Actualitate, Economic, GREAT RE!SET

Mâncarea, tot mai SCUMPĂ în România – Alimentul care costă cu 63% mai mult şi care a ajuns un LUX

Zahăr, ulei, cartofi, lapte, ouă, carne, pâine, legume – toate principalele produse aliementare au înregistrat scumpiri semnificative în ultimul an.

Zahărul, cea mai mare scumpire

Zahărul conduce topul scumpirilor, cu un plus de 62,64% față de aceeași perioadă a anului trecut, uleiul comestibil s-a scumpit cu 43,57%, uleiul, slănina, grăsimile – cu 41,85%, cartofii – cu 40,55%, untul cu 39,25%.

Mălaiul e cu 34,85% mai scump în octombrie față de acum un an, produsele de morărit cu 34,68%, iar făina cu 34,54%. Scumpiri semnificative s-au înregistrat și la margarină – 30,10%, brânză de vacă (telemea) – 28,76%, lapte de vacă – 28,16%, pâine – 26,94%. Legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 24,66%, iar ouăle cu 24,66%.

Mâncare scumpă la calitate proastă

Creșterile de prețuri din sectorul energetic, prețurile mai mari la electricitate, gaze, transport, dar și costurile cu salariile au impact în industria agro-alimentară, se reflectă și se vor mai vedea în prețuri.

Creșterile de costuri cu salarii, utilități, carburanți ar putea aduce majorări de 10-12% în sectorul alimentar la începutul anului 2023.

 

Sursa:Andrei Stefan  / Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile