Actualitate, Opinii

Ministrul Sănătății nu vrea relaxări. Măsuri de protecție draconice în grădinițe

Cineva ar trebui s-o anunțe pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, că pandemia sau epidemia, în cazul României, nu mai există la 26 de cazuri pe zi. Cu toate acestea, condițiile puse pentru deschiderea creșelor, grădinițelor și after-school-urilor dau impresia că am avea zeci de mii de cazuri pe zi, cu transmitere comunitară accelerată.

Vaccinarea, chiar și a 4,6 milioane de români, și trecerea prin boală raportată sau neraportată a altor 5 milioane de oameni, sezonul cald care slăbește virusul, precum și oprirea circulației Covid nu înseamnă nimic pentru autorități. Copiii trebuie să sufere în continuare restricții absolut aberante, care le pun în pericol nu numai sănătatea fizică, ci chiar și cea psihică. Ministrul Sănătății, alături de cel al Educației și cel al Muncii, a semnat un proiect de ordin care instituie măsuri de protecție draconice în creșe, grădinițe și after-school-uri, măsuri care nu prea diferă de cele luate în plină transmitere comunitară. Astfel, potrivit ordinului, se recomandă asigurarea unei distanțări fizice între copii de 1 m, în toate încăperile din unitate, iar materialele necesare pentru fiecare activitate trebuie asigurate individual (jucării, instrumente de scris, caiete, cărți etc.). Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate, la fel ca toate accesoriile neesențiale pentru procesul instructiv-educativ, pătuțul va fiind invidualizat pentru fiecare copil și contactul dintre persoanele din grupuri diferite va fi evitat. Și în cazul activităților în aer liber va trebui evitat contactul fizic între copii și jocurile care presupun apropierea la mai puțin de 1 m. Traseul prin curtea unității până la intrare și în incintă se va face respectând normele de distanțare fizică. Totodată, ușile de intrare (după caz și porțile) vor fi menținute deschise la venirea copiilor în unitate pentru a limita punctele de contact, iar accesul în holul de primire trebuie limitat, fiind eșalonate sosirile/plecările, pentru a se respecta distanțarea fizică.

S-a redus distanța cu un metru

În fapt, singura schimbare importantă pe care o aduce proiectul de ordin este reducerea distanței între copii de la doi metri la un metru. Și asta pentru că, potrivit referatului de aprobare, numărul de cereri de înscriere în creșe este foarte mare în raport cu locurile disponibile, care, la această dată, sub efectele dispozițiilor Ordinului nr.1076/4518/3936/2020, sunt cu multlimitate. Inițiatorii proiectului au subliniat și importanța, rolul și misiunea creșelor de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de îngrijire, supraveghere și educație timpurie copiilor de vârstă antepreșcolară și sprijinire a unui număr cât mai mare, posibil, de părinți activi. Deci distanța dintre măsuțe, pătuțuri și copii s-a redus nu pentru că situația epidemiologică impunea acest lucru, ci doar pentru că erau prea multe solicitări. Mai mult, distanța de un metru este doar o recomandare, pentru că aceasta poate fi chiar mai mică decât atât, măsura fiind adaptată la spațiul respectiv.

Masca, obligatorie

Potrivit proiectului de ordin, masca este obligatorie pentru toate cadrele didactice și personalul auxiliar din creșe, grădinițe și after-school-uri. Totodată, în spațiile închise din interiorul after-school-urilor copiii vor purta mască facială conform reglementărilor în vigoare. Pupitrele, mesele și scaunelele vor fi astfel amplasate pentru a asigura distanța fizică recomandată între copii, iar normele de igienă se vor respecta cu strictețe în timpul servirii mesei, cu asigurarea distanțării de 1 m între copii și pentru a evita aglomerarea și interacțiunile între copiii din grupe diferite. De asemenea, măsurile de igienă și de comportament care trebuie respectate sunt menținerea distanței fizice, limitarea aglomerărilor și spălatul pe mâini.

Sursa: Claudia Marcu, National.ro

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile