Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A., al cărei acționar unic este Ministerul Energiei, a solicitat acceptarea de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a unei donații de 90 milioane de măști medicale. Stocurile i-au rămas ministerului din anul 2020, când s-a apucat să investească sute de milioane de lei din bani publici în achiziții directe de măști medicale, pe care a încercat, ulterior să le vândă.
Guvernul a emis un proiect de hotărâre prin care aprobă acceptarea pentru statul român a unei donații de bunuri mobile constând într-un stoc de 90.735.850 de măști faciale de uz medical, în valoare totală de 69.049.981,8 lei, făcută de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A.
Donația va fi făcută Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru constituirea ca stoc de urgență medicală. În fapt, la numărul uriaș de măști medicale care zac prin depozitele Unifarm și ale celorlalte instituții, numai de astfel de donații nu mai era nevoie. Dar cum de a ajuns Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. (SAPE), al cărei acționar unic este Ministerul Energiei, să se ocupe de afaceri cu măști medicale? Bătălia pe achizițiile directe din starea de urgență și starea de alertă a fost una cruntă. Una dintre cele mai profitabile afaceri în detrimentul statului a fost cea cu măștile medicale, unde s-au tras tunuri inimaginabile. În aprilie 2020, mirosind potențialul, Ministerul Energiei a modificat actul constitutiv al SAPE și a trecut la activități și cele în domeniul comerțului cu produse farmaceutice și dispozitive medicale, transformând Biroul Achiziții în Biroul Comercial. Agenția Națională a Medicamentului nu a pregetat și i-a dat, la urgență, aviz de funcționare.
Au cumpărat de 200 milioane și au vândut de 22 milioane lei
Potrivit raportului SAPE pe anul 2020, achizițiile de produse farmaceutice și dispozitive medicale s-au realizat de la producători autohtoni și producători externi. Vânzarea produselor farmaceutice și a dispozitivelor medicale s-a realizat către ministere, organisme publice/private, farmacii și alte companii private. Prin hotărâre AGA, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A. a aprobat achiziția de produse farmaceutice și dispozitive medicale până la un plafon a cărui limită superioară se poate situa la nivelul contravalorii de 100.000.000 lei, pe care l-a suplimentat, la două zile, cu alte 100 milioane de lei. Veniturile raportate din vânzarea măștilor medicale au fost însă de 22 milioane de lei. ”Pe fondul evenimentelor legate de virusul SARS-COV-2, societatea a încheiat, prin mandatar ROMARM, un contract privind achiziția de 100.000.000 bucăți dispozitive medicale (măști faciale) de unică folosință, din Vietnam. Drept urmare, 30.000.000 USD din disponibilitățile societății existente la EximBank, au fost constituite într-un acreditiv, în vederea achiziționării produselor menționate”, se arată în raportul de activitate al SAPE pe 2020.
Situație ”delicată”
SAPE S.A. se află într-o situație competitivă delicată privind prețul măștilor medicale în 3 straturi sau 4 straturi, având în vedere evoluția pieței raportată la prețul minim la care putem vinde maștile, se mai arată în raportul de activitate al societății de stat. Mai mult, în data de 6 septembrie anul trecut, SAPE a publicat un anunț de intenție în vederea achiziționării de servicii de închiriere a unui spaţiu de depozitare autorizat PSI, izolat termic, branşat la utilităţile necesare funcţionării în condiţii optime pentru depozitarea produselor – măști de protecție aflate în antrepozit vamal, cu o valoarea a contractului de 493.000 lei, fără TVA. Că unde să ții atâtea măști pe care nimeni nu le voia?
Sursa: Claudia Marcu/ Ziarul National