Fiul lui Nancy Pelosi este al doilea cel mai mare investitor într-o companie chineză de 22 de milioane de dolari al cărei director executiv a fost arestat într-o investigație privind o fraudă, iscând astfel suspiciuni cu privire la vizita sa secretă în Taiwan, alături de mama sa.
Pe lângă investiții, Paul Pelosi Jr, de 53 de ani, a mai lucrat pentru compania de telecomunicații, Borqs Technologies, unde a deținut un rol de consilier sau consultanță, arată documentele Comisiei de Valori Mobiliare, analizate de Daily Mail.
Paul Pelosi Jr., investitor major într-o companie chineză de telecomunicații
Borqs este o companie chineză de telecomunicații care este specializată în produse „Internet of Things” și este listată la bursa Nasdaq cu o capitalizare actuală de piață de 22 de milioane de dolari.
El a primit 700.000 de acțiuni pentru serviciile sale, făcându-l al cincilea cel mai mare acționar al companiei. După ce alți acționari și-au vândut acțiuni în iunie 2021, el a devenit al doilea acționar al companiei, având mai multe acțiuni decât unul dintre cei doi co-fondatori ai companiei. Paul Pelosi Jr este depășit doar de CEO-ul Pat Sek Yuen Chan.
Potrivit documentelor SEC ale lui Borqs din iunie 2021, Pelosi Jr. a achiziționat 700.000 de acțiuni ale companiei într-un „plan de beneficii pentru angajați”.
Fiul lui Nancy Pelosi a cumpărat 700.000 de acțiuni în compania chineză
După o vânzare de acțiuni, Pelosi Jr. a rămas cu 400.000 de acțiuni, al doilea pachet ca mărime. Fondatorul și CEO-ul companiei deținea 1.108.569, directorul financiar Anthony Chan deținea 262.938, iar directorul general Borqs India, Hareesh Ramanna, deținea 193.380.
Cele 400.000 de acțiuni deținute de Pelosi Jr. la acea vreme valorau sute de mii de dolari, deși prețul acțiunilor a scăzut brusc de atunci.
O scrisoare din martie 2022 transmisă SEC a sugerat că Pelosi Jr. era încă acționar.
În septembrie 2019, forțele de ordine chineze l-au reținut pe președintele uneia dintre filialele Borq și au confiscat copii ale contractelor și înregistrărilor contabile într-o investigație privind o fraudă. O înregistrare ulterioară la SEC din mai 2022 a enumerat primii 10 acționari care nu l-au inclus pe Pelosi Jr.
A vizitat Taiwanul împreună cu mama sa
Dezvăluirea făcută de DailyMail cu privire la rolul lui Pelosi Jr. în compania cu sediul la Beijing vine după ce el și mama lui au vizitat Taiwan într-o demonstrație de solidaritate pentru națiunea insulară.
Numele lui Pelosi Jr. nu a fost trecut în delegația oficială trimisă de biroul Președintelui Camerei Repezentanților. Într-o declarație făcută zilele trecute, Nancy Pelosi a recunoscut că fiul ei a fost însoțitorul ei în călătorie în locul soțului ei.
Legăturile fiului lui Nancy cu firma chineză ar putea pune președintele Camerei într-o poziție incomodă în privința campaniei ei actuale de combatere a agresiunii guvernului chinez în străinătate și a influenței sale corporative în Statele Unite.
În timpul vizitei lor de 19 ore, președintele Camerei și Pelosi Jr. au fost fotografiați alături de președintele Taiwanului Tsai Ing-wen și alți oficiali taiwanezi de top.
Guvernul chinez a etichetat vizita ca „vicioasă” și „provocatoare” și chiar a anunțat sancțiuni nespecificate împotriva lui Pelosi și familiei sale – afectând astfeș soarta investițiilor fiului ei.
Sursa: Ziarul National