Actualitate

Japonia confirmă oficial marile „teorii ale conspirației” despre vaccin: compuși magnetici în serul experimental aruncat la coș de Tokio – Dar producția de vaccinuri ModeRNA continuă în UE(+video)

Ministerul a descris suspendarea loturilor ModeRNA ca pe o măsură de precauție, îndemnând mai multe companii japoneze să renunțe la vaccinarea lucrătorilor și sugerându-i inclusiv autorității europene de reglementare a medicamentelor să demareze o anchetă.

Compania aeriană ANA Holdings Inc (9202.T) a declarat că se aprovizionase cu stocuri mai mari de ModeRNA și că va relua sâmbătă vaccinările, după o suspendare de doar două zile a acestora.

Un alt reprezentant al Ministerului nipon al Sănătății a declarat că va fi nevoie de „un timp” până când se va putea ști câte doze din lotul contaminat au fost administrate în Japonia. Kyodo News a estimat că cel puțin 176.000 au fost folosite, pe baza datelor municipalităților.
Vestea contaminării s-ar putea dovedi un nou eșec pentru campania de vaccinare din Japonia, care se luptă să convingă mai multe persoane, în special din rândul tinerilor, să se vaccineze. Cu toate acestea, Taro Kono, ministrul responsabil cu programul de vaccinare, a declarat că nu se așteaptă ca problema contaminării să afecteze obiectivul guvernului de a vaccina în întregime populația adultă până în noiembrie. Aproximativ 54% din populația Japoniei a făcut cel puțin o doză de „vaccin” Covid, potrivit unui sistem de urmărire al Reuters.
Producția de vaccinuri ModeRNA continuă în UE, în ciuda anchetei în curs privind incidentul de contaminare din Japonia
Producția de vaccinuri ModeRNA (MRNA.O) împotriva Covid-19 poate continua la o fabrică din Spania, a declarat vineri autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană (EMA), în timp ce efectuează o anchetă privind incidentul de contaminare metalică. Aceeași atitudine laxă a avut-o EMA și în privința vaccinului AstraZeneca, suspectat că produce cheaguri de sânge în organism, iar asta chiar și după ce jumătate din țările UE suspendaseră parțial sau total administrarea acelui produs.
Compania farmaceutică spaniolă Rovi, care îmbuteliază vaccinurile ModeRNA pentru piețele din afara Statelor Unite, a declarat că contaminarea ar putea fi cauzată de o problemă de fabricație pe o linie de producție. Un purtător de cuvânt a declarat că firma nu poate spune mai multe în timp ce o anchetă este în curs.
Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a declarat că investighează incidentul de la fabrica spaniolă, dar „nu a găsit motive pentru a solicita o suspendare temporară a producției” după o evaluare inițială.
„Producția vaccinului Covid-19 la Rovi poate continua, în urma unei evaluări preliminare a riscurilor”, a declarat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) într-un comunicat remis Reuters.
„Este în curs de desfășurare o anchetă pentru stabilirea cauzei principale. EMA va fi în măsură să ofere mai multe informații pe măsură ce ancheta avansează”, a mai precizat Agenția.
ModeRNA a livrat până în prezent în UE aproape 75 de milioane de doze din „vaccinul” său Covid-19 bazat pe ARN mesager, arată datele publice ale UE. Compania americană are două contracte cu blocul comunitar pentru asigurarea de până la 460 de milioane de doze.
ModeRNA a suspendat lotul în cauză și două loturi adiacente.
Sursa: Vlad Pârău/ ActiveNews

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile