Actualitate, Opinii

Medicii sar la gâtul lui Cîțu: ”Cine a cheltuit banii ăia mulți, că la noi nu au ajuns?”

Medicii de familie au reacționat virulent la acuzația premierului Florin Cîțu, care a insinuat că vina eșecului campaniei de vaccinare ar aparține acestora, deși au primit miliarde de lei. Aceștia au arătat că sumele enorme de care a vorbit prim-ministrul nu au ajuns la ei, susținând că nu medicii de familie sunt vinovați pentru proasta gestionare a fondurilor.

Declarația premierului Florin Cîțu, potrivit căreia medicii de familie ar fi încasat stimulente pentru campania de vaccinare fără să aibă și rezultate, a produs un val de indignare în rândul acestora. Societatea Națională de Medicina Familiei consideră afirmația prim-ministrului nedreaptă și susceptibilă a induce în eroare opinia publică. ”Medicii de familie sunt vinovați pentru managementul strategic eronat al Ministerului Sănătății? Pentru proasta gestionare a fondurilor?

În declarația sa, șeful Executivului pomenește de niște stimulente care ar fi fost acordate medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare, ca parte a strategiei propuse de Ministerul Sănătății, și vorbește de miliarde de lei cheltuite în acest scop. Unde sunt acești bani cheltuiți? Pentru că sumele enorme menționate anterior nu au ajuns decât în mică măsura la medicii de familie?”, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF). Premierul Florin Cîțu a afirmat, în 28 iulie, că deși au fost oferite stimulente medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare, de ordinul miliardelor de lei, campania nu a dat rezultatele așteptate. Aceste stimulente erau, de fapt, plăți pentru servicii medicale suplimentare față de cele contractate de medicii de familie, susține SNMF. ”Consilierea și programarea pacienților la vaccinare pe platformă, monitorizarea pacienților vaccinați, vaccinarea în centrele de vaccinare și vaccinarea în cabinete s-au desfășurat în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu autoritățile locale sau cu casele județene de asigurări de sănătate. Nu aceste contracte, ale căror plăți sunt de altfel în mare întârziere la nivel de țară, sunt explicația marilor pierderi bugetare. Cauzele trebuie căutate în alte părți sau poate sunt cunoscute, dar nu se vrea a fi menționate”, se mai precizează în comunicatul SNMF.

Întârzieri mari la plata serviciilor

Medicii de familie se tem că declarația lui Florin Cîțu este o justificare pentru întârzierea plăților și chiar pentru stoparea acestora. Societatea Națională de Medicina Familiei semnalează că în prezent plățile sunt în mare întârziere, că sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete. ”Deconturile pentru pacienții programați la vaccinare sunt de cele mai multe ori greșite, în defavoarea medicilor. Nici măcar plățile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi. De altfel, la capitolul restanțe, trebuie amintită și întârzierea semnificativă a plăților pentru campania de vaccinare a copiilor în cadrul programului național de imunizare. Bulversantele măsuri de asistență a pacienților infectați cu Covid-19 și a contacților acestora, luate de Ministerul Sănătății, modul de organizare a campaniei de vaccinare, au fost permanent amendate și corectate de medicii de familie, care cunosc mult mai bine situația din teren, nevoile pacienților și modul de reactivitate al acestora în fața normelor”, mai arată SNMF.

A găsit țapii ispășitori

În toată perioada pandemiei, medicii de familie au fost nevoiți să-și cumpere singuri materiale de protecție, cu prețul scăderii semnificative a propriilor venituri, iar creșterea fondurilor a fost, în 2021, de doar 1%, care nu a acoperit nici măcar inflația, susține SNMF. ”Căutând explicații publice ale eșecului campaniei de vaccinare anti Covid-19, premierul a recurs la clasicul țap ispășitor – asistența medicală primară. În aceste condiții, medicii de familie, prin SNMF, consideră că atitudinea celor care reprezintă Ministerul Sănătății și Guvernul demonstrează cunoașterea incompletă a realității din teritoriu și menținerea reflexului de a plasa propria responsabilitate pe umerii altora”, se mai precizează în comunicatul SNMF.

 

Sursa: Claudia marcu/Ziaul National 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile