Actualitate, Economic, Social

Ministrul Muncii, Marius Budăi, noi detalii despre majorarea pensiilor românilor

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre majorarea pensiilor românilor și în ce stadiu se află dosarele de recalculare a pensiilor.

Marius Budăi

 

Marius Budăi a declarat că Ministerul Muncii este la zi cu obligațiile asumate în PNRR. Acesta a explicat ce se va întâmpla cu pensiile românilor, mai ales după ce liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat că nu a făcut nimic pentru oameni până acum.

Reporter: S-ar mai putea vorbi de majorarea pensiilor?

„Este una din temele principale ale noastre, ale PSD, pe care le vom susține în Coaliție. Avem o criza de securitate globală, suprapusă peste criza economică, criza sanitară, criza prețurilor din energie și peste o inflație mare. Practic este o necesitate, ce și cum va fi o să comunicăm public,” a afirmat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că recalcularea pensiilor putea fi făcută mai repede, dar asumarea reformei pensiilor în PNRR a schimbat lucrurile.

Noi pentru 50 de ani de acum încolo suntem limitați, pentru că nu se dorește de către unii renegocierea PNRR, într-un procent de 9,4% din PIB cu toate pensiile din sistem, inclusiv de ordine publică și tot ce ține de pensii în România.(…) Nu renunț în a rediscuta și reajusta acest PNRR, mai ales în contextul actual”.

Reporter: În ce stadiu este recalcularea pensiilor?

Suntem undeva la aproximativ 1,7 milioane de dosare separate, pe perioade contributive, necontributive, sporuri.(…) În 28 februarie anul curent am semnat deja contractul cu Banca Mondială și din suma colosală de 4 milioane de euro am reușit să semnăm un contract de asistență pe 1,5 milioane, celelalte milioane rămânând la dispoziția statului român”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul muncii a vorbit și despre plafonarea sporurilor din sistemul bugetar. A reamintit că angajații vor fi protejați de tensiunile dintre Rusia și Ucraina

Din păcate, legea salarizării în România și-a întrerupt cursul, știm cine a înghețat salariile și nu putem să vedem până la final efectele. (…) Avem și datoria principală față de cetățeni, aici pregătim OUG pentru a-i proteja pe întreprinzători sau angajați în eventualitatea în care vor suferi din cauza restricțiilor și evenimentelor din Ucraina, e sancțiunile stabilite de UE”, a mai spus Budăi.

Reporter: Se va implementa o nouă schemă de șomaj tehnic. Cum va funcționa

”Am finalizat o schema de OUG pe o schemă de șomaj tehnic puțin diferită față de ce a fost în pandemie, o voi prezenta în coaliție”.

Reporter: Va reprezenta 75% din salariu?

”Să fie decizia în Coaliție. Este o măsura de protecție specială adresate companiilor românești, angajatorilor și angajaților.”, a mai declarat Marius Budăi, la Realitatea PLUS.

Sursa: bugetul.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile