Actualitate

Lovitură pentru personalul medical. Test rapid obligatoriu, o dată la trei zile

Institutul Național de Sănătate Publică a schimbat metodologia de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2, obligând cadrele medicale să se testeze din trei în trei zile cu teste rapide sau o dată de săptămână cu RT-PCR. Obligativitatea se aplică celor nevaccinați, celor vaccinați cu o singură doză și celor care au trecut prin boală în urmă cu mai mult de 180 de zile. 

Deși cazurile Covid au ajuns sporadice, România raportând în jur de 30 de infectări pe zi, Ministerul Sănătății a decis să oblige cadrele medicale să se testeze, sub pretextul siguranței pacienților. Primul pas a fost deja făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, acesta schimbând metodologia de supraveghere, prevenire și limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2. Astfel, din data de 2 iulie, personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă și care nu a avut niciodată boala, precum și personalul medico-sanitar nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă și care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv se vor testa prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR o dată la 7 zile.

”Conducerea unității medico-sanitare are obligația verificării rezultatului testării și a instituirii măsurilor care se impun. Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete. Această testare se solicită în condițiile în care rata cumulată a incidenței cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1.000 de locuitori, este mai mare sau egala cu 1,5, precum și pentru unități sanitare care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta Delta a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidență din unitatea administrativ teritorială”, arată INSP. Personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum și cel care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital și/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, nu necesită testare periodică.

Ministrul pregătește ordinul

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a anunțat că a prezentat premierului Florin Cîțu proiectul de ordin care impune testarea obligatorie, precum și plata testelor de către cadrele medicale. ”Am prezentat premierului principiile după care ne ghidăm atunci când dorim să introducem această testare. Am definitivat forma ordinului care implementează cum se realizează testarea. Ea va avea legătură inclusiv cu incidenţa infecţiei cu Covid în judeţul în care personalul medical respectiv îşi desfăşoară activitatea. Doar peste o anumită incidenţă, această testare va deveni obligatorie. În următoarele zile, săptămâni, el va fi pus în transparenţă într-o primă etapă, apoi va intra în vigoare”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă. Aceasta a mai precizat că, atâta vreme cât vaccinul este extrem de sigur şi disponibil gratuit, trebuie să ne gândim şi la binele pacientului, a cărui sănătate trebuie să fie pe primul loc. ”Din acest motiv dorim ca personalul medical care vine în contact direct cu pacientul să fie ori vaccinat, ori testat periodic”, a mai afirmat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Se forțează vaccinarea

În Franța, Ministerul Sănătății a anunțat că va introduce vaccinarea obligatorie în rândul cadrelor medicale, dacă nu se vor vaccina de bună voie până în septembrie. Măsura arată că procentul de vaccinare în rândul medicilor și asistentelor din Franța este unul foarte mic, ceea ce spune multe despre încrederea acestora în siguranța imunizării. În România, autoritățile au tot trâmbițat, chiar de la începutul campaniei de vaccinare, că peste 80% din personalul medical s-a imunizat, cifră contrazisă vehement și repetat de sindicaliștii din Sănătate, care au arătat că procentul este de circa 46%. În fapt, introducerea obligativității testării cadrelor medicale nu este decât o dovadă că Ministerul Sănătății recunoaște că a umflat cifrele vaccinaților din sistem.

Sursa: Ziarul National 

guest
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile
Amfisa
Amfisa
2 ani în urmă

Termenul de asimptomatic nu exista,sint pers care nu au făcut boala chiar daca au intrat în contact cu bolnavii ,atît timp cît vaccinații pot transmite boala se face DISCRIMINARE între cei vaccinați și nevaccinați,toti plătim asig de sănătate ,și de fapt cadrelor se îmbolnăvesc de la bolnavii și nu invers .Vom pleca toți din tara lui Papura Vodă ptr că ne-am cam saturat de aberații și LEGEA PUMNULUI IN GURĂ