Actualitate, Magazin

Lagărul de supraveghere, construit la Bruxelles. Recunoașterea facială, lațul pus pe grumazul cetățeanului

Marile metropole europene se unesc într-un demers de implementare a unor reguli privind utilizarea Inteligenței Artificiale. Barcelona, Londra și Amsterdam sunt inițiatoarele acestui proiect care va fi trimis Bruxellesului în cel mai scurt timp. Tehnologiile IA, de exemplu, recunoașterea facială, au început să fie folosite în tot mai multe locuri publice din capitalele Occidentului, precum supermarketurile, stațiile de metrou, muzeele. Autoritățile locale, în unele cazuri, sunt nemulțumite că nu au fost consultate de guvernele naționale când s-a implementat tehnologia IA în orașele lor.

Pe de altă parte, municipalitatea beneficiază cel mai mult de integrarea tehnologiilor IA în serviciile publice – sănătate, educație și mai ales transport.

Începe supravegherea populației!

Însă alta este miza și nu are legătură cu drepturile cetățenești și supravegherea populației; aceasta din urmă, oricum e bătută în cuie. Primarii metropolelor din Vest se unesc pentru a face lobby la Bruxelles spre a fi primiți la negocierea și împărțirea contractelor pentru implementarea IA!

În prezent, parlamentarii europeni lucrează la o legislație care va reglementa Inteligența Artificială. Uniunea Europeană pregătește un proiect de lege privind IA, primul de acest gen pe „Bătrânul continent”. Vor fi reglementate locurile în care se poate folosi IA, dar și restricții privind utilizarea acesteia în locuri publice.

Potrivit politico.eu, sub pretextul aplicării legii, se va da o scutire în ceea ce privește utilizarea recunoașterii faciale pentru „lupta împotriva infracțiunilor grave”. Pe social media, activiștii simt că asta ar putea fi o portiță de scăpare pentru supravegherea populației de către companiile din domeniu.

Corporațiile stau la pândă

„Dorim o interdicție totală a sistemelor de supraveghere biometrică în masă, până când vom avea garanții că aceste sisteme respectă drepturile fundamentale ale cetățenilor”, a reacționat viceprimarul Barcelonei, Laia Bonet. Barcelona, alături de Londra, Amsterdam și chiar New York, lansează o inițiativă numită „Observatorul urban pentru Inteligență Artificială”, care își propune să găsească o voce comună între orașe și modul în care vor fi utilizate sistemele de Inteligență Artificială.

„Orașele care se reunesc pot oferi aceste dovezi pentru îmbunătățirea legislației naționale. Adesea, orașele nu au puterea de a opri lucrurile, chiar dacă ar dori asta”, a declarat Theo Blackwell, directorul digital al Londrei. Capitala Angliei este de acord ca Poliția metropolitană să folosească tehnologia recunoașterii faciale pentru a identifica infractorii, însă există temerea că și companiile private vor avea acces la IA.

„Una este să spună Poliția «Da, vom folosi recunoașterea facială pentru a preveni terorismul sau pentru a proteja copiii» și e cu totul altceva ca o entitate privată să utilizeze IA într-un spațiu public”, a comentat Blackwell.

 

Sursa: Nicholas Cezar/national.ro

Abonează-te
Notificare la
guest

1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile
Nicolae Murea
Nicolae Murea
2 ani în urmă

Mai prieteni buni asta va tot scriu de cand am intrat pe Facebook acum 9 ani . Cod QR cu libertatea ( identificarea faciala ) , banii Banca si platile ) , amprentarea electronica , restrictionarea la nevoie ( puscarie ) si tot ce decurge pentru a elimina hotia si tot ce tine de bani . Nu veti mai avea la voi decat telefonul sau aia mai prosti codul sau QR plastificat . Nu acte , bani , carduri sau alte marafeturi . Un cod pe telefon si mintea tot in el caci degenerarea speciei a fost pornita in 2005 . 2019 a fost apogeul omului si nu se va mai repeta in veci . Omul va fi un animal de munca folositor si vor fi eliminate elementele fara folos . Pe telefon atat va fi pe prima deschidere – Codul QR ca acum doua existente umane dinaintea noastra . Cap luminat cine a readus asta si stiu persoana aceaa . sa-i dea Dumnezeu sanatate ca doar asa vom scapa de tigani si coruptie . China deja aplica si au scapat de gratiile ce erau si la etajul 3 . Dolari , euro , aur , pietre pretioase adio. Se va vinde aurul la Kg ca orice metal . Am dat termen acum 3 decenii ca pana in 2027 sa fie gata

Telefon
723562648