Actualitate, Externe

Navă NATO scufundată de Rusia. Al treilea Război Mondial? Declarația lui Putin

Președintele Federației Rusiei, Vladimir Putin, a comentat incidentul în care au fost implicate marina rusă și distrugătorul britanic HMS Defender, în Marea Neagră.

Săptămâna trecută, marina rusă a susținut că a tras focuri de avertizare asupra distrugătorului britanic HMS Defender, în timp ce naviga în largul coastei Crimeei, a cărei anexare de către Rusia în 2014 nu este recunoscută de comunitatea internațională.

 

 

Londra a dezmințit precizând că nici un foc de avertizare nu a fost tras asupra navei, estimând că este vorba de faptul că Rusia se pregătea de un exercițiu de artilerie în Marea Neagră și militarii ruși au avertizat comunitatea internațională.

La momentul presupusului incident cu nava britanică, un avion american de informații RC-135 Rivet Joint (indicativ: Sail 21) zbura în largul coastei Crimeei. Cel puțin, asta sugerează datele de trafic aerian din 23 iunie.

„O provocare americano-britanică. De ce faceți asta?”

Ulterior, Vladimir Putin a revenit asupra incidentului. „A fost o provocare”, a spus el la emisiunea sa anuală „întrebări și răspunsuri”. „Nu doar britanicii, ci și americanii au luat parte la aceasta”, a adăugat el, înainte de a menționa prezența unei aeronave de informații ale forțelor aeriene americane în momentul evenimentelor, scrie Opex 360.

„De ce faceți asta ? Pentru a arăta că nu recunoașteți Crimeea? Nu o recunoașteți, dar de ce să provocați?”, a spus Putin.

Apoi, șeful Kremlinului a emis apoi ceea ce pare a fi un avertisment, referindu-se la „focurile de avertisment” care ar fi fost direcționate către distrugătorul Royal Navy.

„Chiar dacă am fi scufundat această navă, ar fi fost greu să ne imaginăm că lumea s-ar fi direcționat pe calea celui de-al Treilea Război Mondial”, a estimat Putin. „Lumea știe că nu va ieși victorioasă din acest război”, a adăugat el, la câteva ore după ce Olanda a acuzat Rusia că a „hărțuit” fregata HNLMS Evertsen, suspectată de Moscova că se îndrepta spre strâmtoarea Kerci, care face legătura dintre Marea Neagră și Marea Azov.

„Nu noi am venit la ei, ei au venit la granițele noastre”

„Cei care fac aceste lucruri înțeleg că nu pot ieși învingători în acest război, acesta este un lucru foarte important. Nu cred că am fi mulțumiți de dezvoltarea evenimentelor despre care vorbiți, dar cel puțin știm pentru ce luptăm. Luptăm pentru noi înșine, pentru viitorul nostru pe teritoriul nostru. Nu noi am venit la ei de la mii de kilometri, (…) ei au ajuns la granițele noastre și ne-au încălcat apele teritoriale ”, a mai declarat președintele rus, ca răspuns la o întrebare referitoare la același episod.

 

Sursa: national.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile