Medicamentele generice ieftine ar putea dispărea din România, din cauza creşterii costurilor electricităţii. Producătorii europeni ai acestor medicamente au avertizat că ar putea înceta să le mai producă din cauza crizei energetice în curs.
Cele mai ieftine medicamente de pe piaţă ori se vor scumpi ori vor dispărea. Sunt negocieri intense zilele acestea întreguvernele țărilor europene şi companiile farma. Facturile uriaşe la curent şi gaze şi preţurile fac ca cele mai ieftine medicamente să nu mai fie rentabile.
Medicamentele ieftine nu mai sunt rentabile pentru producători
Producătorii ar vrea ca preţul medicamentului să fie calculat în funcţie de inflaţie. Aceștia cer o revizuire a modului în care sunt stabilite preţurile, sectorul farmaceutic fiind așadar cea mai recentă industrie care solicită sprijin.
Preţurile energiei electrice au crescut de zece ori pentru unele fabrici de medicamente din Europa, iar costurile materiilor prime au crescut cu între 50% şi 160%, potrivit grupului de lobby al industriei medicamentelor generice Medicines for Europe, care reprezintă companii precum Teva, unitatea Sandoz a grupului Novartis şi divizia Kabi a Fresenius.
Genericele reprezintă aproximativ 70% din toate medicamentele distribuite în Europa, multe dintre ele pentru tratarea unor afecţiuni grave precum infecţiile sau cancerul, dar reprezintă doar 29% din facturile de medicamente ale regiunii, potrivit grupului de lobby.
Sursa: Andreea Vlad/ Ziarul National