Actualitate

Marele experiment uman continuă : Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) NU MAI RECOMANDĂ a doua doză de vaccin AstraZeneca persoanelor care dezvoltă cheaguri de sânge după prima doză

Cea de-a doua doză a vaccinului COVID-19 produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford nu trebuie administrată persoanelor care au dezvoltat cheaguri de sânge cu trombocite scăzute după ce li s-a administrat prima doză, a declarat vineri autoritatea europeană de reglementare în domeniul medicamentelor, informează Reuters.

Recomandarea pentru profesioniștii din domeniul sănătății a fost făcută de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), ca parte a unei investigații în plină desfășurare privind cheagurile de sânge „rare, dar grave, posibil legate de” serul experimental anti-Covid produs de Astrazeneca, dar și de cel al companiei Johnson & Johnson.

EMA analizează astfel de cheaguri apărute la nivelul abdomenului și al creierului încă din luna martie și a recomandat ca pe eticheta ambelor vaccinuri să figureze un avertisment cu privire la problemele de coagulare, susținând, totodată, că beneficiile generale depășesc orice risc.

Atât vaccinul AstraZeneca, cât și cel al J&J, folosesc versiuni diferite ale unui virus rece pentru a transmite în celule instrucțiunile necesare producerii proteinelor coronavirusului, în vederea declanșării unui răspuns imunitar.

„Deși formarea de cheaguri de sânge cu un număr redus de trombocite în urma vaccinării este foarte rară, EMA continuă să recomande oamenilor să fie atenți la simptome, pentru a putea primi rapid tratament medical specializat, dacă este necesar”, a precizat vineri EMA pe pagina web a instituției.

Autoritatea de reglementare a declarat că oamenii ar trebui să fie atenți la orice semne de cheaguri de sânge sau trombocite scăzute în primele trei săptămâni după ce au făcut prima injecție cu vaccinul Vaxzevria de la AstraZeneca și noile recomandări vor fi adăugate la informațiile despre produs.

AstraZeneca și Universitatea Oxford au întârziat să comenteze recomandarea Agenției Europene a Medicamentelor.

Sursa: ActiveNews

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile