În dimineaţa zilei de 22 iunie 1941, la radioul german, era citită proclamaţia lui Adolf Hitler, prin care se anunța atacarea Uniunii Sovietice. Această acțiune a fost considerată de către cercetători, ca fiind cea mai mare greşeală strategico-militară a lui Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deoarece eșecul Operațiunii Barbarossa a dus, în cele din urmă, la înfrângerea Germaniei naziste.
Frontul de răsărit, care a fost deschis prin această operațiune, avea să devină cel mai mare teatru de lupte din timpul războiului, pe acest front purtându-se unele dintre cele mai mari și violente bătălii, cu uriașe pierderi de vieți omenești.
Hitler era convins că germanii au nevoie de „spațiu vital”, adică de teren și materii prime, ce puteau fi găsite numai în răsăritul Europei. Astfel, scopul declarat al naziștilor era distrugerea populației slave din răsărit, pe care o considerau inferioară din punct de vedere rasial și înlocuirea acesteia cu populație ariană germană. Cu toate că generalii săi îl avertizaseră asupra pericolului unui război dus pe două fronturi, Hitler se considera un geniu militar și nu a ținut cont de sfaturile colaboratorilor săi, mai ales că el era conducătorul
armatei ce „îngenunchease’’ Franța și cucerise aproape jumătate din Europa. Astfel, în cadrul pregătirilor pentru atacarea Uniunii Sovietice, Hitler a ordonat deplasarea a peste trei milioane de soldați către frontiera sovietică, după ce cu căteva luni înainte ordonase stocarea în depozitele din estul Germaniei a unor cantități uriașe de materiale necesare atacului.
La data 22 iunie 1941, orele 4:45 dimineața, forțele germane au atacat Uniunea Sovietică, iar șocul atacului s-a datorat în special numărului foarte mare de unități germane, care împărțite în 3 grupuri de armate acţionau spre Leningrad în nord, spre Smolensk şi Moscova în centru şi spre Kiev și bazinul Donbas, în sud. Atacul armatei germane a fost devastator, forţele naziste obţinând victorii pe un front care se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră, reușind ca până în decembrie 1941 să ajungă până în apropierea Moscovei, moment în care frigul năprasnic va face ca ofensiva germană să fie oprită.
Sursa: Lectia de Istorie