Politic

Mihai Lasca – Războiul nu justifică încălcarea drepturilor românilor din Ucraina

Miercuri, deputatul independent Mihai Lasca a susținut în Parlament o declarație politică în favoarea drepturilor minorității românilor din Ucraina.

Astfel, acesta a atras atenția cu privire la abuzurile la care sunt supuși etnicii români din Ucraina prin încălcarea drepturilor referitoare la religie și educație în limba maternă, precum și indolența Guvernului României și pasivitatea Bisericii Ortodoxe Române față de aceste acțiuni ale autorităților ucrainene.

Mai jos vă prezentăm textul declarației politice a deputatului Mihai Lasca, liderul partidului Patrioții Poporului Român:

RĂZBOIUL NU JUSTIFICĂ ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR ETNICILOR ROMÂNI DIN UCRAINA!

Pentru Guvernul României, drepturile românilor din Ucraina contează mai puțin decât drepturile refugiaților ucraineni susținuti de statul român de aproape un an de zile!

Potrivit art. 7 din Constituția României: „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.”

Guvernul are obligația de a pune în aplicare această dispoziție constituțională, dar și să se asigure de onorarea Tratatului de cooperare și bună vecinătate dintre România și Ucraina semnat în anul 1997, prin care conducerea trădătoare de la acea dată a renunțat de bunăvoie la teritoriile istorice românești în schimbul promisiunii respectării drepturilor cetățenilor ucraineni de origine română.

Acum vedem cum aceste drepturi sunt încălcate flagrant prin abuzurile la adresa credincioșilor ortodocși din Bucovina de Nord și ținutul Herța, dar și prin adoptarea noii legi a minorităților de către Parlamentul de la Kiev și prin încălcarea dreptului la educație în limba maternă.

Reacția autorităților românești, atât din guvern cât și din partea Bisericii Ortodoxe Române, prin purtătorul de cuvânt progresist Vasile Bănescu, arată nepăsare și obediența în fața agendei trasate de Occident.

Guvernul român este obligat să acționeze – și cer imperativ s-o facă – cu toate mijloacele juridice și diplomatice aflate la dispoziția sa pentru a determina partea ucraineană să acorde cetățenilor săi de origine română statutul cuvenit sau, în caz contrar, să DENUNȚE Tratatul cu Ucraina care se reînoiește automat la 5 ani, pe motiv de nerespectarea a clauzelor acestuia.

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile