LECȚIA DE ISTORIE – 13 IUNIE : Aducerea moaștelor Sfintei Parascheva la Iași.
În data de 13 iunie 1641 erau aduse de la Constantinopol la Iași, de către domnitorul Vasile Lupu, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, fiind aşezate cu multă cinste în frumoasa biserică a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, unde au stat spre închinare până în anul 1888 când au fost mutate Catedrala Mitropolitana.
Trebuie amintit că sosirea la Iași a acestor sfinte moaște a avut loc după ce domnul Moldovei, Vasile Lupu , a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, iar cârmuitorii ei de atunci, respectiv patriarhul Partenie I, împreună cu membrii Sinodului, au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei Parascheva „pentru sfințirea și binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei” (Țara Moldovei), după cum se spune în „scrisoarea sinodicească” trimisă de către patriarhul Constantinopolului.
Astfel, racla cu sfintele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră apoi pe Dunăre până la Galați, ajungând apoi la Iași pe 13 iunie, unde au fost întâmpinate cu mare smerenie de către domnitorul Vasile Lupu, mitropolitul Varlaam, de către cler și de numeroși credincioși. Sfintele moaște ale Cuvioase Parascheva a fost depuse în biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” , unul dintre cele mai renumite complexe de artă religioasă românească, o capodoperă arhitecturală trecută în legendă, care nu încetează nici astăzi a uimi vizitatorii din întreagă lume.
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au rămas aici până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a lăcaşului, din acest motiv fiind mutate în paraclisul mănăstirii. Numai că în seara zilei de 26 decembrie 1888, după slujba Vecerniei, aici a izbucnit un incendiu care s-a extins la catafalcul pe care era aşezată racla, arzând mocnit toată noaptea.
A doua zi s-a constatat că sfintele moaşte au rămas neatinse, deşi totul era scrum în jur. Ridicate din mormanul de jar, moaştele Cuvioasei au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană, locul unde se află și în prezent. care a fost sfinţită la 23 aprilie 1887. Trebuie amintit că Sfânta Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei, fiind cea mai populara dintre toți sfinții ale căror moaște se afla in Romania.
Sursa: Lecția de istorie