Actualitate, Opinii

INSP ne amenință cu lockdown-ul

Dacă vaccinurile existente pe piață nu vor face față noilor variante de Covid vor fi reimpuse restricțiile economice și sociale la nivel local, regional sau național, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică. În același timp, INSP cere menținerea restricțiilor actuale din cauza ratei scăzute de vaccinare în rândul populației.

Mesajul transmis oficial de Institutul Național de Sănătate Publică pare destul de bizar, atâta vreme cât cere restricții din cauza nevaccinaților și, în același document, anunță lockdown-ul din cauza ineficienței vaccinurilor. Probabil acesta a fost un mod mai butucănos de a-și aduce contribuția la campania excesiv de agresivă pentru vaccinare, lansată de Guvern în ultimele zile.

Pe lângă scoaterea de la naftalină a doctorilor apocaliptici, care au profețit dezastrul, Guvernul a trecut și la amenințări fățișe, pe care intenționează să le și pună în practică de la 1 august. Astfel, persoanele nevaccinate vor fi supuse unor restricții suplimentare, urmând exemplul Franței, Italiei și Israelului. Deocamdată, pentru că încă se lucrează la hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, singurele informații comunicate de autorități au fost cele legate de forțarea medicilor să se vaccineze și interdicția intrării în mall-uri a persoanelor nevaccinate.

”Sunt două tipuri de demersuri, cele de încurajare și stimulare, dar și acele măsuri pentru cadre medicale ca existența vaccinării să fie o condiționalitate, sau la servicii neesențiale, în weekend să meargă la mall doar persoanele vaccinate, restul în cursul săptămânii”, a declarat vicepremierul Dan Barna. Pe de altă parte, liderii coaliției, alături de premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, au luat în discuție posibilitatea ca românii să primească vouchere, bonuri sau tichete valorice pentru a se vaccina.

Varianta Delta, mai puțin riscantă

INSP arată că studiile făcute în Marea Britanie au arătat că varianta Delta a determinat o creștere rapidă a numărului de cazuri mai ales în rândul tinerilor, iar numărul de decese se situează sub nivelul valurilor anterioare cu care s-a confruntat. ”Analizele continuă să susțină transmisibilitatea crescută și eficacitatea redusă a vaccinului (în cazul efectuării doar a primei doze) împotriva infecției simptomatice cu varianta Delta. În timp ce riscul de spitalizare pare a fi mai crescut decât varianta Alpha, odată ce pacienții sunt internați în spital, datele nu arată o severitate crescută. Aceste aspecte duc la o mare incertitudine cu privire la posibila traiectorie epidemică viitoare”, se arată într-un document oficial al INSP. Scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arată că următorul val epidemic cu varianta Delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările, potrivit INSP. Reprezentanții instituției mai precizează că, având în vedere incertitudinea mare cu privire la amploarea posibilă a epidemiei, este necesară monitorizarea continuă a trendului epidemic, precum și obținerea de dovezi suplimentare privind eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta.

Fără relaxări

Deși rata de incidență a cazurilor e scăzută, faptul că numărul vaccinaților crește foarte lent impune o menținere a restricțiilor, susține INSP. ”Având în vedere potențialul de evoluție a variantei Delta în România și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricții să rămână în vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun. Restricțiile privind reîntoarcerea din călătorii internaționale vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare. În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezintă abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național”, se mai precizează în documentul Institutului Național de Sănătate Publică.

Sursa: Claudia Marcu/ national.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile