Actualitate

Moderna recunoaște că vaccinul covid provoacă miocardită și/sau pericardită

Food and Drug Administration (FDA) a răspuns săptămâna trecută țărilor nordice care au limitat utilizarea vaccinului anticovid de la  Moderna, afirmând că beneficiile vaccinului depășesc riscurile, informează Epoch Times.

Oficialii din domeniul sănătății din Finlanda, Norvegia, Suedia și Islanda au suspendat utilizarea vaccinului Moderna pentru persoanele mai tinere din cauza riscului de efecte secundare, inclusiv miocardita.

Suedia a declarat că va întrerupe vaccinul pentru persoanele cu vârsta sub 30 de ani, iar Danemarca a făcut același lucru pentru cei sub 18 ani. Finlanda a declarat că bărbații sub 30 de ani nu ar trebui să primească vaccinul, în timp ce oficialii islandezi au decis că vor suspenda complet utilizarea vaccinului. Ulterior, doar Danemarca a revenit, celălalte trei țări menținându-și deciziile.
„FDA este la curent cu aceste date. În acest moment, FDA continuă să considere că beneficiile cunoscute și potențiale ale vaccinării depășesc riscurile cunoscute și potențiale pentru vaccinul Moderna COVID-19”, a declarat un oficial al FDA într-o declarație pentru agențiile de presă în weekend, ca răspuns la decizia națiunilor nordice de a suspenda vaccinul pentru anumite grupe de vârstă.
Moderna, între timp, a admis într-o declarație dată după decizia țărilor nordice că „este conștientă de apariția foarte rară a miocarditei și/sau pericarditei în urma administrării vaccinurilor cu ARNm împotriva COVID-19”.
„Acestea sunt, de obicei, cazuri ușoare și indivizii tind să se recupereze în scurt timp în urma tratamentului standard și a repausului. Riscul de miocardită este substanțial crescut pentru cei care contractează COVID-19, iar vaccinarea este cea mai bună modalitate de a se proteja împotriva acesteia”, continuă declarația companiei.
Vaccinul Moderna este în continuare administrat în baza autorizației de utilizare de urgență a Food and Drug Administration. Cererea companiei pentru aprobarea completă este încă în curs de examinare.
La 10 octombrie, Direcția de Sănătate din Islanda a declarat că vaccinul Moderna va fi suspendat în totalitate din cauza riscului de inflamație cardiacă.
„Deoarece aprovizionarea cu vaccin Pfizer este suficientă în teritoriu … epidemiologul șef a decis să nu folosească vaccinul Moderna în Islanda”, potrivit unei declarații publicate pe site-ul Direcției de Sănătate.
Decizia a fost pronunțată din cauza „incidenței crescute a miocarditei și pericarditei după vaccinarea cu vaccinul Moderna, precum și cu vaccinarea cu Pfizer/BioNTech”, continuă declarația.
Și în Suedia, oficialii au „decis să întrerupă utilizarea vaccinului Moderna, Spikevax, pentru toți cei născuți în 1991 și ulterior, din motive de precauție”, se arată într-un comunicat al agenției suedeze de sănătate, potrivit unei traduceri.
Agenția a mai adăugat că există „un risc crescut de efecte secundare, cum ar fi inflamația mușchiului cardiac sau a sacului cardiac”.
Mika Salminen, directorul institutului finlandez de sănătate, a declarat că Finlanda va administra în schimb vaccinul de la Pfizer bărbaților născuți în 1991 și ulterior. Finlanda oferă vaccinurile persoanelor cu vârsta de 12 ani și peste.
„Un studiu nordic la care au participat Finlanda, Suedia, Norvegia și Danemarca a constatat că bărbații cu vârsta sub 30 de ani care au primit vaccinul Moderna au avut un risc ușor mai mare decât ceilalți de a dezvolta miocardită”, a spus el.
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile