Președintele Klaus Iohannis a aflat că PNL, partidul pe care l-a susținut încă din 2004 și în care s-a înscris în 2013, se poate rupe în două din cauza nemulțumirilor fostului lider al liberalilor, Ludovic Orban, care a confirmat divorțul politic după ce a pierdut alegerile interne în fața lui Florin Cîțu și după ce formațiunea pe care a sprijinit-o din 1992 negociază cu PSD pentru formarea guvernului Ciucă.
Astfel, Orban a anunțat joi că va demisiona din grupul parlamentar al PNL. Decizia sa a fost motivată de faptul că Iohannis vrea că controleze tot în PNL, iar ultimul exemplu în acest sens este desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier.
Orban a anunțat că nu votează guvernul Ciucă și l-a criticat pe fostul ministru al Apărării pentru faptul că nu are vechime în PNL și nicio o carieră politică în concordanță cu funcția de prim-ministru.
În acest context, este de așteptat ca Orban să-și facă propriul partid și să atragă și alți liberali în jurul său. Amintim că la finalul Congresului PNL, Florin Cîțu a primit 2.878 de voturi (60,2%), iar Ludovic Orban 1.898 (39,7%).
Pericol pentru Klaus Iohannis și PNL
Prin urmare, dacă Orban va părăsi PNL pentru a-și crea propria formațiune, Klaus Iohannis va încasa un șoc greu de gestionat din partea celui care în urmă cu 7 ani îl considera liderul perfect pentru conducerea României.
Ludovic Orban, așa cum a anunțat și atunci când și-a depus demisia din poziția de președinte al Camerei Deputaților, spune ceea ce gândește și face ceea ce spune. Este o decizie argumentată foarte temeinic pentru că PNL în momentul de față nu mai există din punctul de vedere al deciziilor statutare pe care ar trebui să le ia.
Reapropierea PNL de PSD încalcă decizia BPN
Partidul Național Liberal are o decizie a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD. Vedem în aceste zile o desfășurare de negocieri cu PSD, care încalcă decizia PNL, decizie statutară a partidului.
Dar cel mai grav, trădează încrederea și votul românilor care ne-au învestit cu încrederea lor la alegerile parlamentare din 2020. Sunt mai mulți parlamentarii liberali care au exprimat public susținerea pentru Ludovic Orban pentru poziția de președinte al PNL și pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru.
Nu putem să lăsăm țara unui guvern PNL care să stea la mila PSD. Acești parlamentari care și-au exprimat susținerea pentru aceste obiective, cu siguranță o parte dintre ei își vor anunța susținerea pentru decizia lui Ludovic Orban.
Ionel Dancă anunță exodul liberalilor
Vor susține această decizie și alți colegi parlamentari care înțeleg să respecte votul românilor din 2020, să urmeze acest pas prin care să păstrăm practic angajamentul față de români, un angajament materializat sub forma unei guvernări de dreapta, așa cum le am promis românilor, o guvernare liberală de dreapta.
Mă aștept ca și alți colegi parlamentari să urmeze acest pas. Nu cred că în momentul de față mai contează voința membrilor PNL. Întrebarea este de ce președintele Klaus Iohannis a desemnat un candidat cu misiunea de a forma o majoritate parlamentară cu susținerea PSD.
USR a anunțat că nu va susține un guvern din care nu face parte, așa că e clar că PNL este împins să ceară sprijinul PSD. Atunci, întrebarea este de ce președintele Klaus Iohannis a împins Partidul Național Liberal în această situație”, a declarat Ionel Dancă pentru m.rfi.ro.