Actualitate

INTERVIU-EXCLUSIVITATE/ Avocatul lui Gașpar Daniel, Glad Simuț, dă detalii despre abuzurile prin care trece timișoreanul

Gașpar Daniel, un cunoscut timișorean care milita împotriva restricțiilor dure impuse de Guvern a fost dus la Spitalul de Nebuni din Timișoara. Acest lucru s-a petrecut în urma videoclipului pe care acesta l-a publicat pe Facebook în care îi spunea șefului DSU, Raed Arafat, că merită să fie lovit cu toporul. Glad Simuț, actualul avocat al lui Gașpar dă detalii în exclusivitate pentru redacția Informația Liberă.

Prezentarea situației

R: Cum s-a ajuns în această situație?

Avocat: „Din ce am văzut în dosar, în 11 martie se reținea referatul de sesizare, cum că Raed Arafat ar fi văzut un videoclip pe Facebook că Gașpar Daniel avea în portbagaj o lopată și un topor și l-ar fi amenințat. Pe acest temei în 19 martie s-a și făcut propunerea de internare a lui.

R: Cine a făcut propunerea de internare?

Avocat: Propunerea a fost făcută de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Legătura cu Arafat

R: Considerați că internarea are legătură cu Șeful DSU, Raed Arafat?

Avocat: „Din punctul meu de vedere, da, pentru că în primul rând amenințarea este infracțiune la plângerea prealabilă, adică se pune în mișcare acțiunea penală doar dacă persoana vătămată face o sesizare. Este o faptă puțin gravă, dacă pot să zic asta. Dacă Gașpar Daniel ar fi așa un mare pericol, el din Timișoara să amenințe un demnitar din București.. Este un pamflet ce a făcut el. Dacă era așa periculos se cerea arestarea lui preventivă la Penitenciar. Eu consider că arestarea preventivă este mai blândă ca măsura la care a fost supus Daniel, întrucât un arestat nu este supus sedării și întoxicării cu medicație de care el nu are nevoie. Chiar am depus la dosar: are permis de conducere, ceea ce implică un test psihologic și deține atestat de agent de pază care implică din nou test psihologic. Are chiar și doi copii, este un om normal.

R: Totul a fost făcut sub formă de protest/manifest?

Avocat: El a participat la proces prin videoconferință și a spus că măsurile îl încarcă și patrimonial. E un fel de revoltă prin care trecem toți sau majoritatea care văd cam ce se întâmplă.

R: El a vrut doar să iasă în față cu această postare, deci nu este nebun sau cunoscut ca fiind unul?

Avocat: Inclusiv dosarul specifică faptul că nu este cumoscut cu antecedente de boli psihice, cum sunt bolnavii care periodic au o fișă la dosar și sunt internați și iau tratament. El nu are așa ceva.

Teama de intoxicație

R: Știți cumva cum este tratat în spital?

Avocat: Nu am fost încă la el, dar mă voi duce mâine. Am înțeles că familia îi duce tot de acasă, de la mâncare la băutură. Totul sigilat. Le este teamă că îl intoxică, așa mi-a spus soția lui.

Este un pericol adevărat?

R: Reprezintă un pericol pentru Arafat?

Avocat: Din

punct de vedere juridic, infracțiunea de amenințare trebuie să-i creeze victimei o foarte mare temere că amenințătorul ar fi la un pas să îi facă rău. Atunci, mă întreb eu retoric, Gașpar stă în Timișoara, Arafat la București, care are, am văzut înainte pe internet, pistol și pază. Deci, ce temeri ar putea să îi facă acest om?

R: Știți ce medicamente i-au fost administrate și ce spune familia despre asta?

Avocat: Nu știu exact, trebuie făcută cerere pentru fișa medicală. Soția lui e disperată, îi este frică să nu îi facă ceva. Mi se pare că tot ceea ce se întâmplă este excesiv și lipsit de proporționalitate. Eu sunt avocat din 2004 și am avut cazuri cu infractori și criminali, dar oamenii au fost duși în arest nu la nebuni.

Alături de Daniel Gașpar sunt și senatoarea Șoșoacă și deputatul Lasca

Diana Iovanovici-Șoșoacă și-a exprimat solidaritatea față de Daniel Gașpar. În aceiași situație este și deputatul Lasca, mai mult, acesta sunând și interesându-se de Gașpar la Spitalul de Psihiatrie din Timișoara.

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile