a Tiberius által kinevezett procurátor hagyta jóvá, majd tanúságot tett Krisztus feltámadásáról. A császár erre gúnyosan megjegyezte, nagyobb esély van rá, hogy a kezében lévő tojás pirosra váljon, mintsem hogy egy ember feltámadjon a sírból. Mária Magdolna szavait igazolandó, a tojás azon nyomban pirosra változott. Mária ezek után megismételte az apostolok szavait, „Aki hisz Krisztusban, annak örök élete van, de nem veszendő ezüst vagy arany, hanem Krisztusnak, a hibátlan és egészen tiszta báránynak a drága vére árán. (vö: 1Ján 5:13 és 1Pét 1:18-19)

Articolul A piros tojás története – Mária Magdolna tanúságtételéből ered apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
https://informatialibera.ro/hu/a-piros-tojas-tortenete-maria-magdolna-tanusagtetelebol-ered/feed/ 0 5440
Nevetséges vagy ijesztő? : Az elit egyetem zenekara önszántából nem veszi le a rabszolgaság bélyegét: a covid-maszkot – Fúvósok maszkban, egy lyukon fújják a levegőt ki és nyilván azt hiszik ez így tudományos https://informatialibera.ro/hu/nevetseges-vagy-ijeszto-az-elit-egyetem-zenekara-onszantabol-nem-veszi-le-a-rabszolgasag-belyeget-a-maszkot-fuvosok-maszkban-egy-lyukon-fujjak-a-levegot-ki-es-nyilvan-azt-hiszik-ez-igy-t/ https://informatialibera.ro/hu/nevetseges-vagy-ijeszto-az-elit-egyetem-zenekara-onszantabol-nem-veszi-le-a-rabszolgasag-belyeget-a-maszkot-fuvosok-maszkban-egy-lyukon-fujjak-a-levegot-ki-es-nyilvan-azt-hiszik-ez-igy-t/#respond Sat, 16 Apr 2022 11:41:59 +0000 https://informatialibera.ro/?p=23779 Az emberi butaság kultúrtörténetének újabb és újabb fejezetét termeli ki a kamu pandémiával együtt megrendezett emberidomítás. A Yale Egyetem diákzenekara a jelek szerint nem hajlandó levetni az arcpelenkákat, a hírhedt „covid-maszkokat”, annak ellenére, hogy az egyetem a múlt hónap végén lazította a maszkhordási kötelezettséget. Az ismert amerikai egyetemen 2 évig […]

Articolul Nevetséges vagy ijesztő? : Az elit egyetem zenekara önszántából nem veszi le a rabszolgaság bélyegét: a covid-maszkot – Fúvósok maszkban, egy lyukon fújják a levegőt ki és nyilván azt hiszik ez így tudományos apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
Az emberi butaság kultúrtörténetének újabb és újabb fejezetét termeli ki a kamu pandémiával együtt megrendezett emberidomítás. A Yale Egyetem diákzenekara a jelek szerint nem hajlandó levetni az arcpelenkákat, a hírhedt „covid-maszkokat”, annak ellenére, hogy az egyetem a múlt hónap végén lazította a maszkhordási kötelezettséget.

Az ismert amerikai egyetemen 2 évig kötelező volt a beltéri maszkhordás, ezt március 10- én törölték el, azonban megdöbbentő módon, legalábbis a közzétett hírek szerint, maguk az egyetemi hallgatók és oktatók kérvényezték, hogy tartsák meg a maszkhordási kötelezettséget, mert állítólag félnek az újabb járványtól.

A járvány kezdete óta még a Yale-i rézfúvós és fafúvós zenészeket is látták lyukkal ellátott maszkot viselni, miközben hangszeren játszottak.

Március 10- tól tehát nem kell, maszkot hordjanak a híres egyetemen, azonban mint azt a megosztott felvételekből látjuk az egyetemi zenekar csak azért is maszkosan lép fel és zenél.

Megszokták a maszkot?

Szeretik a maszkot?

Nem szeretnek szabadon lélegezni?

Mi az ördög zajlik vajon a fejükben?

Megdöbbentő ezt figyelni, hiszen azon túl, hogy hivatalos orvosi jelentések igazolták, hogy a kötelező maszkhordatás tulajdonképpen egy átverés, egy lélektani manipuláció volt, az emberi akarat megtörésére irányuló aljas manőver és abszolút semmilyen védelmet nem nyújt semmilyen vírusfertőzés ellen. Maga  a COVID-nagymester Anthony Fauci is kénytelen volt nyilvánosan elismerni, hogy a maszkhordási kötelezettség egy hatalmas hazugság, aminek nincs semmilyen orvosi alapja.

A józanul gondolkodó ember nyilván nehezen dönti el, nevessen vagy meghökkenjen a látványon, ahogy egyetemen, ráadásul egy elit egyetemen tanuló, értelmesnek vélt fiatalokból álló banda úgy lép fel, hogy az arcukra rakják az arctakaró rongyot, de lyukat vágnak a fúvós hangszereknek azon és bekötött szájjal, a rabszolgaság szimbólumával meggyalázott emberségükön fújnak bele a levegőbe mindent a tüdejükből.

Lássuk be akárki találta ki ezt a COVID19 emberiség ellenes manővert, értette a dolgát, hogyan lehet a hiszékeny és gondolkodni nem akaró embereket egy jól idomítható, beszélő, sőt akár muzsikáló főemlőssé degradálni.

 

Forrás: National Time

 

 

 

Articolul Nevetséges vagy ijesztő? : Az elit egyetem zenekara önszántából nem veszi le a rabszolgaság bélyegét: a covid-maszkot – Fúvósok maszkban, egy lyukon fújják a levegőt ki és nyilván azt hiszik ez így tudományos apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
https://informatialibera.ro/hu/nevetseges-vagy-ijeszto-az-elit-egyetem-zenekara-onszantabol-nem-veszi-le-a-rabszolgasag-belyeget-a-maszkot-fuvosok-maszkban-egy-lyukon-fujjak-a-levegot-ki-es-nyilvan-azt-hiszik-ez-igy-t/feed/ 0 23779
A sátáni bugyutaság járványa! A covid-őrületből a ruszofób-őrületbe kergetett agymosottak visszáságai: Betiltották a Csajkovszkij darabok előadását, mert a zeneszerző orosz https://informatialibera.ro/hu/a-satani-bugyutasag-jarvanya-a-covid-oruletbol-a-ruszofob-oruletbe-kergetett-agymosottak-visszasagai-betiltottak-a-csajkovvszki-darabok-eloadasat-mert-a-zeneszerzo-orosz/ https://informatialibera.ro/hu/a-satani-bugyutasag-jarvanya-a-covid-oruletbol-a-ruszofob-oruletbe-kergetett-agymosottak-visszasagai-betiltottak-a-csajkovvszki-darabok-eloadasat-mert-a-zeneszerzo-orosz/#respond Fri, 11 Mar 2022 13:50:43 +0000 https://informatialibera.ro/?p=21618 A Cardiffi Filharmonikusok lemondtak egy Csajkovszkij programot, mivel az szerintük  „jelenleg nem megfelelő”. A koncerten hangzott volna el határozottan apolitikus második szimfóniája, a Kis Orosz Szimfónia. A zenekar képviselői kijelentették: „A közelmúltban Ukrajna elleni orosz invázió fényében a Cardiff Philharmonic Orchestra a St David’s Hall egyetértésével úgy érzi, hogy a […]

Articolul A sátáni bugyutaság járványa! A covid-őrületből a ruszofób-őrületbe kergetett agymosottak visszáságai: Betiltották a Csajkovszkij darabok előadását, mert a zeneszerző orosz apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
A Cardiffi Filharmonikusok lemondtak egy Csajkovszkij programot, mivel az szerintük  „jelenleg nem megfelelő”.

A koncerten hangzott volna el határozottan apolitikus második szimfóniája, a Kis Orosz Szimfónia.

A zenekar képviselői kijelentették: „A közelmúltban Ukrajna elleni orosz invázió fényében a Cardiff Philharmonic Orchestra a St David’s Hall egyetértésével úgy érzi, hogy a korábban meghirdetett műsor, beleértve az 1812-es nyitányt is, jelenleg nem megfelelő. A zenekar reméli, hogy a közönség továbbra is támogatni fogja őket, és élvezni fogja a felülvizsgált programot.”

Ez az elképesztően ostoba, embertelen és primitív hozzáállás a művészetekhez egy az egyben a hitleri Harmadik Birodalom féle vízió ária-elméletes őrületeit idézi vissza, melyek az emberiség szégyenfoltjaként nyomták rá bélyegüket a művészetekre is.

Az első világháború kezdetén a Proms karmestere, Sir Henry Wood tájékoztatta a brit kormányt, hogy folytatja Wagnert és más németek előadását. Ugyanez a szabály érvényesült a hitleri háborúban is.

De Csajkovszkit csak a nácik tiltották be.

Kérdés, miknek lehet nevezni azokat a magukat művészeknek mondó személyeket, akik ily módon mocskolják be egy hamis propaganda miatt magát a művészetet, a zene halhatatlan örökségét?

E cikk végén mellékeljük olvasóinknak Csajkovszkij egyik csodálatos zeneművét, azzal a hittel, hogy a normális emberi lelket és tudatot azért mégsem fogja kikezdeni ez az új neonáci  propaganda- mocsokság!

 

Forrás: SlippeDisc 

Articolul A sátáni bugyutaság járványa! A covid-őrületből a ruszofób-őrületbe kergetett agymosottak visszáságai: Betiltották a Csajkovszkij darabok előadását, mert a zeneszerző orosz apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
https://informatialibera.ro/hu/a-satani-bugyutasag-jarvanya-a-covid-oruletbol-a-ruszofob-oruletbe-kergetett-agymosottak-visszasagai-betiltottak-a-csajkovvszki-darabok-eloadasat-mert-a-zeneszerzo-orosz/feed/ 0 21618
Putyin: ” Oroszország nem tesz mást csak megvédi magát! Nincsenek rossz szándékaink a szomszédainkkal szemben https://informatialibera.ro/hu/putyin-oroszorszag-csak-megvedi-magat-nincsenek-rossz-szandekaink-a-szomszedainkkal-szemben/ https://informatialibera.ro/hu/putyin-oroszorszag-csak-megvedi-magat-nincsenek-rossz-szandekaink-a-szomszedainkkal-szemben/#respond Fri, 04 Mar 2022 14:05:50 +0000 https://informatialibera.ro/?p=21206 Vlagyimir Putyin figyelmeztette azokat, akik ellenzik Oroszország Ukrajna elleni támadását. Azt mondta, „ne súlyosbítsák a helyzetet” azzal, hogy további korlátozásokat hoznak az ország ellen. Az orosz elnök azt mondta: “nincsenek rossz szándékaink a szomszédainkkal szemben”, ezzel indokolta, szerinte miért nincs szükség olyan lépésekre, amelyekkel a környező országok “rontják a kapcsolataikat” Moszkvával. „Ne […]

Articolul Putyin: ” Oroszország nem tesz mást csak megvédi magát! Nincsenek rossz szándékaink a szomszédainkkal szemben apare prima dată în Informația Liberă.

]]>

Vlagyimir Putyin figyelmeztette azokat, akik ellenzik Oroszország Ukrajna elleni támadását. Azt mondta, „ne súlyosbítsák a helyzetet” azzal, hogy további korlátozásokat hoznak az ország ellen.

Az orosz elnök azt mondta: “nincsenek rossz szándékaink a szomszédainkkal szemben”, ezzel indokolta, szerinte miért nincs szükség olyan lépésekre, amelyekkel a környező országok “rontják a kapcsolataikat” Moszkvával.

„Ne súlyosbítsák a helyzetet” azzal, hogy további korlátozásokat vezetnek be Oroszország ellen – ezt üzente Vlagyimir Putyin azoknak, akik ellenzik Oroszország ukrajnai fellépését.

Az orosz elnök a pénteki kormányülésen mondott beszédet, amelyet az állami ellenőrzés alatt álló Rosszija 24 hírcsatorna közvetített, és a BBC számolt be róla.

„Nincsenek rossz szándékaink a szomszédjainkkal szemben” – fogalmazott az orosz elnök arról, hogy szerinte miért nincs szükség olyan lépésekre, amelyekkel a környező országok „rontják a kapcsolataikat” Oroszországgal. Szerinte inkább azon kellene gondolkoznia mindenkinek, hogy miként normalizálhatják kapcsolataikat. Megismételte, hogy szerinte az orosz hadsereg eddigi összes fellépése „kizárólag válaszul történt az Orosz Föderációval szembeni egyes barátságtalan akciókra”.

Forrás: BBC

Articolul Putyin: ” Oroszország nem tesz mást csak megvédi magát! Nincsenek rossz szándékaink a szomszédainkkal szemben apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
https://informatialibera.ro/hu/putyin-oroszorszag-csak-megvedi-magat-nincsenek-rossz-szandekaink-a-szomszedainkkal-szemben/feed/ 0 21206
Időd lejárt! Indulnod kell! Isten vezessen utadon Ezüsthajú Álomjáró! – In memoriam Kóbor János https://informatialibera.ro/hu/idod-lejart-indulnod-kell-isten-vezessen-utadon-ezusthaju-alomjaro-in-memoriam-kobor-janos/ https://informatialibera.ro/hu/idod-lejart-indulnod-kell-isten-vezessen-utadon-ezusthaju-alomjaro-in-memoriam-kobor-janos/#respond Wed, 15 Dec 2021 19:48:12 +0000 https://informatialibera.ro/?p=17201   Időd lejárt! Indulnod kell! Isten vezessen utadon Ezüsthajú Álomjáró! In memoriam Kóbor János   Menj hát Álomjáró…indulnod kell…vár rád a Végtelen… Isten mindenséges szemében  a kozmoszszínű galaktikus  vándorút…amire  most ráléptél… a létből… a titokzatosságba… Indulj… az emberszemekből nyíló fekete űrben  Jelek vezetnek majd el  oda téged, ahol nem fáj […]

Articolul Időd lejárt! Indulnod kell! Isten vezessen utadon Ezüsthajú Álomjáró! – In memoriam Kóbor János apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
 

Időd lejárt! Indulnod kell! Isten vezessen utadon Ezüsthajú Álomjáró!

  • In memoriam Kóbor János

 

Menj hát Álomjáró…indulnod kell…vár rád a Végtelen… Isten mindenséges szemében  a kozmoszszínű galaktikus  vándorút…amire  most ráléptél… a létből… a titokzatosságba…

Indulj… az emberszemekből nyíló fekete űrben  Jelek vezetnek majd el  oda téged, ahol nem fáj többé semmi… ahol nincsenek  léleklopó szörnyek és

Sátánarcú gyilkos tolvajok…

Csak a Csend van, a fenséges  kozmikus csend… amit csak az hallhat, aki Istent mert énekelni  az őrültek órájában is a Bolondok Bolygóján…

Borzong az emlékezés… koromszagú valóság rajzol meg egy történetet, egy legendát rólad…Jaj, annyira szép ez a legenda…csak még fájnak a gyásztól véres sebek…

És megdöbbentő, a Nemzet Könnycseppévé lettél Testvér, mert ha egy akármilyen államfő halt volna meg, vagy ölték volna meg, a magyarok nem gyászolnák így, egyetlen hatalmas könnycseppé, magyar halotti misévé olvadó fájdalommal, nemzeti gyásszal, ahogy „gyászolják most a magyarok Kóbort”…Most látszik meg ki voltál valójában…Most mikor már nem vagy…

Ha Isten nem hagy el minket és túléljük és legyőzzük ezt a covidnáci terrort,  Mecky tudd, te leszel a szabadság és az emberi tartás emléke és mártírja…

És az Igazság mindig kiderül, az olyan! Főleg ha milliók tudják az igazat! És ígérem, teszek róla én is erőmhöz és adottságaimhoz mérten, hogy tudják ezt az igazat és ne feledjék…

Tudom, hagyjuk most már elmenni a lelked, nyugodjon az Égi Vándor, el kell engedni… Isten veled testvér! Köszönünk mindent, az álmokat, a lelkünk ébresztését, a perceinkbe belenövő dalokat… Köszönjük, hogy voltál nekünk… és igaziból VAGY…sőt LESZEL…mert amit te adtál ennek a nemzetnek, azt egy halállal, egy  aljas, sátáni propagandával sem lehet eltakarni…

Én is köszönök mindent, köszönöm, hogy megtanítottál „álmotjárni”, hogy segítettél ezzé válnom, akivé felnőttem, hogy akkor régen behangoltad lelkemben azt a húrt, ami segített, hogy átrepüljek tűztengereken, füstös  lángvirágokat tűzzek nevetve  hajamba, hogy a hajnali óceánoktól se féljek… értsem a farkasok dalát… mindent köszönök….

Bocsásd meg, hogy nem tudtalak, nem tudtunk megvédeni… valamiért ez volt  a Sorsod… nem értjük, félünk is tőle, és fáj most, annyira fáj, amit látunk… de a Lelked és a szép örökség , amit hátrahagytál nekünk,hiszem,  új erőt adhat!

Nagyon szeretlek “ezüsthajú álomjáró”és köszönöm neked azokat az egykori kincseket, melyek révén az idepottyant kis lepkelárvából Fekete Pillangó vállhatott…

Megpróbálok erős maradni most is, pedig nagyon fáj és félek is ettől a történettől…

Itt maradsz a dalokban, az emlékekben, a harcunkban… válj egyé az Égbolttal, a gammapolisi messzeséggel, a legendákat suttogó Balaton vizével… mert  a test elhamvad… a por múlttá válik… de a Lélek ezernyi szikraként millió magyar lelkében ott marad…nagyon sokáig még…

Isten veled Ezüsthajú Álomjáró… és ott ahova érkezel, szólj a mi Istenünknek, segítse meg, szabadítsa meg  magyar népünket is a Sátán seregeitől…

Jó utat Égi Vándor! Isten vezessen a valóságból a szépséges Sohatöbbébe…

Mária

Articolul Időd lejárt! Indulnod kell! Isten vezessen utadon Ezüsthajú Álomjáró! – In memoriam Kóbor János apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
https://informatialibera.ro/hu/idod-lejart-indulnod-kell-isten-vezessen-utadon-ezusthaju-alomjaro-in-memoriam-kobor-janos/feed/ 0 17201
Szűz Mária mennybevétele – Nagyboldogasszony https://informatialibera.ro/hu/szuz-maria-mennybevetele-nagyboldogasszony/ https://informatialibera.ro/hu/szuz-maria-mennybevetele-nagyboldogasszony/#respond Sun, 15 Aug 2021 08:33:36 +0000 https://informatialibera.ro/?p=11903 A katolikus és a görög keleti Egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint a Megváltó édesanyjának, Máriának holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe. Jeruzsálemben az 5. században már […]

Articolul Szűz Mária mennybevétele – Nagyboldogasszony apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
A katolikus és a görög keleti Egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli.

Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint a Megváltó édesanyjának, Máriának holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe.

Jeruzsálemben az 5. században már biztosan megemlékeztek a Boldogságos Szűz égi születésnapjáról. Az ünnepet Dormitio sanctae Mariae, azaz „a szentséges Szűz elszenderülése” névvel illették. A 6. század során egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, s a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariae-nak, azaz „a Boldogságos Szűz mennybevételé”-nek nevezték. XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a „Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe”.

A Nagyboldogasszony elnevezés magyar sajátosság: Szűz Mária Boldogasszony elnevezéséből ered, Horpácsi Illés nyelvész szerint „Nagyboldogasszony ünnepének titkában teljesedett ki az Istenanya nagysága: az ég és föld mennybe fölvett királynője lett.”

Articolul Szűz Mária mennybevétele – Nagyboldogasszony apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
https://informatialibera.ro/hu/szuz-maria-mennybevetele-nagyboldogasszony/feed/ 0 11903
Péter-Pál napja, hagyományok, aratás kezdés https://informatialibera.ro/hu/peter-pal-napja-hagyomanyok-aratas-kezdes/ https://informatialibera.ro/hu/peter-pal-napja-hagyomanyok-aratas-kezdes/#respond Tue, 29 Jun 2021 12:37:20 +0000 https://informatialibera.ro/?p=9574 Péter-Pál napja a római egyházat alapító két apostol főünnepe, az egyház egységének és katolikus voltának ünnepe – mondta XVI. Benedek 2005-ben. Június 29-e Szent Péter, az apostolfejedelem és Szent Pál, a népek apostolának közös napja. A hagyomány szerint Péter és Pál apostol különböző években, de ugyanazon a napon szenvedett vértanúhalált […]

Articolul Péter-Pál napja, hagyományok, aratás kezdés apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
Péter-Pál napja a római egyházat alapító két apostol főünnepe, az egyház egységének és katolikus voltának ünnepe – mondta XVI. Benedek 2005-ben. Június 29-e Szent Péter, az apostolfejedelem és Szent Pál, a népek apostolának közös napja. A hagyomány szerint Péter és Pál apostol különböző években, de ugyanazon a napon szenvedett vértanúhalált Rómában.Vértanúhaláluk emléknapja az aratás kezdetét is jelzi.

Mindenekelőtt fontos tisztáznunk: ki volt Péter és Pál? Péter apostol Róma első püspöke volt (az első pápa), a katolikus hagyomány szerint Jézus neki adta a mennyország kulcsait. Eredeti neve Simon volt, s családját elhagyva a csodálatos halfogás után csatlakozott a Megváltóhoz. Ő volt, akiről Jézus azt mondta: Erre a sziklára (a név jelentése kőszikla ‒ a szerk. megjegyzése) építem egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta.

Mártírhalála Néró idejében következett be, utolsó kívánsága szerint fejjel lefelé feszítették meg, mert úgy vélte, nem méltó rá, hogy a Megváltóhoz hasonló módon szenvedjen kínhalált. Pál apostol a korai kereszténység jelentős alakja, a katolikus vallás elterjesztésében volt kiemelkedő szerepe. Ő az, aki Saulusból lett Paulus a damaszkuszi úton történt híres megtérés hatására. Innen ered a pálfordulás kifejezés arra az emberre értve, akinek homlokegyenest megváltozik a véleménye.

A két apostol sírja fölé épült a vatikáni Szent Péter-bazilika és a falakon kívüli Szent Pál-bazilika.

Péter-Pál napja a magyar kalendáriumban jeles nap, hagyományosan az aratás kezdete. Viszont dologtiltó nap is volt, azaz sokszor csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát. A magyar nyelvterületen általában úgy tartották, hogy ezen a napon hasad meg a búza töve, jelezvén, hogy aratható. A teljes mondás úgy tartja, hogy a búza Szent György napján szökik szárba, májusban kihányja a fejét, Szent Vid napján abbahagyja a növekedést és Péter-Pál napján megszakad a töve. Ez mai nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy április végén hosszú szárat ereszt, májusban megindul a kalászfejlődés, június közepén már nem fejlődik tovább, így utána lehet aratni.

Bármilyen rossz idő is volt Péter-Pálkor, kimentek a határba, és kalaplevéve, a jó termésért, jó időért fohászkodva, mindenki vágott le egy keresztre valót. A búzaérést néző gazdákat arról lehetett megismerni, hogy a kalapjukba tűztek egy-két szál búzakalászt. Az aratás kezdetén nem tartottak ünneplést, hiszen sok volt a munka a földeken, utána azonban igen. A munka végeztével vette kezdetét ugyanis az aratóünnep.

Az aratás elengedhetetlen kellékei eleink idején a sarló és a kasza voltak. A sarlóval való aratás kifejezetten asszonyi feladatnak számított, míg kaszával csak a férfiak dolgoztak. A marokszedés szintén az asszony feladata volt, a kévék bekötését és összehordását a férfiak végezték. Így valósult meg a közös munka öröme, hiszen mindenki kivette a részét az aratásból. Az aratás befejezéséhez jóval több szokás és hiedelem kapcsolódik. A munka vége pedig örömünnepnek számított. Ilyenkor szokás volt aratókoszorú készítése, amit a legtöbb helyen karácsonyig is megőriztek.

A Csallóközben Péter-Pál napjához fűződik az a hiedelem, hogy amelyik legény vagy lány elsőnek hallja meg a harangszót e napon, az év végéig megnősül vagy férjhez megy.

Ünnepeltek Péter-Pál napján a halászok is, hiszen Pétert patrónusukként tisztelték (korábban halász volt, Jézus utasítására kezdett el halak helyett „lelkeket halászni“). Halvacsorát is rendeztek a tiszteletére: a halászcéhek nagy ünnepe volt ez, amikor legényeiket avatták, s rúdra kötött ponttyal a vállukon hívták össze a faluban az embereket a nagy eseményre. A lakatosok is patrónusuknak tekintették, mivel ábrázolásain a mennyország kulcsát tartja a kezében.

Forrás: felvidek.ma

Articolul Péter-Pál napja, hagyományok, aratás kezdés apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
https://informatialibera.ro/hu/peter-pal-napja-hagyomanyok-aratas-kezdes/feed/ 0 9574
Hátborzongató indiántemetőre bukkantak Kanadában – kisgyermekek csontvázait rejtette egy katolikus átnevelő-intézet https://informatialibera.ro/hu/hatborzongato-indiantemetore-bukkantak-kanadaban-kisgyermekek-csontvazait-rejtette-egy-katolikus-atnevelo-intezet/ https://informatialibera.ro/hu/hatborzongato-indiantemetore-bukkantak-kanadaban-kisgyermekek-csontvazait-rejtette-egy-katolikus-atnevelo-intezet/#respond Sat, 29 May 2021 12:11:53 +0000 https://informatialibera.ro/?p=8046 Az Észak –Amerikai kontinensen, Kanadában és az Egyesült Államokban is politikai trend a kisebbségek jogait és a faji diszkrimináció ellenességet hangoztatni és reklámozni, azonban érdekes módon az őslakosokról általában nagy a csend. Az indiánok jogait, diszkriminációját, holokausztját valamiért nem emlegetik a gyarmatosító országok. Az indián rezervátumokról ma is keveset tudni, […]

Articolul Hátborzongató indiántemetőre bukkantak Kanadában – kisgyermekek csontvázait rejtette egy katolikus átnevelő-intézet apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
Az Észak –Amerikai kontinensen, Kanadában és az Egyesült Államokban is politikai trend a kisebbségek jogait és a faji diszkrimináció ellenességet hangoztatni és reklámozni, azonban érdekes módon az őslakosokról általában nagy a csend. Az indiánok jogait, diszkriminációját, holokausztját valamiért nem emlegetik a gyarmatosító országok.

Az indián rezervátumokról ma is keveset tudni, az európai ember indián ismerete általában elakad a filmekben és kalandregényekben látott olvasott indián-romantikán, azonban ennél a helyzet sokkal sötétebb.

Pár napja egy hátborzongató indiántemetőt találtak meg, egy kanadai katolikus intézmény kertjében. Ide több mint száz év óta azokat a gyerekeket gettózták be, akiket elszakítva  családjuktól  be akartak szoktatni a honfoglaló fehérek szokásaiba, társadalmába.

 

 

Kanada indián őslakosainak száma 1,4 millió, a lakosság négy százalékát jelentik. Az átlagnál szegényebbek, várható élettartamuk rövidebb, gyakrabban halnak erőszakos halált.

A 215 gyermek maradványait egy különleges hanglokátor segítségével találták meg – közölte Rosanne Casimir, a Tk’emlups te Secwepemc nevű őslakos közösség vezetője csütörtök este.

A halott gyermek közül néhányan talán három évesek lehettek

A katolikus egyház által fenntartott létesítmény Kamloops kisváros mellett több mint száz éve nyílt meg azzal a céllal, hogy az őslakosok gyermekeit kényszerrel beillesszék az európai bevándorlók társadalmába. A gyermekek elhunytát a bentlakásos iskola akkori vezetősége nem dokumentálta, bár eltűnésüket az őslakos közösség tagjai jelentették a hatóságoknak.

Egyelőre nem világos, hogy a fiatalok milyen körülmények között hunytak el. Az őslakos közösség bejelentette, hogy a történtek feltárására igazságügyi orvosszakértőkkel és a helyi múzeumokkal szorosan együtt fognak működni. Az előzetes vizsgálati jelentést júniusban várják.

 

 

A 19. század végén 139 hasonló létesítmény nyílt a kanadai kormány megbízásából.

Az észak-amerikai országban 1874-től kezdőden mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kultúrájuktól és zárattak kényszerrel bentlakásos iskolákba. Sokukat bántalmazták, illetve nemi erőszaknak estek áldozatul. Legalább 3200-an hunytak el, többségük tuberkulózisban.

Számos kanadai őslakos közösség a több nemzedék életét meghatározó létesítményeket teszi felelőssé a jelenlegi társadalmi problémákért. Az ottawai vezetés 2008-ban kért bocsánatot a túlélőktől. Egy vizsgálóbizottság 2015-ben úgy foglalt állást, hogy kulturális népirtás áldozataivá váltak.

 

Az 1890-ban megnyitott bentlakásos iskolában az 1950-es években mintegy ötszáz diák tanult. Az intézményt 1969-ben zárták be. A helyi őslakos közösség szerint 1910-ben a kamloopsi iskola akkori vezetője arra panaszkodott, hogy a kormány nem biztosít elég forrást a diákok megfelelő élelmezésére.

(Forrás: MTI/paNOWS )

Articolul Hátborzongató indiántemetőre bukkantak Kanadában – kisgyermekek csontvázait rejtette egy katolikus átnevelő-intézet apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
https://informatialibera.ro/hu/hatborzongato-indiantemetore-bukkantak-kanadaban-kisgyermekek-csontvazait-rejtette-egy-katolikus-atnevelo-intezet/feed/ 0 8046
Áldott húsvéti ünnepet kívánunk Olvasóinknak! https://informatialibera.ro/hu/5467/ https://informatialibera.ro/hu/5467/#respond Sat, 03 Apr 2021 18:26:06 +0000 https://informatialibera.ro/?p=5467 Az alábbi verssel is kívánunk Olvasóinknak áldott, hitben és reménységben gazdag, emberhez méltó  életet és lelki Feltámadást hozó Húsvéti ünnepet! Szőke Mária Magdolna Húsvét-Magdolna stációi 1. elvesződik a sikoly latrot éltető zajba a tömegben a szajha, világgá torzult arca 2. töviskoszorúd szomjas: istensejteket éget a keresztfán száz vércsepp, a mindenségbe […]

Articolul Áldott húsvéti ünnepet kívánunk Olvasóinknak! apare prima dată în Informația Liberă.

]]>

Az alábbi verssel is kívánunk Olvasóinknak áldott, hitben és reménységben gazdag, emberhez méltó  életet és lelki Feltámadást hozó Húsvéti ünnepet!

Szőke Mária Magdolna
Húsvét-Magdolna stációi
1.
elvesződik a sikoly latrot éltető zajba
a tömegben a szajha, világgá torzult arca
2.
töviskoszorúd szomjas: istensejteket éget
a keresztfán száz vércsepp, a mindenségbe nézhet!
3.
azt mondtad nem hagysz engem, csak tovább kell most menned…
tegnap is szerettelek, istenné így kell lenned?
4.
cipelném jaj most érted, azért is…vagy csak mégis…
hogy neked így ne fájjon , lennék könny… lennék vér is…
5,
és bátrak is lehetnek, kik nevedben majd jönnek
az apostol még gyáva, , halálod után könnyebb
6.
az ámbrástégely pattan, a kenet testet nyerhet
én csak szeretni merlek, s ez nem ismer kegyelmet
7.
a vak világ vár téged, a bárány hozzád béget
a keresztfa hogy jajgat, alatta vércsepp-lélek
8.
megölhetnéd a hóhért, mégis mégy kínnal jajjal
Uram, egy gondolattal egy felsejlő panasszal…
9.
a templomkárpit reped, a harangok sem kongnak
a keresztfán a testnek sötét árnyak zokognak
10.
ez isten, ez a szemed, ez vércsepp , ez a kezed…
és aki engem szeret, Atyám, bevégeztetett?!
11.
a sziklasírban csendbe a megváltást esengve
hol van az én Uram, megmosnám, hol a teste?
12.
kinn katonák röhögnek, a kocka el van vetve
a mindig élő holnap számíthat a Keresztre
13.
uram, ha te vitted el, add vissza nékem őtet
könnyes arcomba szánd meg, érted aggódó nődet
14.
Rabboni!- tudtam, hittem, ki szeret el nem hagyott
hej, keljetek s jöjjetek, mert él, mert feltámadott!
mert él, mert feltámadott!

Articolul Áldott húsvéti ünnepet kívánunk Olvasóinknak! apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
https://informatialibera.ro/hu/5467/feed/ 0 5467
Felállítása után szinte azonnal ledöntötték a budapesti BLM-szobrot-a budapestiek nem tűrték sem  a BLM sem az LMBTQ  jelképeit https://informatialibera.ro/hu/felallitasa-utan-szinte-azonnal-ledontottek-a-budapesti-blm-szobrot-a-budapestiek-nem-turtek-sem-a-blm-sem-az-lmbtq-jelkepeit/ https://informatialibera.ro/hu/felallitasa-utan-szinte-azonnal-ledontottek-a-budapesti-blm-szobrot-a-budapestiek-nem-turtek-sem-a-blm-sem-az-lmbtq-jelkepeit/#respond Sat, 03 Apr 2021 10:14:34 +0000 https://informatialibera.ro/?p=5445 Furcsa, nem éppen európai vagy budapesti stílusú “szobor” került pár órára Magyarország fővárosának egyik kerületébe. Egy igencsak megosztó, provokatív s lássuk be szörnyen giccses „műalkotás” mely egy szivárványszínű nejlon szabadságszobor szerű készítmény. Volt. Az „alkotás” az amerikai szabadságszobrot ábrázolja a BLM-aktivisták jellegzetes térdelő pozíciójában, az egyik kezét ököllel az égnek […]

Articolul Felállítása után szinte azonnal ledöntötték a budapesti BLM-szobrot-a budapestiek nem tűrték sem  a BLM sem az LMBTQ  jelképeit apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
Furcsa, nem éppen európai vagy budapesti stílusú “szobor” került pár órára Magyarország fővárosának egyik kerületébe. Egy igencsak megosztó, provokatív s lássuk be szörnyen giccses „műalkotás” mely egy szivárványszínű nejlon szabadságszobor szerű készítmény. Volt. Az „alkotás” az amerikai szabadságszobrot ábrázolja a BLM-aktivisták jellegzetes térdelő pozíciójában, az egyik kezét ököllel az égnek emelve. A szobor az LMBTQ-mozgalomra utaló szivárványszínben pompázik, azaz pompázott pár óráig, míg vehemens „műkritikusok” le nem döntötték.

“Szélsőjobboldaliaknak” mondott személyek törték össze péntek reggel a budapesti Ferencvárosban felállított “Black Lives Matter” szobrot. Legalábbis a magyarországi sajtó szűkszavúan ennyit közölt. A szobordöntést a magukat Légió Hungáriának hívó radikálisok vállalták magukra, erről videót is feltöltöttek az internetre. A videó mellé ezt írták, a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő tagjukat előállították.

A Budapest IX. kerületében elhelyezett „szobor” csütörtök délután került a helyére. A Mi Hazánk és a Légió Hungária egy órán belül a helyszínen volt, hogy elbarikádozza azt, majd valaki festékkel is leöntötte a műtárgyat.

A budapesti rendőrség pénteki közleménye:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának munkatársai 2021. április 2-án 7 óra 30 perc körül észrevették, hogy egy férfi a IX. kerületben, a Ferenc téren felállított szobrot kétszer ököllel megütötte. A szobor az ütések következtében talapzatáról leesett és megrongálódott.

A 32 éves férfit a rendőrök a helyszínen elfogták, és a IX. Kerületi Rendőr-kapitányságra előállították; vele szemben garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.”

(Forrás: Euronews)

Articolul Felállítása után szinte azonnal ledöntötték a budapesti BLM-szobrot-a budapestiek nem tűrték sem  a BLM sem az LMBTQ  jelképeit apare prima dată în Informația Liberă.

]]>
https://informatialibera.ro/hu/felallitasa-utan-szinte-azonnal-ledontottek-a-budapesti-blm-szobrot-a-budapestiek-nem-turtek-sem-a-blm-sem-az-lmbtq-jelkepeit/feed/ 0 5445