Actualitate, Politic, Social

Ministrul Mediului avertizează: războiul din Ucraina produce efecte catastrofale și ireversibile asupra mediului

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, consideră că războiul din Ucraina produce efecte catastrofale și ireversibile asupra mediului, una din cele mai afectate zone fiind Marea Neagră, unde au de suferit speciile de delfini.

Tánczos Barna a declarat, luni seară, la Antena 3 că în acest război ”criminal și barbar”, cele mai mari pierderi sunt de vieți omenești, dar trebuie să se țină seama și de problemele cauzate mediului și biodiversității.

”Este incalificabil și inacceptabil modul în care civili, care nu au nicio legătură cu războiul și care nu luptă pe front, sunt măcelăriți de aceste bombardamente.

Dar, în paralel cu aceste acte de crimă, din păcate, mediul, biodiversitatea suferă foarte mult. Indiferent dacă vorbim de uscat sau de mare, de poluarea aerului sau a apelor curgătoare, acest război va produce efecte ireversibile”, a spus Tűnczos.

Ministrul Mediului a amintit de o analiză recentă a specialiștilor din Ucraina referitoare la populația de cetacee din Marea Neagră, potrivit căreia speciile de delfini sunt cele mai expuse la atacuri, la aparatura modernă de comunicare și bruiaj.

”Aceste specii ajung să moară de foame, să eșueze pe mal din cauza sistemelor folosite de armata rusă și de cea ucraineană, care se apără de aceste atacuri.

Populația de delfini, în urmă cu 60 de ani, era cotată la peste 2 milioane de exemplare în Marea Neagră. În mai puțin de 60 de ani a scăzut numărul acestora între 200.000 și 300.000.

Peste această scădere, cauzată de pescuit, de poluare, de lipsa hranei, de pescuitul excesiv de specii de pești cu care se hrăneau delfinii, vine acum acest război care, dacă nu se încheie foarte repede și Marea Neagră nu va fi eliberată de aceste nave de război și de atacurile de bombe, cu siguranță aceste specii vor dispărea, dar și speciile care le asigură habitatul natural”, a precizat Tánczos Barna.

Acesta a avut, luni, o discuție cu ministrul Mediului din Ucraina, cu care a discutat despre autorizațiile de mediu pentru proiectele noi de creștere a capacității navigabile și portuare din Ucraina, dar s-a ridicat și problema delfinilor.

”Din păcate, nu putem avea o estimare foarte exactă, pentru că este atât de periculos să te deplasezi în zonele respective, încât nici specialiștii nu pot face evaluările de rigoare. Așteptăm ca acest război să se termine, ca acele zone să fie curățate de mine și după aceea specialiștii să analizeze efectele, poate catastrofale, ale războiului”, a mai spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a afirmat că în zona de război din Marea Neagră nu este permisă nici circulația navelor, fiind imposibilă o evaluare a situației delfinilor morți.

”Problemele cauzate de război se suprapun cu cele clasice cu care se confrunta populația de delfini – pescuitul, plasele care erau lăsate în larg și în care se încurcau delfinii și se sufocau. Din păcate, dacă durează foarte mult acest război aceste efete se suprapun și pot să genereze o catastrofă de mediu”, a arătat Tánczos.

Ministrul Mediului a dart asigurări că, în momentul de față, nu există în România o poluare sub forma unor nori toxici care să vină dinspre Ucraina, unde au fost bombardate de armată rusă uzine chimice, situația fiind monitorizată permanent.

”Radiațiile reprezintă un risc permanent și, tocmai de aceea, cu ministrul ucrainean am avut o discuție pe această temă. Am discutat despre sistemul de monitorizare care este activ în Ucraina și despre comunicările privind nivelul radiaților în zonele în care există risc de radiații. Putem spune, astăzi, că sistemul ucrainean funcționează și este integrat, din nou, în cel european. Monitorizarea este făcută și în România din punct de vedere al radiațiilor, 24 de ore din 24”, a conchis Tánczos Barna

 

Sursa: stiripesurse.ro 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cel mai votat
Feedback instant
Vezi toate comentariile