Declarația comună a summit-ului G20 promovează adoptarea unui pașaport de vaccinare recunoscut pe plan internațional. Scopul: „facilitarea unei circulații fluide” în timpul „pandemiilor viitoare”.
În document se arată:
„Recunoaștem importanța normelor tehnice și a metodelor de verificare comune, conform cadrului IHR (International Health Regulations, 2005), pentru a facilita o circulație internațională fluidă, interoperabilitate și recunoașterea soluțiilor digitale și non-digitale, inclusiv dovada vaccinărilor.”
IHR este un instrument de reglementare internațională, adoptat în 2005 sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății, care stabilește cadrul global de reacție în fața riscului răspândirii unei boli pe plan global.
Textul declarației comune G20 din Bali adaugă:
„Sprijinim continuarea dialogului internațional și a colaborării privind crearea unor rețele mondiale de încredere în materie de sănătate digitală, în cadrul eforturilor vizând întărirea prevenției și a răspunsului față de viitoarele pandemii, care ar trebui să fructifice și să se bazeze pe succesul standardelor existente și al certificatelor digitale COVID-19.”
În următorul paragraf declarația arată că „pandemia COVID-19 a accelerat transformarea ecosistemului digital și a economiei digitale” și că statele membre „recunosc importanța transformării digitale în atingerea SDG-urilor (Standardele de Dezvoltare Globale ale ONU)”.
În timpul summit-ului, ministrul Sănătății din Indonezia, țara gazdă, a făcut apel pentru adoptarea „certificat digital de sănătate” în conformitate cu standardele OMS.
„Haideți să avem un certificat digital de sănătate, în loc să oprim total mișcarea oamenilor – dacă ai fost vaccinat și testat corect – atunci poți să te deplasezi.”
Sadikin a afirmat că liderii G20 au acceptat ideea unui asemenea certificat digital și că acum acesta ar trebui adoptat cu ocazia revizuirii cadrului IHR, la viitoarea Adunare Mondială a Sănătății prevăzută a avea loc în luna mai, la Geneva.
Interesant este declarația comună a liderilor G20, care promovează adoptarea unui certificat digital de vaccinare, a fost dată în aceeași zi (16 noiembrie) în care, la București, Înalta Curte de Casație și Justiție declara definitiv ca ABUZIV Certificatul Verde de vaccinare.
Sursa: ActiveNews
/